Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To κατενάτσιο της Alpha Bank

Aν οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο στη Σοφοκλέους, η Alpha Bank θα είχε βγει πρωταθλήτρια μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν λόγοι που το εξηγούν.

To κατενάτσιο της Alpha Bank
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Η μετοχή της Alpha Bank χάνει το 20% περίπου της αξίας της το τελευταίο 12μηνο, ενώ της Eurobank υποχωρεί 35%, της Τράπεζας Πειραιώς 32% περίπου και της Εθνικής κάπου 29%.

Είναι σαφές ότι η Alpha Bank έχει επιδείξει καλύτερα αμυντικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι.

Το ερώτημα είναι γιατί η μεγάλη ιδιωτική τράπεζα τα έχει πάει καλύτερα από τους ανταγωνιστές της, αν και δεν θεωρείται στην αγορά ότι ενεργεί με την ίδια ταχύτητα όπως η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη.

Η Alpha Bank δεν είναι εκτεθειμένη σε δομικά χρηματοοικονομικά προϊόντα των οποίων η σημερινή αξία είναι υποπολλαπλάσιο εκείνης που είχαν έναν χρόνο πριν.

Όμως, το ίδιο επιχείρημα επικαλούνται και οι άλλες τράπεζες που βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν συγκριτικά πολύ περισσότερο. Επομένως, δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank έχει μεγάλο ποσοστό των μετοχών της σε ελεύθερη διασπορά (free float), ένα μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και ένα ολοένα αυξανόμενο δίκτυο σε γειτονικές χώρες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποτελεί καλό στόχο για οποιονδήποτε θα ήθελε να ελέγχει μια νοικοκυρεμένη τράπεζα με διευρυνόμενη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Το 18% των δανείων του ομίλου και το 12% των προ φόρων κερδών προέρχονταν από τη νοτιοανατολική Ευρώπη το 2007.

Είναι κάτι που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής των αναλυτών και των ξένων θεσμικών οι οποίοι προφανώς αναγνωρίζουν στη μετοχή της Alpha Bank κάποιο Μ&Α premium.

Το ίδιο ισχύει για την Τράπεζα Πειραιώς και σε πολύ μικρότερο βαθμό για την Εθνική Τράπεζα λόγω του μεγέθους και της ειδικής θέσης που κατέχει στην ελληνική αγορά.

Αντίθετα, η Eurobank μπορεί να αποτελέσει στόχο μόνο αν το θελήσει ο βασικός της μέτοχος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Η Alpha Bank δεν έχει προσδιορίσει κάποιο στόχο για τα κέρδη του 2008, σε αντίθεση με την Τράπεζα Πειραιώς που έχει αναφερθεί σε κέρδη μεγαλύτερα των 600 εκατ. ευρώ φέτος και τη Eurobank που κάνει λόγο για 1,03 δισ. ευρώ.

Επομένως, το μάνατζμεντ της Alpha δεν αισθάνεται την πίεση να βγάλει κέρδη που να μην υστερούν σε σχέση με τον στόχο ο οποίος είχε τεθεί σε μια δύσκολη χρονιά όπως η φετινή.

Η τράπεζα αναφέρει απλώς στο business plan «Agenda 2010» ότι στόχος είναι η μέση ετήσια αύξηση των κερδών της (CAGR) να ξεπεράσει το 23% την περίοδο 2007 - 2010.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η επιλογή της Alpha Bank να αναθεωρήσει προς τα πάνω τους στόχους του επιχειρηματικού της πλάνου μεσούσης της κρίσης τον Ιανουάριο του 2008 δεν ήταν τόσο κακή όσο φαινόταν τότε.

Οι φήμες θέλουν τη διοίκηση της Alpha Bank να λάμβανε αποθαρρυντικά μηνύματα από την κοινότητα των αναλυτών την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου για την επικαιροποίηση - αναβάθμιση των στόχων του business plan μέχρι και το 2010.

Η ίδια φέρεται να διερωτάτο τότε πόσο συντηρητική θα έπρεπε να είναι αφού οι στόχοι για την κερδοφορία δεν μπορούσαν να συμπιεστούν περισσότερο.

Η κατάληξη είναι γνωστή.

Η Alpha Bank απέδειξε ότι ξέρει να παίζει καλύτερο κατενάτσιο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στο χρηματιστηριακό πεδίο.

Όμως, με το κατενάτσιο προφυλάσσεις τα μετόπισθεν και σπανίως βάζεις γκολ. Θα πρέπει λοιπόν η Alpha Bank να αποδείξει ότι ξέρει να τα πηγαίνει εξίσου καλά κι όταν ο ουρανός των αγορών είναι ξάστερος.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v