Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιθώρια ανόδου με μοχλό το short squeeze

Σε «προίκα» που ενδέχεται να οδηγήσει το ΧΑ υψηλότερα αναμένεται να αναδειχθούν οι μεγάλες short θέσεις που διατηρούνται στον FT- 20. Αν δεν προκύψουν έκτακτοι παράγοντες διεθνώς προβλέπεται να εκδηλωθούν αγορές τίτλων.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Περιθώρια ανόδου με μοχλό το short squeeze
Σε «προίκα» που ενδέχεται να οδηγήσει το ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να αναδειχθούν σύμφωνα με χρηματιστές, οι μεγάλες short θέσεις που διατηρούνται και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση επί των μετοχών του FTSE ASE 20.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης μικρό μέρος μόνο των short θέσεων έκλεισαν, καθώς οι περισσότεροι παίκτες περίμεναν τις αποφάσεις και κυρίως την φρασεολογία της FED σε σχέση με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη προκειμένου να επανακαθορίσουν την στάση τους.

Η υπογράμμιση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάπτυξης έχει υποχωρήσει, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίασή της, και η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα επόμενα τρίμηνα, βελτίωσαν το κλίμα στην Wall Street. Βελτίωση, στην οποία συνέβαλε και η υποχώρηση του αργού, μετά την ανακοίνωση αυξημένων αποθεμάτων.

Εφόσον δεν προκύψουν έκτακτοι παράγοντες που να πλήξουν καίρια την βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας διεθνώς στο ΧΑ κατά τις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να εκδηλωθούν αγορές μετοχών και πωλήσεις συμβολαίων. Το short covering ενδέχεται να λάβει διαστάσεις short squeeze αν τρεις μόλις συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του μήνα και του α΄ εξαμήνου προκύψουν αγορές για window dressing.

Προς το παρόν μικρό μόνο μέρος των short θέσεων έχουν κλείσει στο Χ. Α. Ακόμη και στην περίπτωση της ΔΕΗ η οποία έκλεισε την χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο κατά 13,8% η άνοδος προέκυψε από καθαρό αγοραστικό ενδιαφέρον δύο μεγάλων ξένων brokers και από τον επιθετικό τρόπο που εκτελέστηκαν οι αγορές τους.

Τρόπος ο οποίος δημιούργησε υπερβολές στην τιμή της μετοχής της Επιχείρησης λόγω όμως τεχνικών θεμάτων (πχ risk pricing) και όχι λόγω άρον – άρον αγορών για κλείσιμο short θέσεων.

Άλλωστε, η επιθετική εκτέλεση των αγορών από τους δύο brokers δεν άφησε περιθώρια για να βγουν ικανοποιητικές αγορές για κλείσιμο short θέσεων επί του τίτλου της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με χρηματιστές, οι μεγαλύτερες αναλογικά short θέσεις έκλεισαν, χθες, στους τίτλους των Τράπεζας Πειραιώς και OTE . Στην Πειραιώς, οι παίκτες έσπευσαν νωρίς να κλείσουν short θέσεις καθώς όλοι θυμούνται από τα προηγούμενα παθήματα ότι η απουσία ικανής προσφοράς σε συνδυασμό με μαζική ζήτηση μετοχών οδηγεί σε εύκολες υπερβολές στην τιμή της μετοχής.

Στον ΟΤΕ αντίθετα, οι μεγάλες πωλήσεις, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, από την Σεβρέ εξασφάλισαν ικανή προσφορά, τόσο για τους ισχυρούς πραγματικούς αγοραστές, όσο και για αυτούς που έκλειναν short θέσεις.

Αν το short covering στο ΧΑ λάβει διαστάσεις short squeeze, τότε ενδέχεται, σύμφωνα με χρηματιστές, το εύρος της ανοδικής αντίδρασης να ξεπεράσει το αρχικώς αναμενόμενο 3-4% οδηγώντας τον 20άρη σε επίπεδα υψηλότερα των 1940 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v