Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καθεστωτική» αλλαγή στη Σοφοκλέους!

Ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος, αλλά ίσως σήμερα αποδειχτεί τυχερός για το Χ.Α. Όμως, πιο σημαντική για όσους θέλουν να προβλέψουν τη μελλοντική πορεία της Σοφοκλέους είναι μια αλλαγή που έχει συμβεί.

«Καθεστωτική» αλλαγή στη Σοφοκλέους!
Το πέρασμα από ένα καθεστώς σε ένα άλλο συνοδεύεται συχνά από κραδασμούς.

Αυτό ισχύει τόσο στα πολιτεύματα και στις αλλαγές κυβερνήσεων όσο και στις αγορές.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η Σοφοκλέους διέρχεται μια τέτοια περίοδο καθώς φαίνεται ότι εδώ και μερικές εβδομάδες συντελείται μια «καθεστωτική» αλλαγή (regime shift) που θα έχει ευρύτερες συνέπειες για τη μελλοντική πορεία της.

Η «καθεστωτική» αλλαγή αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πολλά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια βλέπουν και αποτιμούν πλέον γενικά την ελληνική αγορά και κυρίως τις τράπεζες.

Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια οι εν λόγω ξένοι θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι σωστό να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, π.χ. Ρ/Ε, έναντι των άλλων χρηματιστηριακών αγορών.

Στην ουσία αυτή η άποψη αφορά στις δεικτοβαρείς μετοχές και κυρίως στις τράπεζες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ξένοι αναγνώριζαν premium της τάξης του 10% με 25% σε όρους Ρ/Ε στις ελληνικές τράπεζες λόγω των προβλεπόμενων συγκριτικά υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξής τους από την επέκτασή τους στα Βαλκάνια και την ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά λιανικής.

Το μεγάλο ειδικό βάρος των τραπεζών σε συνδυασμό με τη «βοήθεια» που πρόσφεραν ορισμένες άλλες μετοχές βοήθησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως τον MSCI - Ελλάδα, να έχουν υψηλότερο Ρ/Ε με βάση τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου (trailing) και τα προβλεπόμενα κέρδη των δύο επόμενων ετών.

Όμως, αυτό έχει αλλάξει.

Το Ρ/Ε του δείκτη MSCI - Ελλάδα που παρακολουθούν αρκετά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια είχε υποχωρήσει σε 10,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και σε 9 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 έναντι 11 και 9,7 αντίστοιχα του χρηματιστηριακού δείκτη MSCI - Ευρώπη.

Είναι κάτι που έχει να παρατηρηθεί από το α΄ ή το β΄ τρίμηνο του 2004 όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με discount (έκπτωση) σε όρους Ρ/Ε έναντι των άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών.

Ακόμη κι αν η μεγάλη πτώση της Σοφοκλέους το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει τεχνικά το χάσμα των αποτιμήσεων, η βασική εικόνα δεν αλλάζει.

Πολλοί ξένοι δεν θεωρούν σωστό να δώσουν premium στις ελληνικές μετοχές που ήταν από τις πλέον αγαπημένες τους τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Το γεγονός ότι ανακαλύπτουν (;) πως οι μεγάλης κλίμακας ρευστοποιήσεις δεν είναι εύκολες σε μια αγορά που δεν διαθέτει μεγάλο βάρος και ρευστότητα επιτείνει το πρόβλημα καθώς αναδεικνύει έναν ακόμη παράγοντα ρίσκου της Σοφοκλέους.

Με εξαίρεση κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις μετοχών, π.χ. ΟΤΕ, στις υπόλοιπες γίνεται προσπάθεια μείωσης των θέσεων overweight σε ελληνικές μετοχές από ξένα χαρτοφυλάκια για τους ανωτέρω λόγους, με το γνωστό αρνητικό αποτέλεσμα.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή «καθεστώτος» στον τρόπο με τον οποίο πολλοί ξένοι βλέπουν την ελληνική αγορά, ασχέτως αν μια δικαιολογημένη τεχνική ανοδική αντίδραση ίσως δημιουργήσει παροδικά άλλες εντυπώσεις.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v