Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στη Σοφοκλέους

Μετοχές– κλειδιά της τάσης Εθνική, ΟΤΕ, 3Ε & ΔΕΗ λειτουργούν ως αντίβαρο στην πτωτική τάση, περιορίζοντας τη διόρθωση, η οποία τροφοδοτείται και από τις απώλειες που καταγράφουν οι ευρωαγορές. Πτώση άνω του 3% για ΒΙΟΧΚ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε γενικές γραμμές ψύχραιμα κινείται η αγορά, τουλάχιστον στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης.

Βασικοί δείκτες και μετοχές υποχώρησαν, όπως… προκαλούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που διόρθωναν από πιο νωρίς.

Ο Γενικός υποχώρησε μέχρι τις 3.556,8 μονάδες, δηλαδή σαφώς υψηλότερα των 3.507 μονάδων του ενδο-συνεδριακά χαμηλού της χθεσινής συνεδρίασης.

Κάτι ανάλογο σημειώθηκε και για τον FTSE, ενώ είναι ενδεικτικό πως σε μετοχές – κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης, οι συναλλαγές είναι μέχρι τώρα μάλλον λιγότερες από ό,τι αναμενόταν.

Θεωρούμε χαρακτηριστική όσο και ενδεικτική την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου μετά τη χθεσινή αντίδραση μέχρι το υψηλό των 23,34 ευρώ, η μετοχή κάνει σήμερα χαμηλό στα 22,06 ευρώ, αντιδρά στη συνέχεια στα 22,80 ευρώ, με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,87%.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της ΔΕΗ υπολείπεται περίπου 35% από την αρχή του έτους και την τότε τιμή των 34,90 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν για σήμερα κρατηθούν οι τοπικές στηρίξεις, δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση να υπάρξει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση για τη μετοχή.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει για τις μετοχές της Εθνικής, όπου από τα χαμηλά των 29,14 ευρώ αντέδρασε σταδιακά στα 29,20, ενώ ο ΟΤΕ από το αρχικό χαμηλό των 16 ευρώ, έφτασε στα 16,20 ευρώ (με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές).

Μετοχές όπως για παράδειγμα της Alpha Bank, Εθνικής, MIG, κερδίζουν σταδιακά έδαφος, φέρνοντας τον Γ.Δ. υψηλότερα των 3.560 μονάδων και προς τις 1.912 μονάδων τον FTSE.

Με βάση τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί στα πρώτα 50-55 λεπτά, συγκριτικά αυξημένες θεωρούνται οι συναλλαγές στη μετοχή του Alter, στα 4,88 ευρώ, του Χατζηιωάννου στο 1,02 ευρώ, των Σελόντα στα 1,77 ευρώ, της Lavipharm στα 1,81 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ στα 10,10 ευρώ, ενώ σταδιακά σε θετικό έδαφος επέστρεφε η Coca Cola Hellenic (στα 18,30 ευρώ).

Οι μετοχές – κλειδιά γι’ αυτήν την περίοδο, της βραχυπρόθεσμης τάσης, δηλαδή Εθνική, ΔΕΗ και ΟΤΕ δίνουν «σήμα» απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους της αρχικής διόρθωσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάκαμψης για βασικούς δείκτες, μετοχές, προς τα αρχικά επίπεδα τιμών.

Στην περίπτωση που ισορροπούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεν αποκλείεται η τάση να εξισορροπούνταν τόσο για τον FTSE (-0.4%) όσο και για τον SC-80 (-0.2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v