Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρότερο "πάτημα" αποκτούν οι πωλητές

Αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των προβλέψεων για οικονομικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών αγορών ρίχνουν χαμηλότερα τα χρηματιστήρια. Απώλειες μέχρι 1,6% για τον Γ.Δ. στο Χ.Α. και διόρθωση 3% για Eurobank, Coca Cola, ΕΛΠΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ομοβροντία υποβάθμισης προβλέψεων για τα οικονομικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών ομίλων και εταιριών βουλιάζει τις αγορές.

Από τη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX υποχωρεί κατά 2%, μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου η διόρθωση προσεγγίζει πλέον το 4%, θεσμικά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν θέσεις τους σε μετοχές εταιριών οι οποίες δεν ανήκουν μόνο στον τραπεζικό κλάδο.

Διευρύνεται δηλαδή το... καλάθι των εταιριών που βρίσκονται στο επίκεντρο μεθοδικών πωλήσεων.

Το καινούργιο στοιχείο είναι πως αφορά όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο ή στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στο Χ.Α. οι πωλήσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα μετοχές του 20άρη, όπως Αγροτική, Eurobank, OTE, MPB, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Εθνική, να βρίσκονται στη χαμηλή ζώνη.

Για τον 20άρη, που κυμαίνεται στις 1.890 - 1.895 μονάδες, σχετική ασφάλεια προσφέρει η απόκλιση από το εύρος των 1.870 - 1.880 μονάδων.

Εάν η συγκεκριμένη περιοχή δεν διασπαστεί σήμερα - αύριο που εντείνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο συσσώρευσης.

Ανάλογα βέβαιο του κλίματος που θα επικρατεί στις ξένες αγορές, το ενδεχόμενο αντίδρασης του FTSE προς τις 1.950 μονάδες παραμένει ενεργό, ωστόσο αρκετοί είναι οι αναλυτές που... πίσω από την αντίδραση βλέπουν την επόμενη διόρθωση.

Προσεγγίζουν ανάλογα και τον Γ.Δ., θεωρώντας ως αντίσταση τις 3.630 μονάδες, δυσκολότερα τις 3.690 και σε ακραία θετικό ενδεχόμενο τις 3.750 μονάδες.

Θα πρέπει, ωστόσο, να κρατηθεί η περιοχή των 3.490 μονάδων.

Και ερχόμαστε στην Εθνική που υποχωρεί στα 28,90 ευρώ: θα πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε και σε κλείσιμο τα 28,60 - 28,70 ευρώ (σήμερα - αύριο) προκειμένου να μην πιεστεί χαμηλότερα.

Στόχος για προσέγγιση παραμένει το εύρος των 30 - 30,30 ευρώ.

Σε χαμηλές τιμές υποχωρεί ο Μυτιληναίος προς τα 7,72 ευρώ, ενώ σταδιακά τα τελευταία 15 - 20 λεπτά μειώνεται και ο αριθμός των μετοχών που αντιδρούν ανοδικά.

Πρόκειται κυρίως για τίτλους χαμηλής απόλυτης χρηματιστηριακής τιμής (ΑΕΓΕΚ, Προοδευτική, Αττικάτ, Μεσοχωρίτης κ.ά.) αλλά και για τις μετοχές του Alter στα 4,88 ευρώ, της ΕΥΑΘ στα 6,40 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ (10,20 ευρώ), του Ηρακλή (16,48 ευρώ), της Τέρνα Ενεργειακή (7,60 ευρώ) και ελάχιστων ακόμη.

Ανάλογα προβληματική διαμορφωνόταν η εικόνα και στη Wall, όπου τα συμβόλαια για τον S&P 500 παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα μέχρι και 1,1%, προς τις 1.309 μονάδες.

Πέρα από κάθε αμφιβολία και η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς αποσαφηνίζεται η φορά των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v