Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Θα σηκώσουν το «γάντι» οι «ταύροι»;

Ή αντιδρούν σήμερα βασικοί δείκτες, μετοχές ή ψάχνουμε για στηρίξεις χαμηλότερα. Από την πιθανή ενεργοποίηση προγραμμάτων αγοράς σε τραπεζικές μετοχές εκτιμάται πως καθορίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση, που δείχνει αντίδραση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επαρκείς ενδείξεις, που αφορούν στην προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης, δεν υπάρχουν. Αντιφατικές, αλληλοσυγκρουόμενες και συχνά αμφίσημες οι εκτιμήσεις αναλυτών σε ξένες αγορές, αλλά και στην ελληνική, δείχνουν την αδυναμία προσανατολισμού μας γενικότερα.

Το χθεσινό κλείσιμο στο Χ.Α. μπορεί να γέννησε κάποιες αχνές ελπίδες. Η διαμόρφωση του S&P 500 για ακόμη μία συνεδρίαση υψηλότερα των 1.300 - 1.310 μονάδων μπορεί επίσης να συνεκτιμηθεί ως ενθαρρυντική ένδειξη. Όπως επίσης και η αντίδραση κατά 1,6% για τη μετοχή της Citigroup, στα 18,85 δολάρια.

Το γεγονός πως η τιμή του πετρελαίου δεν… εξερράγη όταν χθες το μεσημέρι (κυρίως μέσω του Reuters) γινόταν αναφορά σε φήμες περί πιθανής επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι ακόμη ένα καλό στοιχείο.

Είναι προφανές πως πολλά, αν όχι τα περισσότερα, παίζονται γύρω από την τιμή του πετρελαίου, που παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ υψηλά, στα 137,19 δολάρια το βαρέλι.

Όμως η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall άφησε ένα… παράθυρο στην ελπίδα, καθώς το δικαίωμα του ΟΤΕ και εκείνο της Εθνικής κινήθηκαν σχετικά ήπια. Στα 12,16 δολάρια το δικαίωμα στη μετοχή του Οργανισμού (-0,08%), στα 8,84 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής (-0,45%).

Αυτό μπορεί να αποτελέσει… καύσιμο για μια αντίδραση στη συνέχεια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι το μεγάλο εύρος διακύμανσης κυρίως μετοχών του 20άρη. Αναφερόμαστε σε εύρος 7,59% μεταξύ ελάχιστης - μέγιστης τιμής για τη μετοχή της Eurobank, σε διακύμανση 5,33% για τη μετοχή της Εθνικής, περίπου 7,4% για την Alpha Bank, κοντά στο 7% για τη μετοχή της Motor Oil που μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας των 14,5 ευρώ, στο 7,58% για τη ΔΕΗ που επίσης έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 20,22 ευρώ, της Κύπρου με 5,68% μόλις δύο λεπτά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 7,92 ευρώ, ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μόλις 4 λεπτά χαμηλότερα από το υψηλό των 18,32 ευρώ.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που αφορά στην υποτίμηση ομίλων του 20άρη. Κατά 42,4% χαμηλότερα διαμορφώνεται από τα υψηλά της η αποτίμηση της Eurobank (27,52 ευρώ), δηλαδή περί τα 6,2 δισ. ευρώ λιγότερα.

Κατά 8,9 δισ. ευρώ έχει υποχωρήσει η αποτίμηση της Εθνικής που διορθώνει περίπου 39% από τα υψηλά των 46,09 ευρώ. Από τον 20άρη, τη συγκριτικά μικρότερη απόκλιση από τα υψηλά (7,28 ευρώ) σημειώνει η μετοχή της Marfin Investment Group, καθώς διαμορφώνεται στο 19,7%.

Οι θιασώτες της τεχνικής προσέγγισης επιμένουν πως η αγορά δικαιούται μια αντίδραση καθώς το ποσοστό υποχώρησης από την αρχή του έτους για τον Γενικό Δείκτη κυμαίνεται στο 33%. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως μετοχές των Εθνικής, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίου, MIG δικαιούνται ένα καλύτερο «πλασάρισμα» στην περίπτωση που εκδηλωθεί αντίδραση.

Ωστόσο η αρχή της συνεδρίασης δεν εκτιμάται πως θα δώσει αντιπροσωπευτική εικόνα της διάθεσης των ξένων, καθώς μεγάλο μέρος εντολών τους υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί από τα μέσα της ημέρας και μετά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προγράμματα αγορών (και σε μικρότερο βαθμό πώλησης) υπάρχουν για τη μετοχή της Εθνικής, όπου και θα δοθεί η μεγάλη μάχη, για τη μετοχή της Eurobank και δευτερευόντως της Alpha Bank.

Μένει να φανεί βέβαια στην πορεία της συνεδρίασης εάν αυτές οι εντολές θα μείνουν ως είχαν μέχρι πριν από λίγο ή θα μεταβληθούν ανάλογα με την τάση που θα διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Άλλωστε, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια, οπότε το ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο γύρω από τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και των σχετικών συμβολαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v