Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Ευρώπη… προκαλεί για νέα πτώση

Η διόρθωση με την οποία ξεκινούν οι ευρωπαϊκές αγορές, υποχρεώνει σε αναδίπλωση τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές των προηγούμενων δυο συνεδριάσεων. Λογική η κατοχύρωση υπεραξιών και πιθανή δοκιμασία χαμηλών στηρίξεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χαμηλότερα «κοιτούν» οι ευρωπαϊκές αγορές. Είναι ενδεικτικό πως τα συμβόλαια του DAX ξεκινούν κατά 0,82% χαμηλότερα, μετά τη χθεσινή αντίδρασή του κατά 1,25% στις 6.617 μονάδες.

Η τάση αυτή διαμορφώνεται με την τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει προς τα 134,5 δολάρια το βαρέλι, αλλά και την Goldman Sachs να προβλέπει επιπλέον διαγραφές 8,9 δισ. δολαρίων για τη Citigroup στο β’ τρίμηνο.

Μερικές αναφορές για να μην ξεχνιόμαστε σε πια φάση των αγορών βρισκόμαστε.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή αντίδραση προς τις 3.584,5 μονάδες και τις 1.922,7 μονάδες για τον FTSE 20, μένει να δοκιμαστούν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στα δύσκολα.

Ο Νίκος Γ. Δρόσσος κάνει λόγο για κλείσιμο ανοικτών θέσεων, κινήσεις καλλωπισμού χαρτοφυλακίων εν όψει ολοκλήρωσης εξαμήνου, ή ακόμη πιο απλά μιας τεχνικής αντίδρασης.

Το ζητούμενο είναι πως θα αμυνθεί σήμερα η αγορά, μετά τη χθεσινή βίαιη αντίδραση. Ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημειώνει σχετικά πως όσον αφορά τον FTSE 20, πρώτος στόχος παραμένει η είσοδός του στο εύρος των 1.925-1.940 μονάδων, με πολύ πιο ισχυρή την αντίσταση στις 1.960 μονάδες.

Πρακτικά, στην αρχή της συνεδρίασης θα πρέπει να δοκιμάσουμε τις αντοχές συγκεκριμένων μετοχών του 20άρη, ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές.

Η ομάδα του ezmarket σημειώνει πως για την δραστηριοποίηση των αγορών προχθές χρειάστηκε μια ακόμη υπερβολή για να σηματοδοτηθεί η είσοδός τους. Η υπερβολή αυτή ήταν οι συνεχείς πωλήσεις, επί δυο ώρες, που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη από τις 3.550 στην περιοχή των 3.400 μονάδων.

Το προχθεσινό αυτό χαμηλό θα αποτελέσει πιθανότατα σημαντική τοπική περιοχή στήριξης, αφού η ανοδική αντίδραση (που σημειώθηκε χθες), πιθανότατα δεν θα επιτρέψει την καταγραφή άλλου χαμηλότερου.

Η εικόνα που δίνει η αγορά των Παραγώγων, παραπέμπει σε μικρές θετικές αποκλίσεις που για την Εθνική φθάνουν στα 29,51 ευρώ, με χθεσινή τιμή κλεισίματος τα 29,30 ευρώ. Για τη μετοχή της ΔΕΗ, λόγω της χθεσινής της απόδοσης, η απόκλιση φθάνει μέχρι τα 23,13 ευρώ, με τρέχουσα τιμή τα 23 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε ακόμη ορισμένες μετοχές-κλειδιά του 20άρη, της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Να δούμε πως θα αντιδράσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (δες σχετικό θέμα στον Χαμαιλέοντα για ΤΤ), με εύρος διακύμανσης χθες μεταξύ 10,36 και 10,68 ευρώ, Eurobank (15,80-16,22 ευρώ), ΟΤΕ (15,78-16,40 ευρώ), Μυτιληναίος (7,72-7,96 ευρώ).

Θα πρέπει λοιπόν στην αρχή της συνεδρίασης ο 20άρης να μην χάσει τις 1.874,3 μονάδες (με ανοδικό κενό στη χθεσινή συνεδρίαση από τις 1.856,9 μονάδες) και ο Γενικός Δείκτης τις 3.507 μονάδες (και εδώ με ανοδικό κενό από τις 3.482 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v