Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Τι είπε για κρίση, τράπεζες και ΕΧΑΕ

Το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών στοιχείων και επομένως δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω πτώσης, δήλωσε ο κ. Ν. Καραμούζης. Τι είπε για διεθνή κρίση, τραπεζικά deals και ΕΧΑΕ. 

  • του Χρήστου Κίτσιου
Καραμούζης: Τι είπε για κρίση, τράπεζες και ΕΧΑΕ
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών στοιχείων και επομένως δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω πτώσης εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχουμε δει το "τέλος του έργου" όσον αφορά στη σοβούσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι δύσκολα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα υπαγορεύονται από κριτήρια όπως η ανάγκη μείωσης στα κόστη και η επίτευξη συνεργιών στα έσοδα όσον αφορά στην ελληνική αγορά.

Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος για το ότι δεν θα υπάρξουν εξαγορές με μετρητά, καθώς σε περιβάλλον πιστωτικής και οικονομικής κρίσης δεν περισσεύουν κεφάλαια ούτε είναι εύκολο να αντληθούν νέα κεφάλαια.

Σημείωσε δε ότι το σενάριο των συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων τραπεζών δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι απαιτείται τεράστιος χρόνος και προσπάθεια για ομογενοποίηση του σχήματος και για δημιουργία νέων διοικητικών δομών και οργανογράμματος, σε μια περίοδο όπου η προσοχή της διοικητικής ομάδας των τραπεζών πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση ή στην πρόληψη των αποτελεσμάτων της κρίσης.

Τέλος ανέφερε ότι το πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να μην ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, παρά το ότι τα παραδείγματα των ξένων τραπεζών που λειτουργούν στην εγχώρια αγορά δεν είναι και τα πλέον επιτυχή.

Οι περισσότερες ξένες τράπεζες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των τμημάτων private banking ή shipping, εμφανίζονται όμως φειδωλές να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης, διατυπώνοντας και πάλι την προσωπική του άποψη ότι η δημιουργία ισχυρών ελληνικών τραπεζών μέσω συγχωνεύσεων θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα μείωνε τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά.

Στον αντίποδα, εκτίμησε ως πιθανότερη εξέλιξη ενδεχόμενες συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών, καθώς σε αυτή την περίπτωση πληρούνται το κριτήριο τόσο της μείωσης του κόστους όσο και της επίτευξης συνεργιών στο σκέλος των εσόδων.

Οι ελληνικές τράπεζες, άλλωστε, κατά τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της EFG Eurobank, διατηρούν το σημαντικό πλεονέκτημα να παραμένουν αλώβητες σε πρωτογενές επίπεδο από τη σοβούσα κρίση, αφού δεν διαθέτουν έκθεση σε προϊόντα subprime ή σε άλλα σύνθετα προϊόντα, ενώ η εγχώρια αγορά ακινήτων δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά "φούσκας".

Οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν τις δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και της μείωσης στα έσοδα trading. Συνέπειες που επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας τους.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο προειδοποιήσεων από πλευράς τραπεζών σχετικά με τη μείωση των στόχων κερδοφορίας της τρέχουσας χρήσης και την αναθεώρηση των επιχειρησιακών πλάνων τριετίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank τόνισε ότι είναι θέμα κάθε τράπεζας και υπενθύμισε πως η EFG Eurobank είχε αναφέρει ήδη από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται καθιστούν πιο απαιτητικούς τους στόχους για το τρέχον έτος.

Συμπλήρωσε δε ότι είναι λογικό οι τράπεζες όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις να περιμένουν να δουν την πορεία των μεγεθών τους για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα πριν εξετάσουν ενδεχόμενη αναθεώρηση και συμπλήρωσε πως πιθανώς να υπάρξουν και θετικές εκπλήξεις καθώς δεν είναι όλα μαύρα. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι ενδεχόμενες αναθεωρήσεις θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου ή μετά την ολοκλήρωσή του.

Τόνισε πάντως ότι στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων οι ελληνικές τράπεζες έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανησυχιών όσον αφορά στην οργανική τους πορεία και αν δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση των στοιχείων της αμερικανικής οικονομίας ή επανεμφάνιση του συστημικού κινδύνου, όσον αφορά στις αμερικανικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν ανοδικά με την πρώτη θετική είδηση που θα αλλάξει το κλίμα.

