Συγκέντρωση δυνάμεων πριν την αντίδραση

Ενθαρρυντικές ενδείξεις οι αγορές στα 18 ευρώ στην Εθνική, οι τοποθετήσεις δύο ξένων στον ΟΤΕ και η προσπάθεια αυτονόμησης τμήματος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε μία περίοδο που η αγορά αναζητά τόσο ”στήριξη”, όσο και (κυρίως) είδηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και οι φήμες, που επιμένουν για ανακατατάξεις στον ΟΤΕ κυριαρχούν και σήμερα. Ο τραπεζικός κλάδος προσφέρει δύο αφορμές στην αγορά. Η βασικότερη βεβαίως αφορά τον χρόνο μεταβίβασης του πακέτου της Εθνικής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίας του euro2day.gr η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η άλλη, απρόσμενη για ορισμένους, αφορά την αποτίμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την απροθυμία του ΤΣΜΕΔΕ να καταβάλει υψηλότερο από ό,τι αρχικά υπολογίζοντας τίμημα. Στην περίπτωση που το ΤΣΜΕΔΕ κάνει πίσω, ενδέχεται να ανοίγει ο δρόμος για διαδικασία πώλησης, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού με αποδέκτη κάθε ενδιαφερόμενο, δηλαδή τις τράπεζες που ”ορέγονται” την λιανική του Τ.Τ.

Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών μετά και την χθεσινή για πολλούς απαράδεκτη εμπλοκή της Cosmote στο θέμα της CosmoRom ο κόμπος δείχνει να φτάνει στο χτένι. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός αγοράζεται στα 10 ευρώ από δύο ”ξένα σπίτια” που προεξοφλούν διοικητικές αλλαγές και εν συνεχεία μία νέα αρχή για τον ΟΤΕ. Πάντως μέχρι στιγμής ο… τραπεζίτης δεν φαίνεται να έχει λάβει οριστικά το ”πράσινο φως” για μετεγκατάσταση...

Σε τεχνικό επίπεδο, η εκτίμηση των ισχυρών χρηματιστηριακών είναι μοιρασμένη. Η μία πλευρά αναφέρεται στις 2.050 μονάδες, η δε άλλη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ούτως ή άλλως η διαφορά και η απόκλιση είναι μικρή, μετά μάλιστα από την χθεσινή ενεργοποίηση προγράμματος αγορών μετοχών της Εθνικής (κυρίως μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής).

Εάν πείσει η Εθνική ότι τα 18 ευρώ αποτελούν κομβική τιμή για τη μεταβίβαση του πακέτου της και συνεχιστεί η θετικότερη πορεία των μετοχών των Alpha, Eurobank, ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να αντιδράσει προς τις 3.760 μονάδες. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε και τον FT20 προς τις 1.095 μονάδες- τιμή που ”έπιασε” χθες στην αγορά παραγώγων.

Από τα επιμέρους η Π&Κ θεωρεί υποτιμημένο τον Τιτάν, θέτοντας τιμή στόχο τα 42 ευρώ, η Marfin θεωρεί ισχυρά τα θεμελιώδη του ΟΠΑΠ και θέτει τιμή στόχο τα 12 ευρώ, ενώ ανάλογα θετικές εκτιμήσεις καταγράφονται και για τα ΚΑΕ. Η στήλη πάντως για τα τελευταία, θεωρεί ως πιθανότερη σε αυτή τη φάση μία περαιτέρω διόρθωση της τιμή.

Παράλληλα, η UBS θέτει τα 20,4 ευρώ ως στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, η δε Alpha Finance τα 19,7 ευρώ για τον Γερμανό.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι Lantec, ΕΛΜΕΚ, Notos, Ευρωφάρμα, Κρι Κρι, ΕΛΒΕ, ΕΧΑΕ, Κωτσόβολος και ορισμένες ακόμη.

Σημείωση: Η στήλη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του Αν. Καραμανώφ, ενός από τους πλέον νουνεχείς ανθρώπους του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v