ΟΤΕ - Εθνική βυθίζουν τη Σοφοκλέους

Η απομάκρυνση ενδεχόμενης δημόσιας προσφοράς στον ΟΤΕ βύθισε τη μετοχή, ενώ η ΕΤΕ βρέθηκε σε χαμηλά 23 μηνών. Τα σενάρια για FTSE, ΓΔ, δεικτοβαρείς μετοχές. Αναζητούνται οπαδοί του “bottom fishing”.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανέβασε στροφές η πτώση στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, σε μία Σοφοκλέους που όχι μόνο αγνόησε επιδεικτικά τη διάθεση σχετικής ανοδικής αντίδρασης των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά αντίθετα παρουσίασε εικόνα αποσύνθεσης.

Too bad to be true ή αλλιώς πολύ αρνητικό για να είναι αληθινό, όμως παρ’ όλα ταύτα η ενδέκατη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση είναι πλέον γεγονός, με τον λογαριασμό των έντεκα αυτών συνεδριάσεων να φτάνει το -14,51%.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν να περιμένουν το «μοιραίο» ή την εκτόνωση των εισαγόμενων πιέσεων και εκτιμούν ότι, παρά το γεγονός ότι σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμα πορτοφόλια που λειτουργούν ορθολογικά, το φθηνότερο παραμένει εχθρός του φθηνού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση στην αγορά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μόνο ξένα χαρτοφυλάκια η στρατηγική των οποίων υπαγορεύει ρευστοποιήσεις και μείωση θέσεων στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και κάποιοι τελευταίοι traders που προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις ποντάροντας στην αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα και οι οποίοι βεβαίως στην αμέσως επόμενη αρνητική συνεδρίαση προστίθενται στις τάξεις των πωλητών.

Αναμφίβολα στη Σοφοκλέους λείπουν οι αγοραστές ή έστω αυτοί που θα προχωρούσαν στο γνωστό “bottom fishing”, δηλαδή στο ψάρεμα μετοχών που βρίσκονται θεωρητικά πολύ κοντά στον πάτο.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε χαμηλά 23 μηνών, ενώ άκρως ανησυχητική εικόνα παρουσιάζουν και οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Η Εθνική Τράπεζα σε χαμηλά 23 μηνών έχασε την στήριξη των 29,80 ευρώ και αν χάσει και την επόμενη στα 28 δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση έως τα 25 ευρώ.

Η Alpha Bank σε χαμηλό 23 μηνών επίσης και με χαμένη την στήριξη στα 18,40 ευρώ, αν δεν ανακάμψει άμεσα θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 17,5 και στα 15 ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, αλλά και την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 4.920 μονάδες. Επόμενη στήριξη στην επικίνδυνη ζώνη 4.700-4.650, καθοδική διάσπαση της οποίας θα επιφέρει κινήσεις stop loss και στους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους.

Περίπου ίδια εικόνα και για τον FTSE, που διέσπασε καθοδικά και με εντυπωσιακή ευκολία τη ζώνη στήριξης 1.945-1.920 και τον αναμένουν οι επόμενες στηρίξεις στις 1.834 και 1.797 μονάδες.

Σε χαμηλό 37 μηνών ο τίτλος της Eurobank, που υποχώρησε κάτω και από την στήριξη των 16,5 ευρώ, με την αμέσως επόμενη κρίσιμη στα 15,30 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχασε την στήριξη στα 18,20 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται «νότια» η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 16,30 ευρώ.

Για την ΔΕΗ (χαμηλά 11 μηνών) οι επόμενες στηρίξεις στα 19 (έκλεισε οριακά υψηλότερα) και 17,20 ευρώ.

Ιδιαίτερος προβληματισμός για την διαγραμματική απεικόνιση του Μυτιληναίου, που αν χάσει τα 7,12 ευρώ, η επόμενη στήριξη οριθετείται στα 6 ευρώ.

Εξαιρετικά μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η μετοχή του ΟΤΕ, που λίγο πριν τις δημοπρασίες βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 15,60 ευρώ με απώλειες 6,91%, για να κλείσει σχετικά υψηλότερα με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στα 15,4 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 36 μηνών, ενώ πήρε έκταση φημολογία για πιθανή προσφορά από την Deutsche Telekom.

Σε αυτήν την περίπτωση αξίζει να αναφερθεί ότι τα πακέτα που απέκτησε η Deutsche Telekom έγιναν στα 29 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και στα 26 ευρώ από την MIG, ενώ η μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου προσδιορίζεται στα 19,97 ευρώ, σύμφωνα με την Artion ΑΧΕΠΕΥ.

Επίσης αξίζει υπενθύμισης η παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία η γερμανική εταιρία δεν υποχρεούται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Ακριβώς η εκμηδένιση των πιθανοτήτων να υπάρξει τελικώς δημόσια προσφορά από την DT για τον ΟΤΕ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην βύθιση της μετοχής του Οργανισμού, σχολίαζαν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Τέλος, σε χαμηλό 44 μηνών και χωρίς πλέον ουσιαστικές τεχνικές στηρίξεις κινείται ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Πέρα από τα στατιστικά και από τους τίτλους του FTSE, με σημαντικά κέρδη ο τίτλος της MIG (+3,87%), απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο και Ελληνική Τεχνοδομική και αμετάβλητος ο τίτλος της Coca Cola.

Από εκεί και πέρα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για τον ΟΤΕ, του 4% για Εθνική και Πειραιώς, και του 3% για Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου και MPB.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.524,85 μονάδες, με απώλειες 2,6%, ενώ ο τζίρος, μάλλον σε χαμηλά επίπεδα που δεν συνηγορούν για την εικόνα καταστροφής, ξεπέρασε τα 260 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν επιτρέπει σχόλια η τελική εικόνα, με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 210 πτωτικών και 20 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 6% έως 14,58%.

Συμπερασματικά οι τεχνικές προϋποθέσεις για ανάκαμψη αγνώστου διαρκείας ασφαλώς και ενισχύονται μετά από 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως όσοι έχουν «ποντάρει» μέχρι στιγμής σε αυτό το στοίχημα έχουν διαψευστεί, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να αντιπαλέψει εκτός από το διεθνές κλίμα και με την πολιτική αποσταθεροποίηση που δημιουργεί το σκάνδαλο Siemens αλλά και η όποια φημολογία για πιθανές αλλαγές στο οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v