Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ δίνει "ρεύμα" στο ξέσπασμα

Με την… υψηλή τάση της ΔΕΗ (9,3%) επιχειρούν να φέρουν τον 20άρη προς την αντίσταση των 1.930 μονάδων. Πονταρίσματα σε μετοχές με υψηλή στάθμιση στον Γενικό Δείκτη (3%). Επιλεκτικές αγορές ξένων μετά τις 13:30.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της πολυαναμενόμενης ανοδικής αντίδρασης. Μεστής σε απόδοση καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται μέχρι και 2,5% (3.570 μονάδες), ο FTSE 20 αντιδρά κατά 2,9% (1.910 μονάδες), με αιχμή υπερπουλημένες μετοχές του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό πως η αντιστάθμιση θέσεων (μεταξύ παραγώγων και υποκείμενης αγοράς) επιχειρείται κυρίως με τον τίτλο της ΔΕΗ, εμφανώς υπερπουλημένου για σειρά εβδομάδων και με έντονο το… άρωμα ισχυρών εγχώριων επενδυτικών κύκλων.

Πληροφορίες αναφέρονται σε σημαντική θέση που έχει "χτίσει" τελευταία ομάδα ισχυρών εφοπλιστικών κύκλων, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για ενίσχυση υφιστάμενης συμμετοχής και ενός δεύτερου εγχώριου πόλου.

Η στάθμιση για τη μετοχή της Επιχείρησης στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται στο 4,68%, ενώ πόντους στην άνοδο δίνει και η υπεραντίδραση της Εθνικής με στάθμιση 13,9% (στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη).

Είναι εμφανές πως με τη συνδρομή και των ξένων αγορών επιχειρείται η ισχυροποίηση της αντίδρασης και της, ει δυνατόν, επιβεβαίωσης της τεχνικότητας σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Συγκεκριμένα για τον FTSE 20, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως σε αυτή τη χρονική στιγμή η αντίδραση θα πρέπει να υπερβεί τις 1.930 - 1.950 μονάδες με αύξηση συναλλαγών προκειμένου να δίνει επαρκείς ενδείξεις για τη συνέχεια.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν πως επόμενος στόχος είναι οι 1.970 μονάδες, σημείο όπου και μεταβάλλεται η φορά του συγκεκριμένου δείκτη.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως ο 20άρης βρίσκεται συγκριτικά σε καλύτερη θέση από τον Γενικό Δείκτη. Αυτό γιατί κυμαίνεται χαμηλότερα των 1.970 μονάδων για πρώτη εβδομάδα, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη που διαμορφώνεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα χαμηλότερα των 3.730 μονάδων.

Σταδιακά μετά τις 13:30 - 13:40 άρχισαν να ενεργοποιούνται τα πρώτα προγράμματα τοποθέτησης για λογαριασμό ξένων πελατών. Σε αυτό βοηθούσε και η ανοδική αντίδραση των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να κερδίζει 0,8% - 0,9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από πλευράς συναλλαγών ο μεγαλύτερος τζίρος και συναλλακτικότητα πραγματοποιείται σε ΔΕΗ, ΟΤΕ με περίπου 1,3 - 1,4 εκατ. μετοχές και με αξία που ξεπερνά τα 22 - 24 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται πως εάν στη συνέχεια η εισροή ξένων κεφαλαίων επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη και ο συγκεκριμένος δείκτης αγγίξει απόδοση της τάξης του 3,55 - 4%, τότε θα προσεγγιστεί η περιοχή των 1.920 - 1.930 μονάδων, κίνηση ενθαρρυντική από τεχνικής πλευράς.

Όλα αυτά αφορούν στην αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή στην πρώτη φάση ενός κύκλου που θα μπορούσε να έχει συνέχεια, υπό προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v