Είναι πιθανόν να εμφανιστεί ακόμη και αντίδραση ελατηρίου και οι εγχώριοι τραπεζικοί τίτλοι να καταγράψουν κέρδη της τάξης του 10% - 15% εντός μερικών μόλις συνεδριάσεων αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση διεθνώς.

Η σημαντικότερη παράμετρος για την πορεία των αγορών ήταν και παραμένει η σταθεροποίηση και περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ που προϋποθέτει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Αναφερόμενος δε στις επιπτώσεις που δημιουργεί παγκοσμίως η άνοδος των εμπορευμάτων, τόνισε ότι πρέπει να εμπεδωθεί πως μέσω της ανόδου τους διενεργείται μεταφορά πλούτου από τις καταναλώτριες χώρες που είναι ο ανεπτυγμένος κόσμος στις χώρες παραγωγούς. Η παραπάνω μεταφορά πλούτου θα πλήξει τους πάντες και βεβαίως τα εταιρικά περιθώρια, τα οποία διένυσαν και μια 10ετή περίοδο συνεχούς διεύρυνσης, τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank.

Αναφορικά με την ΕΧΑΕ, ο κ. Καραμούζης υποστήριξε ότι οι μέτοχοί της πρέπει να επανασταθμίσουν τη θέση τους, καθώς ο στόχος ανάδειξής της σε περιφερειακό πόλο δεν δείχνει να επιτυγχάνεται.

Θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να αφορούν σε σύμπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με ξένους σε ειδικούς τομείς, π.χ. εκκαθάριση, ή να επεκτείνονται μέχρι την ένταξη του Χ.Α. σε μεγάλη ξένη οργανωμένη αγορά. Τόνισε πάντως ότι το 5% που κατέχει η τράπεζα αποτελεί στρατηγική θέση που δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί καθώς η ΕΧΑΕ δεν είναι μια απλή εισηγμένη, αλλά διαδραματίζει ευρύτερο ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Η συγκυρία για την ΕΧΑΕ είναι δύσκολη αφού η εφαρμογή της MiFID αύξησε τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (ΟΤC) μέσω εναλλακτικών αγορών πολυμερούς διαπραγμάτευσης καθώς και τις απευθείας συναλλαγές μεταξύ εσωτερικοποιητών, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο καθαρός τζίρος.

Επιπλέον, η θεσμική διαχείριση στην Ελλάδα φθίνει λόγω της απομάκρυνσης των ιδιωτών από το χρηματιστήριο και της απουσίας πλέγματος μέτρων και συγκροτημένης πολιτικής για την ενίσχυση των εγχώριων μακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς οι ΑΕΔΑΚ δεν έχουν λόγο να διατηρούν ούτε τα υφιστάμενα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους με έδρα την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Στο σκέλος αυτό επανέλαβε και τις αιχμές για ασύμμετρη εποπτεία, σημειώνοντας ότι οι εγχώριοι παίκτες υφίστανται αυστηρότερους ελέγχους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έναντι των ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι μεγάλοι ξένοι brokers για τις εν Ελλάδι κινήσεις τους. Κάτι που κατ' αναλογία συμβαίνει σε όλες τις περιφερειακές αγορές.

Τέλος, ανέφερε ότι η EFG Securities επιδιώκει να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα της MiFID, προσφέροντας υπηρεσίες για όλο το φάσμα των αγορών της Ν.Α. Ευρώπης και στρέφοντας το ενδιαφέρον της στην εξυπηρέτηση τελικών πελατών και όχι στη διενέργεια εντολών από brokers.

Οι προμήθειες για εκτέλεση εντολών από brokers έχουν υποχωρήσει στις 2 - 3 μονάδες βάσης, ενώ η εκτέλεση εντολών μέσω programmes trading αυξάνεται ραγδαία. Στο νέο σκηνικό δεν θα ακολουθήσουμε τον ανταγωνισμό που δημιουργούν βραχύβια σχήματα, τα οποία επιδιώκουν να συγκεντρώσουν όγκο βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v