Ξανάρθε o... στόλος στη Σοφοκλέους

Την πρώτη θετική ένδειξη σε 12 σερί συνεδριάσεις πτώσης έδωσε την Τρίτη το ΧΑ, καθώς στις 3.390 μονάδες βγήκαν αγορές από χαρτοφυλάκια made in USA και δευτερευόντως από εγχώρια Α/Κ. Το "wash out" και η πιθανότητα "ελατηρίου".

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ξανάρθε o... στόλος στη Σοφοκλέους
Την πρώτη θετική ένδειξη έπειτα από 12 σερί συνεδριάσεις πτώσης έδωσε χθες το Χ.Α. καθώς στις 3.390 με 3.420 μονάδες βγήκαν αγορές από αμερικανικά κυρίως χαρτοφυλάκια και δευτερευόντως από εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει τα δύο τρίτα των απωλειών του.

Το σύνολο σχεδόν των ξένων και εγχώριων παικτών περίμενε ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας στο Χ.Α. θα σημειώνονταν μία -  δύο συνεδριάσεις πανικού, στις οποίες θα κυριαρχούσε ο φόβος και θα δημιουργούνταν οι συνθήκες για το wash out και το -προσωρινό- τέλος του πτωτικού κύκλου.

Υπήρχε τέτοια σύγκλιση στην παραπάνω εκτίμηση που τη Δευτέρα έπρεπε να φτάσει ο Γενικός Δείκτης να χάνει κοντά στο 3% προκειμένου να βγει ουσιαστική ζήτηση, καθώς όλοι περίμεναν ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης θα έβλεπε με συνοπτικές διαδικασίες τις 3.400 μονάδες. Όπερ και εγένετο.

Χθες, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μεγάλοι πωλητές, η πίεση από τα κόκκινα margin calls, τα stop losses από ξένους και οι πωλήσεις πανικού από ιδιώτες δημιούργησαν μια συστοιχία πίεσης που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη έως τις 3.390 μονάδες.

Οι εντολές πώλησης άρχισαν να εξαντλούνται γύρω στις 2 το μεσημέρι και αυτό, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αγορές που βγήκαν από αμερικανικά χαρτοφυλάκια τα οποία εδώ και τρεις - τέσσερις μήνες είχαν μειώσει δραστικά την έκθεσή τους στο Χ.Α, οδήγησε στην άρδην αλλαγή της σύνθεσης πωλητών - αγοραστών.

Οι αγορές από μεγάλους Αμερικανούς brokers πυροδότησαν και short covering από όσους εκτίμησαν ότι ολοκληρώθηκε το wash out, ενώ μεγάλες αγορές βγήκαν για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο και από αμοιβαία κεφάλαια εγχώριων τραπεζικών ΑΕΔΑΚ (Διεθνική, EFG Eurobank κ.ά.).

Το σήμα έδωσε ο τίτλος της Alpha Bank, ο οποίος θεωρείται και η πιο ασφαλής φέτος επιλογή μεταξύ των εγχώριων τραπεζικών τίτλων. Ένας Αμερικανός τελικός επενδυτής σάρωσε την προσφορά που έβγαινε, οδηγώντας την τιμή από τα 17,60 ευρώ στα 19 ευρώ. Μικρότερες αγορές βγήκαν και από μεγάλο ξένο broker για λογαριασμό πελατών του.

Το γύρισμα της Alpha Bank πυροδότησε αντανακλαστικές αγορές και στις υπόλοιπες δεικτοβαρείς τράπεζες. Στην Εθνική, που είχε εμφανώς καλύτερη συμπεριφορά από την έναρξη της συνεδρίασης, το έξυπνο χρήμα άρχισε να κλείνει short θέσεις, ενώ βγήκαν αγορές και από εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

O τίτλος της τράπεζας ξαναπιέστηκε κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, το ΣΜΕ Σεπτεμβρίου όμως έκλεισε τη συνεδρίαση στα 28,43 ευρώ με σημαντικό premium -για τέτοια συνεδρίαση- σε σχέση με την τιμή της μετοχής στην υποκείμενη (28 ευρώ).

Την αντίδραση των Alpha, ETE ακολούθησε η Πειραιώς, ενώ αξιοπρόσεκτη τεχνικά συμπεριφορά συνεχίζει να επιδεικνύει ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, χάρη στις μεθοδικές αγορές που εκδηλώνονται εδώ και καιρό στη μετοχή από αμερικανικό χαρτοφυλάκιο.

Αγορές βγήκαν στα χαμηλά από τη Citigroup σε ΟΠΑΠ, ενώ funds της Fidelity έβγαλαν αγορές σε τίτλους μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως αυτοί των Sprider και KΛΜ.

Αξιοπρόσεκτη βοήθεια δόθηκε στον Γενικό Δείκτη και από «λοχαγούς» όπως ΑΤΕ, Τ.Τ., ΜΟΗ (καλή συμπεριφορά για τα μικρά ευρωπαϊκά διυλιστήρια κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις), Μυτιληναίος, Ιntracom, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Στα αξιοσημείωτα των τελευταίων συνεδριάσεων, σύμφωνα με χρηματιστές, περιλαμβάνεται η μείωση των -ξένων- παικτών στο Χ.Α. και η συγκέντρωση του παιχνιδιού σε λιγότερα και ισχυρότερα χέρια.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά των αγοραστών στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά δημιουργούν προσδοκίες ανοδικής αντίδρασης για το Χ.Α., εφόσον μάλιστα δημιουργηθούν προϋποθέσεις συσσώρευσης του S&P στην περιοχή των 1.310 - 1.340 μονάδων.

Αν το κλίμα διεθνώς βοηθήσει, είναι αρκετά πιθανόν, λόγω του short squeeze, να προκύψει αντίδραση ελατηρίου για τους δεικτοβαρείς τίτλους και βεβαίως για τον Γενικό Δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v