Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μετά την βίαιη αντίδραση, τι;

Απαρχή ανοδικής αντίδρασης ή ανακωχή πωλήσεων μέχρι νεωτέρας; Tο ερώτημα αυτό απασχολεί την επενδυτική κοινότητα μετά τη σημερινή βίαιη άνοδο. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΚΥΠΡ, ΜPB, ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Απαρχή ανοδικής αντίδρασης ή ανακωχή πωλήσεων μέχρι νεωτέρας;

Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πάντως γεγονός είναι ότι η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε χθες και όταν ο Δείκτης βρέθηκε στις 3390,46 μονάδες (επίπεδα 3/11/05), είχε σήμερα την αναμενόμενη (κατά πολλούς) συνέχεια και μάλιστα σε μία συνεδρίαση που δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων για την τάση και την Σοφοκλέους να υπεραποδίδει σαφέστατα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Όπως ήταν φυσικό της αντίδρασης ηγήθηκαν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο FTSE (+3,54%) να υπεραποδώσει έναντι των FTSEM (+2,22%) και FTSES (+1,19%), ενώ τουλάχιστον άξιον μνείας είναι το +4,18% του Τραπεζικού δείκτη.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, όμως αξίζει να αναφερθεί ότι και οι πλέον αισιόδοξοι δεν περιμένουν κάτι εντυπωσιακό, ή αλλιώς άμεση κίνηση του Δείκτη υψηλότερα των 3800 μονάδων.

Η όποια αισιοδοξία φαίνεται να “ποντάρει” στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, στην πιθανή ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και βέβαια στην επικείμενη λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, καθώς αρκετοί fund managers θα ήθελαν κάπως καλύτερες αποτιμήσεις.

Αντίθετα οι απαισιόδοξοι που είναι και οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι παραμένουν οι πιθανότητες υπέρ του αρνητικού σεναρίου (έστω και αν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών κάποιος μπορεί να “ψωνίσει” πιο εύκολα), ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι που θα επέτρεπε την υπέρμετρη αισιοδοξία και ότι οι ξένοι θα συνεχίσουν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους και μαζί και τα κεφάλαιά τους από το Χ.Α. Και βέβαια κανείς δεν θέλει να σκέπτεται τι θα συμβεί αν στα αποτελέσματα εξαμήνου εμπεριέχονται έστω και αποχρώσες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2008.

Οι τελευταίοι χωρίς να αποκλείουν κάποια συνέχιση της αντίδρασης μέχρι την ζώνη 3700-3800, από εκεί και πέρα δεν αποκλείουν επιστροφή στα πρόσφατα χαμηλά ή και ελαφρώς χαμηλότερα, αν μάλιστα υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Συμπερασματικά, για να αλλάξει κάτι θα πρέπει ο Δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 3800 μονάδων, για να άρει την επιφυλακτικότητα όσων μένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, ή να κάνει να κινηθούν σε ευρύτερο ορίζοντα όσους συνεχίζουν να κινούνται βραχυχρόνια ακολουθώντας την τάση.

Σημαντικό ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση θα παίξουν και τα βραδινά σχόλια της Fed αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και των μακροοικονομικών μεγεθών (οι αναλυτές περιμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα στο 2%).

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που ως αναμενόταν ηγήθηκε της αντίδρασης (τα blue chips συνεχίζουν να επιδεικνύουν συμπεριφορά Περιφερειακών τίτλων), παραμένει ο πρώτος στόχος δηλαδή η είσοδός του στην ζώνη 1925-1940, όμως πολύ ισχυρότερη δείχνει η αντίσταση στις 1960 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα φέρει τον εν λόγω δείκτη (σύμφωνα με την Fortius Finance) προς τις 2020 μονάδες, όπου και θα παιχτεί το πρόσημο του μεσοπρόθεσμου κυματισμού.

Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές του 20αρη ασφαλώς και ξεχωρίζει το +13,75% της ΔΕΗ (παρά την αποκοπή μερίσματος 0,10 ευρώ), ενώ ακολούθησαν Πειραιώς (+8,06%) και MPB (+5,49%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% Μυτιληναίος και Εθνική, του 3% Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική και ΟΠΑΠ και του 2% ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική και Intralot, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola (απέκοψε μέρισμα 0,25 ευρώ, έχασε 0,52) και Motor Oil και του 1% για Ελ. Πετρέλαια και MIG (χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,38 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε επιθετικά ανοδικά, έφθασε μέχρι τις 3595,98 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3584,53 με κέρδη 2,94%, ενώ ο τζίρος μειωμένος έφθασε τα 340 εκατ. από τα οποία τα 18 αφορούσαν “πακέτα”.

Αναμενόμενη και η τελική εικόνα με 201 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 19,17%.

Ζητούμενο από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, αλλά και από την Αγορά γενικότερα, είναι να πείσουν ότι αυτό το μίνι ράλι “ανακούφησης” θα επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v