OTE: Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το;

Μπορεί η μετοχή του ΟΤΕ να ξεκολλήσει από τα τάρταρα στα οποία την οδήγησε το deal του Δημοσίου με την Deutsche Telekom; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι δύσκολη.

OTE: Πιάσ τ αβγό και κούρευ το;
Ο μέτοχος του ΟΤΕ είναι σαν τον οπαδό της ΑΕΚ, που περιμένει 14 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και δεν το έχει δει ακόμη (με όλο τον σεβασμό στους φιλάθλους της ΑΕΚ, στους οποίους ανήκει ο Dr.M.).

Είτε γιατί δεν έχει καλή ομάδα, είτε γιατί άλλες είναι οι βουλές της "καλύβας του μπαρμπα-Θωμά", είτε γιατί του το παίρνουν στο τέλος στα χαρτιά.

Όμως, ποτέ δεν σταματά να ελπίζει.

Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο ο μέτοχος του ΟΤΕ να αναθάρρυσε από τη χθεσινή ανοδική αντίδραση της μετοχής μετά τη μεγάλη πτώση της το προηγούμενο διάστημα και να έχει ελπίδες για σημαντική άνοδο.

Ένας ακόμη λόγος αισιοδοξίας είναι η ικανοποιητική μερισματική απόδοση του ΟΤΕ, που ανέρχεται σε 4,7% περίπου με βάση το χθεσινό κλείσιμο των 16 ευρώ.

Η Credit Suisse ανέδειξε το θέμα στις 24 Ιουνίου, συνιστώντας αγορές στους πελάτες της πριν από την αποκοπή του μερίσματος την 1η Ιουλίου.

Όντως, όλοι αυτοί συνιστούν σοβαρούς λόγους για να πάρει ανάσα η μετοχή του Οργανισμού βραχυπρόθεσμα.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει την αποκαλούμενη μεγάλη εικόνα.

Κοινώς, ο ΟΤΕ δεν έχει στόρι.

Και ως γνωστόν, όταν μια μετοχή δεν έχει στόρι, ο επενδυτής δεν έχει λόγους να την αγοράσει αφού δεν υπάρχει καταλύτης που θα την ωθήσει υψηλότερα για να βγουν υπεραξίες.

Το deal του Δημοσίου με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom (D.T.) έχει αναμφισβήτητα μια λογική από πολιτικής πλευράς.

Δεν έχει όμως λογική από χρηματιστηριακής σκοπιάς και στις αγορές, όπως η Σοφοκλέους, εκείνο που μετρά είναι η επενδυτική.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η D.T. δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα να μπει γρήγορα στον ΟΤΕ, υπάρχει ένας ακόμη λόγος να μην ενθουσιάζονται οι επενδυτές.

Το μοντέλο της συνδιοίκησης του Οργανισμού από το Δημόσιο και της γερμανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών που έχει ήδη επικριθεί δεν μπορεί να δοκιμαστεί στην πράξη για να δούμε πώς δουλεύει.

Εν τω μεταξύ, είναι φυσιολογικό η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού να τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να δει τι θα γίνει και να μην παίρνει πρωτοβουλίες που ίσως θα έπαιρνε υπό άλλες συνθήκες.

Με άλλα λόγια, το σκάφος είναι στον αυτόματο πιλότο.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης από την D.T. για την εξαγορά των μειοψηφιών του ΟΤΕ δεν πρόκειται λογικά να υπάρξει πριν από το 2011, γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι άμεσος καταλύτης για τη μετοχή δεν υπάρχει.

Η πείρα διδάσκει ότι λίγοι επενδυτές αγοράζουν μετοχές με τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα και ο ΟΤΕ δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση.

Ελπίδες ανάκαμψης για τη μετοχή του ΟΤΕ υπάρχουν, λοιπόν, βραχυπρόθεσμα και ανάλογα με την πορεία των διεθνών αγορών τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα.

Ίσως, λοιπόν, εδώ να ταιριάζει περισσότερο το ελληνικό ρητό: "Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το".

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v