Το μυστήριο της Ελλάδος

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έχουν μόνο το 42% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος.Το εύλογο ερώτημα είναι ποιός έχει τις υπόλοιπες μετοχές...

Το μυστήριο της Ελλάδος
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έχουν μόνο το 42% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προφανώς, τις άλλες μετοχές τις έχει το πόπολο. Οπότε, η Ελλάδος θα έπρεπε να είχε στο ταμπλό μία εμπορευσιμότητα ανάλογη της Εθνικής. Αμ δε! Το ερώτημα παραμένει. Που είναι οι μετοχές;



Η Ελλάδος είχε ανέκαθεν την φήμη μιας μετοχής με περιορισμένη εμπορευσιμότητα, επειδή κυκλοφορούσαν λίγες μετοχές της στην αγορά και είχε μεγάλο ποσοστό μετοχών το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. διοικητής υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές και ότι το 58% των μετοχών της Τράπεζας βρίσκεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Μόνο μία λογική εξήγηση υπάρχει: Επειδή η μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν η αγαπημένη των παλιών επενδυτών, εκείνοι να έχουν πεθάνει και να μην έχουν αφήσει κληρονόμους.

Ο κ. διοικητής θα πρέπει να μας συγχωρέσει για την αδιακρισία μας και για την επιφυλακτικότητά μας, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Θα μπορούσε να δημοσιεύει μία λίστα μετόχων με συγκαλυμμένα τα ονόματα των μετόχων, ώστε να πειστούμε. Διότι το ”ευρύ επενδυτικό κοινό” θα έχει 100, 200 άντε και 1000 μετοχές έκαστος επενδυτής.

Προσπαθούν επίσης να μας πείσουν ότι η μετοχή θα μείνει αιωνίως στο ταμπλό. Με την ίδια λογική, θα πρέπει να εισάγουμε στο Χρηματιστήριο τα Πανεπιστήμια, τα Μουσεία και άλλα Κοινωφελή Ιδρύματα.

Μας λένε επίσης ότι πούλησαν τον χρυσό σε συμφέρουσα τιμή. Ακούγοντάς αυτό τα βάλαμε με τους τεχνικούς του euro2day, διότι ο χρυσός φιγουράρει στα δεξιά της οθόνης σας περί τα 380 – 385 δολάρια η ουγκιά.

Παραπονιούνται ότι η Ελλάδος έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας. Κι έχουν δίκιο. Ας ενημερώσουν σωστά και με στοιχεία τους επενδυτές, ώστε αυτοί να μην πέφτουν θύματα των κερδοσκόπων και των σπεκουλαδόρων.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v