ΧΑ: Προσπάθειες (;) να διακοπεί το αρνητικό σερί

Πρωταθλητής στην πτώση το Χ.Α., για τον Ιούνιο αλλά και συνολικά από την αρχή του έτους, φέρνει πολλούς σε δυσχερή θέση. Συνεχίζεται η υποτίμηση της αγοράς, μέσω σύνθετων προϊόντων, από ορισμένους γνώστες - πωλητές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι «σαρωτικές αλλαγές στη Wall Street», η αυριανή σύνοδος της Fed και η προσπάθεια σταθεροποίησης που επιχειρείται σε αρκετές αγορές διαμορφώνουν το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα.

Στο Χ.Α., που αναδεικνύεται σε… πρωταθλητή στις απώλειες, τουλάχιστον μεταξύ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων, το αρνητικό σερί συνεχίζεται καθώς για πολλούς και διάφορους λόγους οι ξένοι συνεχίζουν να κατοχυρώνουν θέσεις τους.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι εγχώριοι παίκτες, ενώ μία επιπλέον παράμετρος των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις θα πρέπει να αναζητηθεί στον χώρο των σύνθετων προϊόντων. Σχετικά αναφέρονται στον Χαμαιλέοντα για λογαριασμούς που κινούνται με περιθώριο δανεισμού, αλλά και για συμβόλαια που ποντάρουν στη διαφορά τιμής, με όσα αυτά μπορεί να συνεπάγονται σε μια ευαίσθητη για την αγορά μας συγκυρία.

Είναι μια περίοδος όπου το κλίμα επιβαρύνεται από φήμες, άλλοτε προς τη μία και άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση, που ως συνέπεια έχουν την αρνητική «μόχλευση».

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν χθες το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τα όσα αφορούσαν στα περί υποτιθέμενης… δημόσιας προσφοράς.

Είναι μια περίοδος όπου, σημείωναν παράγοντες της αγοράς, όπως συμβαίνει στους ανοδικούς κύκλους των αγορών, φήμες και εικοτολογία επιδρούν ανάλογα. Σε αυτή τη συγκυρία, βέβαια, επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως αρνητικό και βεβαρημένο κλίμα.

Η χθεσινή συνεδρίαση επιφύλασσε νέες χαμηλές τιμές για τη μετοχή της Αγροτικής στα 2,36 ευρώ (ενδοσυνεδριακά χαμηλό στα 2,36 ευρώ επίσης), Αεροπορία Αιγαίου στα 4,20 ευρώ (4,16 ευρώ), Eurobank Properties 7,80 ευρώ (7,66 ευρώ), Σέλμαν 0,74 (0,72 ευρώ), Ελληνική Υφαντουργία 0,92 ευρώ (0,90 ευρώ), CPI 0,41 ευρώ (0,39 ευρώ), αλλά και άλλων τίτλων από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Ενδιαφέρον έχει πως το ταμπλό «δείχνει» τα αναμενόμενα, αυτά που έχουν στον σχεδιασμό τους αρκετές επιχειρήσεις.

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της Frigoglass, που αν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της 12ης/6, όπου η τιμή της μετοχής παρέμεινε σταθερή στα 21 ευρώ, καταγράφεται συνεχής υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 22,58 ευρώ (5/6), μέχρι τα χθεσινά χαμηλά των 16,84 ευρώ.

Άλλη περίπτωση ενδεικτική αυτής της τάσης θα μπορούσε να θεωρηθεί εκείνη της Aegean. Από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 5 ευρώ (6/6) και με… ανάσα στις 11/6, η τιμή διαμορφώθηκε χθες μέχρι τα χαμηλότατα των 4,16 ευρώ.

Είναι προφανές ότι τμήμα της αγοράς «πληρώνει» ένα μέρος της κρίσης, ενώ κατ’ άλλους προεξοφλείται ένα μέρος των πιθανών επιπτώσεων. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κατοχυρώνονται απλώς θέσεις.

Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα εβδομάδας οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται για τις μετοχές των CPI (31,7%), Global (19,9%), Alsinco (19,3%), Imako (17,4%), Αττικάτ (15,3%), ενώ ακολουθούν Eurobrokers, Ideal, ΕΥΔΑΠ, Τηλέτυπος, Unibrain (HOL), Ζήνων, Lannet, Revoil, Βιοσώλ, Εβροφάρμα, Τέρνα, Ευρωσυμμετοχές και αρκετές ακόμα με ποσοστό αρνητικής μεταβολής μεγαλύτερο του 10%.

Για τη σημερινή συνεδρίαση κρίσιμη παραμένει η συμπεριφορά της Εθνικής, καθώς καλείται να αντιδράσει από τα 28,5 ευρώ για να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή της άμεσης υποχώρησης προς τα 27,5 ευρώ.

Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και ο ΟΤΕ, που με χθεσινό χαμηλό (ενδοσυνεδριακό) στα 15,6 ευρώ και τελική τιμή στα 15,80 ευρώ, μπορεί να αντιδράσει προς το χθεσινό υψηλό των 16,58 ευρώ. Και σε αυτή όμως την περίπτωση θα πρόκειται για καθαρά τεχνικής μορφής, αντανακλαστική, κίνηση και τίποτα περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v