Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πεδίο μάχης" οι 3.400 στη Σοφοκλέους

Πολλαπλάσιες οι απώλειες του Χ.Α. έναντι των ξένων αγορών. Δοκιμάζονται πολυετείς στηρίξεις, προβληματίζουν οι αμερικανικές τράπεζες και το αργό επιμένει σε υψηλές τιμές. Εσπευσμένες πωλήσεις από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χοντραίνει το παιχνίδι στις αγορές, με την ελληνική να δέχεται πολλαπλασιαστικές πιέσεις.

Αυτό αποτυπώνεται συγκριτικά στην υπερέκθεση του Γ.Δ., καθώς υποχωρεί κατά 2,2% (3.405 μονάδες), ο FTSE 2,2% (1.828 μονάδες), έναντι απωλειών 1,14% του DAX στη Φρανκφούρτη.

Περίπου την ίδια ώρα τα συμβόλαια του S&P παραπέμπουν σε οριακή υποχώρηση (0,5%), στην αρχή της συνεδρίασης στη Wall, για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Και αν στο Χ.Α. διακυβεύονται κυρίως εγχώρια συμφέροντα και η απόδοση ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων και διαχειριστών, πολλά κρίνονται στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, στη Wall.

Αναλυτές παρατηρούν πως αυτές τις ημέρες, ειδικότερα σήμερα, οι θέσεις "πώλησης" διαμορφώνονται σε υψηλότατο επίπεδο.

Κοντά σε αυτό του φετινού Μαρτίου, όταν και ξεπουλήθηκαν οι αγορές για να αντιδράσουν στη συνέχεια.

Θα αναφερθούμε και πάλι στη Citigroup, η αποτίμηση της οποίας είναι πλέον κοντά στις 4... Εθνικές.

Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο στη Citigroup, αλλά συνολικότερα στον αμερικανικό κλάδο και συνακόλουθα στον ευρωπαϊκό και σε επόμενο βαθμό διεθνώς.

Η διαγραμματική απεικόνιση του αμερικανικού τραπεζικού δείκτη παραπέμπει σε... μίνι κραχ, φέρνοντας τον σχετικό δείκτη οριακά υψηλότερα κρισιμότατης στήριξης.

Σε προσέγγιση του συνεπενδυτή 3Ftraider.com αποτυπώνονται ανησυχητικές ενδείξεις που αφορούν στις αμερικανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, βρισκόμαστε μία... ανάσα από το κρίσιμο σημείο στο οποίο έχει εισέλθει ο κλάδος, καθώς δοκιμάζεται η σημαντικότερη κίνηση των τελευταίων 10 ετών.

Εάν δεν υπάρξει αντίδραση από τον κλάδο που γέννησε το πρόβλημα, διεθνώς, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις (τουλάχιστον για όσους βρίσκονται στην αγορά από το '86 και μετά).

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αντιστάσεις στο Χ.Α. ιδιαίτερα αδύναμες, με τους παίκτες στριμωγμένους και τους βραχυπρόθεσμους να σπεύδουν να καλύψουν όπως-όπως τυχόν ανοιχτές θέσεις τους και περιθώρια δανεισμού.

Ο Γ.Δ. με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σήμερα επιστρέφει στα μέσα Ιουνίου του 2006.

Μόνο που τότε η αγορά βρισκόταν σε ανοδική φορά.

Με βάση το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί προς το επίπεδο των αρχών Δεκεμβρίου του 2004.

Ο ΟΤΕ περίπου στην ίδια περίοδο, ενώ και τα ΕΛΠΕ διορθώνουν μέχρι τα χαμηλά του Ιουνίου του 2005.

Είναι προφανές πως για να υπάρξει αντίδραση στο Χ.Α. και για να αποφύγουμε τα χειρότερα σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να σηματοδοτηθούν θεαματικές αλλαγές στις ξένες αγορές, δηλαδή στη Wall.

Και εδώ αρχίζουν τα... πονταρίσματα, με το πετρέλαιο υψηλότερα των 140 ευρώ, με το δολάριο όλο και πιο αδύναμο και την ΕΚΤ να σπρώχνεται την επόμενη Πέμπτη για νέα κίνηση στα επιτόκια.

Στο καθαρά διαδικαστικό της συνεδρίασης, η ΕΥΔΑΠ αντιδρά κατά 1,23%, στα 9,84 ευρώ (αφού η διασπορά της είναι ελεγχόμενη, με το Δημόσιο να ελέγχει το 61,03% και τον όμιλο Αγροτικής άλλο 10,04%).

Στα 3,86 ευρώ τα ΣΩΛΚ, στα 18 ευρώ ο Φουρλής, στο 1,29 ευρώ η Ελγέκα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως πρώτη από πλευράς απόδοσης είναι η μετοχή της Αlsinco στο 1,93 ευρώ με συναλλαγές 1 και μόνο τεμαχίου.

Λίγο πιο κάτω η κοινή της Tρία Άλφα με 8,25% στα 15,48 ευρώ, με μόλις 3 τεμάχια.

Λίγο πιο χαμηλά βρίσκουμε τις Αττικές Εκδόσεις με 3,14% στα 3,94 ευρώ, με μόλις 2 τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v