Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καπνός τα κέρδη του βίαιου ξεσπάσματος

Μικρά πράσινα σημάδια σε κόκκινο φόντο θυμίζουν τα ανοδικά διαλείμματα στις Αγορές, όπου δυσπιστία και επιφυλακτικότητα κυριαρχούν. Το ΧΑ παρέδωσε τα κέρδη της Τετάρτης, καθώς οι πωλητές κρατούν γερά.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το Χ.Α. δεν έχει καμία περαιτέρω... υποχρέωση, καθώς σήμερα παρέδωσε όλα τα χθεσινά κέρδη. Έτσι ο Δείκτης επέστρεψε στις 3483,98 μονάδες, ενώ πριν την χθεσινή ανοδική συνεδρίαση και συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της Τρίτης είχε κλείσει στις 3482,01 μονάδες.

Μικρά πράσινα σημάδια σε κόκκινο φόντο, θυμίζουν πλέον τα ανοδικά διαλείμματα στις Αγορές, όπου δυσπιστία και επιφυλακτικότητα φαίνεται να κυριαρχούν.

Στη Σοφοκλέους, μετά από μιάμιση συνεδρίαση αντίδρασης και μία συνεδρίαση ανόδου τα βραχυχρόνια χαμόγελα έδωσαν και πάλι την θέση τους στην έντονη ανησυχία και οι αγορές στις πωλήσεις, όσον αφορά τους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Σημαντικό (αν όχι ολόκληρο) μέρος των κερδών επεστράφη άμεσα, καθώς όπως επισήμανε στο χθεσινό του σχόλιο και ο φίλος Νίκος Δρόσος “κανείς δεν θέλει να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει”.

Η προσφορά επιβεβαίωσε ότι διατηρεί τον έλεγχο του ταμπλό, έστω και αν σήμερα το Χ.Α. (θα μπορούσε να υποστηριχτεί) ότι υπέκυψε σε εξωγενείς παράγοντες και συγκεκριμένα στην σημαντική υποχώρηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι μεγαλύτερες Τραπεζικές ζημιές και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσουν την κερδοφορία μεταξύ άλλων, των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και των τεχνολογικών εταιρειών. Μάλιστα έντονες φήμες για κήρυξη πτώχευσης απ' την Chrysler διεύρυναν τις απώλειες.

Με αυτά τα δεδομένα ευνόητο είναι ότι ο πρώτος λόγος μεταφέρεται και πάλι εξ ολοκλήρου στο διεθνές κλίμα.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση τα χρηματιστήρια έχουν μετατραπεί σε Αγορές για κινήσεις “μπαλέτου” και αυτό ασφαλώς και θα το διαπιστώσουν όσοι συνεχίζουν να κινούνται σε χαρτοφυλάκια με δανεισμό βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα (Τ+3), δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν θέσεις και εκ των πραγμάτων θα προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Έτσι ενώ την πρόσφατη αντίδραση την ακολούθησαν λίγοι και την πίστεψαν ακόμα λιγότεροι, σίγουρα κάποιο μέρος της κυλιόμενης ρευστότητας έχει εγκλωβιστεί.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η άμεση εκ νέου υποχώρηση της Αγοράς, σε συνδυασμό με τους εγκλωβισμένους που θα αναγκαστούν ρευστοποιήσουν το αργότερο μέχρι την συνεδρίαση της Δευτέρας, δίνει ακόμα περισσότερους πόντους στο καθοδικό σενάριο, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.

Έχουν κλείσει τα μόνιτορ οι περισσότεροι από όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, καθώς η Αγορά προσθέτει και αφαιρεί με εντυπωσιακή ταχύτητα. Πάντως όσον αφορά τον FTSE που δεν μπόρεσε να δώσει ούτε το πρώτο τεχνικά ζητούμενο (δηλαδή την είσοδο στην ζώνη 1925-1940), οι επόμενες στηρίξεις στις 1864. 1848, 1838, 1810, 1797 και από εκεί και χαμηλότερα “οι αρκούδες θα κυκλοφορούν στους δρόμους”.

Εντυπωσιακή η επιστροφή των πωλητών στο ταμπλό του FTSE, όπου ο ΟΠΑΠ διασώθηκε με απλά θετικό πρόσημο και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, MPB και πολύ κοντά στα χαμηλά ακόμα περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι όπως Ελ. Τεχνοδομική, Μυτιληναίος, Αγροτική, Πειραιώς, Motor Oil, MIG.

Εννοείται ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και παρά τις όποιες προσπάθειες σχετικής αντίδρασης, μετά τις 14.08 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 3483,98 μονάδες με απώλειες 2,81%, ενώ ο τζίρος και με νέα μείωση έφθασε τα 245 εκατ. από τα οποία τα 15 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με απώλειες 6% η MPB και μεγαλύτερες του 5% οι Eurobank, Coca-Cola, Βιοχάλκο και Ελ. Πετρέλαια.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την Ελ. Τεχνοδομική, των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Μυτιληναίο, Κύπρου και Motor Oil και των δύο για ΔΕΗ, Τιτάνα, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και MIG. Τέλος με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν την συνεδρίαση Intralot και Alpha Bank.

Εκ διαμέτρου αντίθετη της χθεσινής η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 196 πτωτικών και 16 τίτλοι “είδαν” τις απώλειές τους να κυμαίνονται από 7 έως 19,39%.

Εξαιρετικά πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, καθώς κλείσιμο του Dow Jones χαμηλότερα των 11750 μονάδων θα δημιουργήσει πρόσθετες τεχνικές ανησυχίες.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v