Σε αντίδραση από τους ξένους "ελπίζει" το ΧΑ

Από την πορεία των ξένων αγορών και δη της Wall εξαρτάται η πολυπόθητη αντίδραση και στο XA, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,39% . Ο διπλός πυθμένας της αγοράς, οι ξένοι και οι ...τράπεζες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει ή προχωρούν σε πρόβλεψη για τα οικονομικά τους αποτελέσματα και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα.

Αυτός, είτε αρέσει είτε όχι, είναι ο κανόνας, στον οποίον εξαίρεση αποτελεί η ελληνική αγορά.

Είναι ίσως η μόνη από τις ανεπτυγμένες όπου ο κλάδος παριστάνει την… στρουθοκάμηλο αρνούμενος να παρουσιάσει την πραγματικότητα, να κοινοποιήσει στο επενδυτικό κοινό αυτό που αποτελεί κοινή εκτίμηση των παικτών.

Και καλά ημών των εγχώριων, των ιθαγενών εάν θέλετε, αφού ούτως ή άλλως μας θέλουν περιθωριοποιημένους, χωρίς συνοχή, φωνή και δύναμη παρέμβασης.

Το πρόβλημα προφανώς, από την αρχή του χρόνου, είναι η στάση των ξένων επενδυτικών οίκων. Σε ποιο βαθμό δηλαδή τα ξένα σπίτια έχουν πειστεί από το τραπεζικό σύστημα για την πραγματική οικονομική κατάστασή τους.

Προφανώς ούτε οι αιτιάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος γίνονται σε ασύμπτωτο χρόνο και τυχαία στιγμή.

Μόνον η Κύπρου από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (κυπριακής όμως νοοτροπίας) και εμμέσως η Marfin έχουν κοινοποιήσει, προειδοποιήσει το κοινό.

Οι υπόλοιποι όμιλοι (εάν μας διαφεύγει κάποιος θα επανορθώσουμε την… αμέλειά μας) εμμένουν στην πρόβλεψη που είχαν κάνει σε καιρούς παχέων αγελάδων, επιμένουν στα μακρόπνοα και άκρως φιλόδοξα επιχειρησιακά προγράμματα για ανάπτυξη στην βαλκανική ενδοχώρα μέσα στα επόμενα δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα χρόνια.

Πιθανότατα η κατάσταση στον κλάδο είναι λίγο έως πολύ, όπως περιγράφεται στην τελευταία ανάλυση της Credit Suisse.

Και μία Εθνική που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση επτά άντε οκτώ φορές τα κέρδη της δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή.

Πιθανότατα η Εθνική ή η οποιαδήποτε… Εθνική να αποτελούν σε αυτές τις τιμές επενδυτική επιλογή.

Εάν θέλετε την προσωπική προσέγγιση του γράφοντος, κι εμείς αγοράζουμε για παράδειγμα Εθνική από τα 34 ευρώ και χαμηλότερα για τον δεκάχρονο γιο μας με ορίζοντα κάποιων ετών. Όμως βραχυμεσοπρόθεσμα, φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης και μη επαρκούς ενημέρωσης.

Προς επίρρωση της εκτίμησής μας παραθέτουμε την ακραία διάσταση εκτίμησης μεταξύ δύο επενδυτικών οίκων για παράδειγμα για την μετοχή της Εθνικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο γαλλικός οίκος Natixis έδινε τιμή-στόχο για την Εθνική στα 25,10 ευρώ με παράλληλη μείωση θέσεων. Ανάλογη ήταν η προσέγγιση του διεθνούς οίκου και για άλλες ελληνικές τράπεζες, αλλά εμείς παραμένουμε στην Εθνική. Για τον λόγο ότι αρχές Ιουνίου η HSBC έδινε θετική σύσταση για την μετοχή και τιμή-στόχο πάνω από μία… Εθνική, καθώς έβαζε τον πήχη στα 51,44 ευρώ.

Ακραίο μεν το παράδειγμα, ενδεικτικό όμως μίας σοβαρότατης σύγχυσης στην οποία πιθανολογούμε ότι έχουν περιέλθει στην πλειονότητά τους οι ξένοι. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε έχουν έναν επιπρόσθετο λόγο να ξεπουλούν ελληνικές τράπεζες, να πουλούν μετοχές ελληνικών εταιριών.

Άλλωστε η περίπτωση του ΟΤΕ (με το περιβόητο 20%), του ΟΠΑΠ (με το θέμα του μονοπωλίου στον στοιχηματισμό) ή ακόμη αν προτιμάτε της ΔΕΗ (με τα ήξεις – αφήξεις για τις προαναγγελόμενες νέες αυξήσεις τιμολογίων), συνηγορούν προς την κατεύθυνση του «τραυματισμού» των σχέσεων μεταξύ μερίδας ξένων επενδυτικών οίκων και ελληνικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, το ενδεχόμενο μίας, καθαρά τεχνικής μορφής, αντίδρασης εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, της Νέας Υόρκης.

