Short squeeze: Kαι αυτοί "έχωναν"…

Όταν το εργαλείο "υποβοήθησης" της ρευστότητας γίνεται παράγοντας στρέβλωσης των τάσεων της αγοράς, μήπως θα έπρεπε να ξαναστείλουμε την υπόθεση… στο σχεδιαστήριο;

Short squeeze: Kαι αυτοί έχωναν…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μην τρελαίνεστε! Short squeeze το λένε στο χωριό μου…

Άντε, να το πουν και κλείσιμο ανοιχτών θέσεων, ή και καλλωπιστικές κινήσεις, εν όψει ολοκλήρωσης εξαμήνου, ή ακόμη-ακόμη, πιο απλά, τεχνική αντίδραση.

Όταν το βλέπουν να συμβαίνει πάντως -όπως και αν το αποκαλούν-, χαίρονται.

Αυτό που δεν χαροποιεί κανέναν, όμως, είναι το γεγονός ότι το "μαγαζάκι" ήταν, είναι και κατά πάσα βεβαιότητα θα παραμείνει "μαγαζάκι".

Μία μικρή σε μέγεθος και βάθος αγορά, ανοιχτή σε κάθε είδους χειραγώγηση.

Προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Η δημιουργία μιας αγοράς παραγώγων προϊόντων, επί μετοχών, δεικτών ή άλλων περισσότερο σύνθετων "καλαθιών, αποτελούσε πάγιο αίτημα της χρηματιστηριακής κοινότητας, που ικανοποιήθηκε τελικώς προ δεκαετίας με τη δημιουργία του ΧΠΑ.

Τα ζητούμενα και τότε ήταν η αύξηση του λεγόμενου βάθους της αγοράς και η δυνατότητα, μέσω της αύξησης των συναλλαγών, να υπάρξει πιστότερη και ταχύτερη απεικόνιση των τάσεων της αγοράς (ουάου!).

Σήμερα που το εργαλείο υποβοήθησης της ρευστότητας έχει γίνει -επί της ουσίας- παράγοντας στρέβλωσης των τάσεων της αγοράς, ίσως θα έπρεπε να ξαναστείλουμε την υπόθεση… στο σχεδιαστήριο και να το ξανασκεφτούμε το πράγμα.

Οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι (αυτό το προπύργιο της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλισμού) την είδαν τη δουλειά και άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους.

Έτσι, πρόσφατα, στις 13 του μηνός η Financial Services Authority και ο εκεί "Αλέξης" (διάβαζε… Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αναγνώρισαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρηματιστηριακής αναταραχής υπάρχει αυξημένη πιθανότητα στρεβλώσεων στην αγορά (market abuse) μέσω ανοιχτών πωλήσεων (short selling) σε περιόδους έκδοσης νέων μετοχών.

Καθιέρωσαν, λοιπόν, οι "ομόλογοι" του "Αλέξη" από τις 20 του μηνός (είναι ακόμη ζεστό το πράγμα) την υποχρέωση αναγγελίας short θέσεων που αντιστοιχούν ή υπερβαίνουν το 0,25% των υπό έκδοση μετοχών και μάλιστα μέχρι τις 3:30 μ.μ. (έτσι είναι το ωράριο εκεί, τι να κάνουμε) της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

Βάζουν δηλαδή στο τραπέζι έναν όρο διαφάνειας:
Να ξέρει η αγορά ποιος είναι short και από εκεί και πέρα να κάνει το κουμάντο της...

Μήπως θα έπρεπε κι εμείς στο "Ελλάντα" να μοιραστούμε τις ανησυχίες τους;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v