Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Σε εξέλιξη το πολυπόθητο rebound

Θετικότατο το πρώτο δείγμα γραφής στο Χ.Α., με τους Έλληνες παίκτες να περιμένουν τις κινήσεις των ξένων μετά τις 13:30-14:00. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και Πειραιώς ηγούνται της ανάκαμψης. Υπέρ ελληνικών τραπεζών η Credit Suisse.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Έπρεπε να περάσουν δώδεκα συνεδριάσεις για να λάβει η αγορά ένα κατ' αρχάς ενθαρρυντικό δείγμα γραφής. Η αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, λίγο ως πολύ αναμενόμενη εδώ και αρκετές ημέρες, επιβεβαιώνει έστω και στο… πέντε την τεχνικότητα της αγοράς, που όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ανάλογη κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων.

Βέβαια είναι η πρώτη φορά έπειτα από καιρό, απ’ όσο ενθυμούμαστε, που ένας ξένος οίκος από τους θεωρούμενους σχετικά σοβαρούς δίνει και πάλι «ψήφο εμπιστοσύνης» στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Πρόκειται για την Credit Suisse και τον αναλυτή της κ. Bernhard Maeder, ο οποίος εκτιμά τους ρυθμούς δανειακής και καταθετικής ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Bloomberg.

Η κατ' αρχάς αντίδραση των τραπεζικών μετοχών φέρνει εκ των πραγμάτων την Εθνική στη γραμμή πυρός, ενώ από κοντά ακολουθούν Alpha Bank, Marfin Popular Bank, Πειραιώς, Eurobank.

Χρηματιστηριακά στελέχη σημείωναν πως τουλάχιστον στα πρώτα 50 - 55 λεπτά δεν ήταν εμφανής τόσο η αύξηση των εισροών από πλευράς ξένων πελατών τους όσο η ανακωχή πωλήσεων που έχουν ξεκινήσει από χθες αργά το μεσημέρι κάποιοι άλλοι.

Αυτό, όπως σημειώνουν, αποτυπώνεται μέχρι στιγμής και στον τζίρο που πραγματοποιείται σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Marfin Popular, Πειραιώς.

Ωστόσο, εισροή ξένων κεφαλαίων σημειώνεται στη μετοχή του ΟΤΕ που αντιδρά και πάλι υψηλότερα των 16 ευρώ, συγκεκριμένα στα 16,10 με 3,5%.

Στη μετοχή της Coca Cola Hellenic συνεχίζεται η ρευστοποίηση θέσεων, με το δικαίωμα επί του τίτλου να έχει υποχωρήσει χθες κατά 2,12% στη Wall στα 28,14 δολάρια.

Τεχνικοί αναλυτές, οι οποίοι προφανώς και καλοδέχονται την αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών, σημειώνουν πως θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες κινήσεις των ξένων λίγο μετά τις 13:30 - 14:00, οπότε θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις από πλευράς Fed και πιθανώς πετρελαίου.

Ο κ. Carl Futia, ένας από τους λίγους Αμερικανούς αναλυτές που έχει πιάσει τον S&P 500, τουλάχιστον από την αρχή της χρονιάς, θεωρεί κρίσιμη την τιμή των 137 δολαρίων ανά βαρέλι για το πετρέλαιο και τη συντήρηση του S&P 500 υψηλότερα της περιοχής των 1.300 - 1.310 μονάδων.

Με αυτόν τον οδηγό κινούνται και ορισμένοι Έλληνες παίκτες, οι οποίοι θεωρούν πως η καθοδική διάσπαση των 4.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (μέσα Μαρτίου), που έφερε την αγορά προς τον πυθμένα των 3.742 - 3.745 μονάδων, έδωσε στη συνέχεια αντίδραση μέχρι και 7% - 8% υψηλότερα.

Διακρίνουν ομοιότητες σε εκείνη τη σημαντική διόρθωση, με την τελευταία σημαντικότερη υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών.

Υποστηρίζουν πως εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, από τις ξένες αγορές, θα δικαιολογείται αντίδραση μεγαλύτερης διάρκειας και έκτασης.

Σε ανάλογο ενδεχόμενο αναφέρεται και ο Serraios, από τους λίγους «πωλητές» που είχαν πιάσει εδώ και καιρό την κίνηση της αγοράς χαμηλότερα και των 3.400 μονάδων.

Η χθεσινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ενδοσυνεδριακά προς τις 3.390 μονάδες φαίνεται να δίνει «πόντους» σε αυτή την ομάδα παικτών, που επίσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αντίδρασης.

Σε αυτή τη φάση, σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, θα πρέπει να συντηρηθεί η φορά για τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 3.520 - 3.530 μονάδων μέχρι τις 13:30 - 14:00, οπότε και θα γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των ξένων.

Η Εθνική στα 28,74 ευρώ, η Πειραιώς στα 17,66 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 16,10 ευρώ, η Marfin Popular στα 4,86 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 22,80 ευρώ συνηγορούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό, η αντίδραση των ενεργών παικτών, αν και συγκρατημένη, είναι σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι χθες, την ίδια ώρα. Αυτό αποτυπώνεται μέχρι στιγμής στην αντίδραση της Άλφα Γκρίσιν προς τα 2,73 ευρώ (4,6%), της Αγροτικής Ασφαλιστικής προς τα 3,90 ευρώ (4,3%), του Αστέρα προς τα 4,96 ευρώ (3,3%), της Betanet προς το 0,69 ευρώ (2,9%), του Ζήνωνα προς τα 2,80 ευρώ (3,3%), της Altec προς το 1,10 ευρώ (2,8%).

Εάν στη συνέχεια συντηρηθεί η φορά του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.530 μονάδων, που φέρνει τον 20άρη πλησιέστερα στις 1.900 μονάδες, τότε η συνέχεια από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτήν την περίοδο, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του μήνα και βεβαίως του εξαμήνου, είναι αυτή που αφορά στην αποτίμηση κυρίως των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Από κύκλους της αγοράς προεξοφλείται πως εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, κυρίως τραπεζικοί όμιλοι και επενδυτικοί κύκλοι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία προκειμένου να βελτιώσουν την αποτίμηση θέσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v