Εάν το μείγμα «επιτόκια, δολάριο, πετρέλαιο» λειτουργήσει υπέρ των αγορών μετοχών, τότε θα επηρεαστεί και η ελληνική.

Σε αυτήν την περίπτωση ο FTSE μπορεί να αντιδράσει προς τις 1.930 μονάδες, εν συνεχεία προς τις 1.970 και βλέπουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, στηρίξεις θεωρούνται οι 1.810 και 1.790 μονάδες, και μετά ανοίγει ο δρόμος για κίνηση του FTSE σημαντικά χαμηλότερα.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως ο σχηματισμός «διπλού πυθμένα» για τον Γενικό Δείκτη στις 3.387,3 και 3.390,4 μονάδες (στις 27/6 και 24/6 αντίστοιχα) και ο ανάλογος σχηματισμός στα 27,44 – 27,54 ευρώ για την Εθνική μπορεί να αποτελούν… χαραμάδες για κάποιο φως, στη συνέχεια.

Σημείωση: Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους φίλους, συνεπενδυτές και ανθρώπους της αγοράς στάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει μία αναφορά παραπάνω στους ανθρώπους του www.serraios.gr, www.ezmarket.gr και www.3ftrader.com. Αυτό γιατί για τους απομείναντες Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, ένα από τα τελευταία όπλα που έχουν ακόμη στα χέρια τους είναι η συνεχής αλληλοενημέρωση, και ενδελεχής ζύμωση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων και βάσεων δεδομένων.

------

Όπως σημειώνει στο σχόλιό του ο κ. Σπύρος Κώτσιος, αναλυτής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ταλαιπωρείται σε καθημερινή βάση χωρίς να έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει διορθωτική εκτόνωση μέσω μαζικού κύματος πωλήσεων το οποίο, έστω και προσωρινά, θα αποφόρτιζε την προσφορά τίτλων.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έχουν δημιουργηθεί αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που λειτουργούν βάσει των θεμελιωδών μεγεθών των εταιριών, αφού η πλειονότητα των τίτλων κινείται σε υπερπουλημένες ζώνες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε κάθε προηγούμενη στήριξη και κινήθηκε προς νέα χαμηλά τα οποία συμπίπτουν με αυτά που είχε σημειώσει τη 14/06/2008 (3.371). Σε έντονα υποτιμημένες ζώνες έχει βρεθεί και ο MACD, ο οποίος αν και εισήλθε σε πτωτικές υπερβολές, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει αντίδραση με υψηλές θετικές διακυμάνσεις.

Εκτιμούμε ότι η ανοδική αντίδραση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή καθώς οι τιμές των τίτλων έχουν ενσωματώσει τα πιο δυσμενή σενάρια και θεωρούμε ότι η ανοδική αντίδραση θα έχει παρόμοια έντονο χαρακτήρα με εύρος κίνησης 351 μονάδων. Η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα το δεδομένο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει κριτήριο στην απόφαση μείωσης θέσεων ή τοποθετήσεων καθώς το αρνητικό κλίμα που επικρατεί έχει οδηγήσει σε υποτίμηση των προοπτικών τόσο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς όσο και των υπολοίπων χρηματαγορών".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.424,16 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,39%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 33,88%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 4,92%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 5,54%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,67% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ανοδικά και μάλιστα με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνον ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (6,35%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν πτωτικά καταγράφοντας απώλειες από 1,24% έως 10,54%.

Ειδικότερα, απώλειες μεγαλύτερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (-10,54%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-10,03%), ενώ απώλειες άνω του 5% εμφάνισαν οι κλάδοι της Τεχνολογίας (-9,37%), του Εμπορίου (-7,81%), των Μέσων Ενημέρωσης (-7,73%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-6,05%), των Κατασκευών και Υλικών (-5,79%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,78%), της Υγείας (-5,59%) και των Τραπεζών (-5,10%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Rilken (26,87%), ΑΕΓΕΚ (23,08%), Alsinco (13,53%), Προοδευτική (10%), Τρία Άλφα (ΠΟ 9,93%), Ελβιεμέκ (9,84%), Καραμολέγκος (9,72%), ΔΕΗ (8,70%), Interfish (7,78%) και Informer (6,98%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Vivere (-38,12%), ΔΙΕΚΑΤ (-21,43%), CPI (-20,83%), Unibrain (-19,94%), Sprider (-17,59%), Altec (-17,21%), Γιουρομπρόκερς (-16,27%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (-15,70%), Logismos (-15,53%) και ΕΛΒΑΛ (-15,42%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v