Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έναρξη κάλυψης από Natixis για Alpha, ΕΤΕ, EFG

Σε έναρξη κάλυψης της ΕΤΕ  με τη σύσταση "μείωσης θέσεων" και τιμή-στόχο τα €25,1, της Alpha με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο τα €21,9 και της EFG με σύσταση "μείωσης θέσεων" και τιμή-στόχο τα €14,9 προχωρά η Natixis.

Έναρξη κάλυψης από Natixis για Alpha, ΕΤΕ, EFG
Σε έναρξη κάλυψης της Εθνικής Τράπεζας με τη σύσταση "μείωσης θέσεων" και με τιμή-στόχο τα 25,1 ευρώ, της Alpha Bank με σύσταση "buy" και με τιμή-στόχο τα 21,9 ευρώ και της Eurobank με σύσταση "μείωσης θέσεων" και τιμή-στόχο τα 14,9 ευρώ προχωρά ο γαλλικός οίκος Natixis σε έκθεσή του με ημερομηνία 25 Ιουνίου.

Ο οίκος αναφέρει πως προτιμά τις τράπεζες με λιγότερη έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη και με καλή αντοχή στην κάμψη των περιθωρίων.

Από την αρχή του έτους οι τράπεζες έχουν επηρεαστεί από φόβους οι οποίοι σχετίζονται με την πτώση των περιθωρίων και με την έκθεση σε χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Εκτίμηση του οίκου είναι πως στην Ελλάδα τα περιθώρια δανεισμού είναι πιθανόν να σταθεροποιηθούν, ενώ τα καταθετικά θα κινηθούν χαμηλότερα.

Ωστόσο, επισημαίνεται στην έκθεση, η κάμψη αυτή πιθανότατα θα αντισταθμιστεί από την άνοδο της συνεισφοράς των χωρών της ΝΑ. Ευρώπης.

Λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των πληθωριστικών πιέσεων στις χώρες αυτές υπάρχει κίνδυνος νομισματικών υποτιμήσεων, άρα πρέπει να αναμένεται ρίσκο σε ό,τι αφορά τη ροή κεφαλαίων που οι τράπεζες θα έφερναν από τις χώρες αυτές.

- Alpha Bank: Η... ανθεκτική

Ως κορυφαία επιλογή του οίκου, η Alpha Bank χαρακτηρίζεται η ανθεκτική ελληνική τράπεζα, με πρόβλεψη ότι θα ανακοινώσει τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα εντός των επόμενων τριμήνων, χάρη στην αρκούντως ισχυρή θέση της στην ελληνική αγορά (μερίδιο 14%) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά στηριζόμενη στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Η θέση που κατέχει, δε, ο όμιλος στην κυπριακή αγορά εντάσσεται στα θετικά για την Alpha Bank, ενώ η μετοχή του ομίλου έχει κατορθώσει να ξεπεράσει σε απόδοση τον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου κατά 5%.

Η Alpha, σύμφωνα με τη Natixis, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών συγκέντρωσης δυνάμεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ο οίκος ξεκινά την κάλυψή της με σύσταση "buy" και με τιμή-στόχο στα 21,9 ευρώ, ήτοι με δυνατότητα ανόδου 16% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

- EFG Eurobank: Εν τω μέσω εξελίξεων

Πιέσεις αναμένεται ότι θα δεχτεί η Eurobank λόγω των χαμηλότερων margins τόσο σε δανεισμό όσο και σε καταθέσεις, εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού, ενώ οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την ελληνική τράπεζα.

Πάντως, το γεγονός ότι η μονάδα του ομίλου στην Πολωνία κατόρθωσε να καταστεί κερδοφόρα αποτελεί, σύμφωνα με την Natixis, μία "γνήσια επιτυχία".

Από την αρχή του έτους η μετοχή της EFG Eurobank έχει υποαποδώσει κατά 4% σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο και ως εκ τούτου ο γαλλικός οίκος ξεκινά την κάλυψή της με σύσταση "μείωσης θέσεων" και με τιμή-στόχο στα 14,9 ευρώ, ήτοι με περιθώριο υποχώρησης 6%.

- ΕΤΕ: Ο ελληνικός γίγαντας με την... αχίλλειο πτέρνα

Αν και γίγαντας, η Εθνική Τράπεζα έχει μία αχίλλειο πτέρνα, η οποία κατά τη Natixis δεν είναι άλλη από την έκθεσή της στην τουρκική αγορά.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του οίκου, η διοίκηση της ΕΤΕ παραδέχτηκε ότι στο α΄ τρίμηνο η υποτίμηση της τουρκικής λίρας είχε επιτπώσεις στην πορεία της, με τη Natixis να σημειώνει ότι οι μακροοικονομικές ανησυχίες καθώς και οι έντονες διακυμάνσεις στην τουρκική αγορά δεν πρόκειται να βελτιωθούν σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής έχει υποαποδώσει περισσότερο από 10,3% σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός το οποίο οδηγεί τον γαλλικό οίκο να ξεκινήσει την κάλυψή της με σύσταση "μείωσης θέσεων" και με τιμή-στόχο στα 25,1 ευρώ, ήτοι με περιθώριο υποχώρησης 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v