Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητείται καταλύτης για αντίδραση

Η υποχώρηση της ΕΤΕ κάτω των €30 είναι αυτή που προβληματίζει περισσότερο. Οι νέες πιέσεις σε Dow και τράπεζες εντείνουν την επιφυλακτικότητα. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, η τεχνική αντίδραση κράτησε μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και το Χ.Α. παραδόθηκε εκ νέου σε εισαγόμενες πιέσεις στέλνοντας όλο και πιο κοντά προς τις 3.600-3.610 μονάδες τον Γενικό Δείκτη.

Είναι κοινή εκτίμηση πως η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να αντιδράσει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί θεαματική ανατροπή του σκηνικού στα ξένα χρηματιστήρια, στην αγορά καυσίμων, στο διεθνές πιστωτικό σύστημα.

Η Citigroup κάνει λόγο για νέες διαγραφές, αυτή τη φορά και στο δεύτερο τρίμηνο. Το πετρέλαιο επιστρέφει προς τα 135 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη νέοι φόβοι για αμερικανικές τράπεζες και επενδυτικούς οίκους στέλνουν χαμηλότερα και των 12.000 μονάδων τον Dow.

Το μίγμα της πτώσης παραμένει κατά συνέπεια εκρηκτικό, με τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να προσμετρούνται σε 12,2% στη διάρκεια των συνεχόμενα πτωτικών συνεδριάσεων, παραπέμποντας σε μία μεσαίας έκτασης γενικευμένη εκποίηση.

Αυτό που θεωρητικά λείπει είναι μία ακραία υποτίμηση της αγοράς και εν προκειμένω του 20άρη, που αδυνατεί να κρατήσει σημαντικές στηρίξεις.

Η υποχώρηση της Εθνικής χαμηλότερα και των 30 ευρώ προβληματίζει, δεδομένου ότι για να κρατηθεί αυτό το «ψυχολογικό» οχυρό δαπανήθηκαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρακτικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα, που είναι η υποχώρηση προς τα 26,5-27 ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει άμεσα, δηλαδή Δευτέρα – Τρίτη, αντίδραση προς τα 31,10-31,20 ευρώ. Δύσκολο θα πείτε, αυτό το ενδεχόμενο. Η ελπίδα όμως… πεθαίνει τελευταία.

Ειδάλλως, εάν τη Δευτέρα προστεθεί στη συστοιχία των αρνητικών συνεδριάσεων ακόμη μία και φτάσουμε στις 11 συνολικά, τότε στην αγορά θα βιώνονται καταστάσεις που για να τις βρούμε θα πρέπει να ανατρέξουμε χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, ένα σερί 11 αρνητικών συνεδριάσεων (εάν διαμορφωθεί πτωτική η αγορά και την Δευτέρα) έχει να ζήσει το Χ.Α. από την άνοιξη του 2002. Από τις 15/3 έως 4/4 του 2002 έχει να καταγραφεί σερί 11 αρνητικών συνεδριάσεων, μόνο που τότε οι συνολικές απώλειες είχαν φτάσει στο 8,05%. Σε αυτήν την φάση με 10 αρνητικές συνεδριάσεις ξεπερνούν ήδη το 12%.

Για την Εθνική το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, καθώς φέτος τιμή χαμηλότερα των 30 ευρώ έχει καταγραφεί μόνο ενδοσυνεδριακά (17/3), ενώ ανάλογες τιμές είχαν σημειωθεί προς το τέλος του Αυγούστου του 2006 (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), μόνο που τότε αφορούσαν σε ανοδική αντίδραση και διάσπαση στη συνέχεια των 30 ευρώ.

Ωστόσο, είχαμε θεωρήσει εξαρχής ιδιαίτερη, λόγω «τριπλής λήξης» των παράγωγων προϊόντων, τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά αποδίδαμε μεγαλύτερη σημασία στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Εάν υπάρχει μία ισχνή ελπίδα, αυτή θα μπορούσε να αφορά σε θεαματική ανατροπή του σκηνικού στα ξένα χρηματιστήρια, και τότε (και μόνο τότε) θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε κάτι ανάλογο και για το Χ.Α.

Μερίδα παικτών, και μάλιστα από αυτούς που βγάζουν χρήμα από την «πώληση του 20άρη και βασικών μετοχών του, κάνουν λόγο για απόλυτα πτωτική κίνηση στην περίπτωση που το αρνητικό σερί του Χ.Α. συνοδευτεί από «σπάσιμο» των 11.800 μονάδων του Dow Jones.

Μερικοί άλλοι υποστηρίζουν πως στις 11.850 μονάδες θα δοθεί η μάχη για τον Dow, που αναλογεί χοντρικά με τις 3.470 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αγορά μας, από την Τρίτη-Τετάρτη και μετά.

------------------------------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε κάθε προηγούμενη στήριξη ή υποψία στήριξης και κινήθηκε με σταθερό ρυθμό προς νέα χαμηλά τα οποία συμπίπτουν με τα χαμηλά που ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πριν από τρεις μήνες (20/03 3.735). Οι ταλαντωτές εμφανίζουν εικόνα σφοδρής υποτίμησης με τιμές που προσεγγίζουν το 21 με καθοδικές αποκλίσεις σε σχέση με το προηγούμενο χαμηλό.

Από την άλλη πλευρά σε έντονα υποτιμητικές ζώνες έχει βρεθεί και ο MACD ο οποίος συνήθως «τιμά» την είσοδο του σε υπερβολές με αντιδράσεις υψηλών θετικών διακυμάνσεων. Θεωρούμε ότι η αντίδραση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή αφού στις τιμές έχουν αρχίσει να τιμολογούνται τα πλέον δυσμενή σενάρια και εκτιμούμε ότι η ανοδική αντίδραση θα πρέπει να έχει ανάλογα έντονο χαρακτήρα με εύρος κίνησης τουλάχιστον 250 μονάδων.

Η συναλλακτική δραστηριότητα και η ακύρωση κάποιων αρνητικών δεδομένων θα αποτελέσουν την δεδομένη στιγμή κριτήριο στην απόφαση μείωσης ή μη θέσεων λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό κλίμα που έχει οδηγήσει σε έντονη απαξίωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις προοπτικές της Ελληνικής αγοράς και των Χρηματιστηρίων εν γένει διεθνώς».

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.619,11 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,74%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 30,12%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 5,19%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 2,25%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,02% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ανοδικά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,47%) και των Τηλεπικοινωνιών (1,82%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν πτωτικά καταγράφοντας απώλειες από 0,10% έως 26,83%.

Ειδικότερα, ισχυρότατες απώλειες κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-26,83%), ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 10 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε και ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-12,61%).

Αξιοσημείωτες απώλειες εμφάνισαν επίσης οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-5,45%), των Τραπεζών (-4,81%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-4,09%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (-3,03%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Interfish (11,11%), Λανακάμ (9,66%), Αγροτική Ασφαλιστική (9,20%), Γενική Τράπεζα (8,15%), Plias (7,41%), Attica Bank (7,14%), Προοδευτική (7,14%), Γενική Εμπορίου (6,94%), Ρόκας (ΠΟ 6,89%) και ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 6,70%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Coca Cola 3E (-29,22%), Αθηνά (-19,53%), ΑΤΤΙΚΑΤ (-18,75%), CPI (-18,64%), ΔΕΗ (-15,67%), Unibrain (-15,05%), Frigoglass (-14,86%), Global ΑΕΕΧ (-14,43%), ΙΜΑΚΟ (-14,22%) και Γιουρομπρόκερς (-13,54%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v