Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προαναγγελία θυέλλης (;) στη Σοφοκλέους

Χαμηλότερα «βλέπουν» τις αγορές αναλυτές και παίκτες. Στα ύψη το πετρέλαιο, φθηνό το δολάριο και προβληματική η εικόνα όλο και περισσότερων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον χορό του… Ζαλόγγου παραπέμπει η κίνηση των αγορών, με το πετρέλαιο να περνά τα 140 δολάρια στο βαρέλι, τους βασικούς δείκτες και μετοχές στη Wall να υφίστανται πανωλεθρία και το ΧΑ να επιμένει στις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Σε αυτήν την φάση των αγορών όλα δείχνουν σαφή, ξεκάθαρα, καθώς από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί δεν βρήκαμε ούτε μία αναφορά ενθαρρυντική, ένδειξη για πιθανή ανάσχεση της πτωτικής τάση.

Όσοι παρακολουθούν τις αγορές με τους κυματισμούς του Elliot αναφέρονται σε τρίτο κύμα, «βλέπουν» σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τον Γενικό Δείκτη ενώ ορισμένοι αναφέρονται σε τιμές που μπροστά γράφουν το δυάρι.

Βέβαια σε αυτή τη φάση η κατάσταση είναι απογοητευτική και στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, στη Ν. Υόρκη. Σε αποσύνθεση η Citigroup, σε τιμές που έχει να «δει» χρόνια η μετοχή και αποτίμηση που παραπέμπει σε…ελληνική τράπεζα.

Αρκεί, όμως, μία ματιά σε διαγράμματα κάποιων αμερικανικών επιχειρήσεων για να συνειδητοποιήσει ο παίκτης το μέγεθος της κρίσης, που ακόμα δεν έχει κλείσει χρόνο.

Μία απλή ματιά στο διάγραμμα της General Motors (μας το έδειξε χθες ένας φίλος και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας). Η απόλυτη διάλυση και επιστροφή σε τιμές του ’75, παρακαλώ.

Σε αυτό το περιβάλλον οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι αυτοί που κυρίως δοκιμάζονται. Σωστά τα αναφέρει ο Ν. Δρόσος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν κινηθεί με περιθώριο δανεισμού ή ακόμη με το περιθώριο του Τ+3. Η σημερινή και μία ή δύο ακόμη συνεδριάσεις είναι γι’ αυτούς κρίσιμες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι αγορές μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι. Κατά την εκτίμησή μας, ένα μεγάλο μέρος από τα αρνητικά αποτελέσματα του β’ και γ’ τριμήνου ενσωματώνεται στις τρέχουσες αποτιμήσεις των εταιρειών ή σε τιμές λίγο χαμηλότερες.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πλέον απαισιόδοξος αναλυτής (T. Draaisma της Morgan Stanley), «έβλεπε», με βάση τιμές Τρίτης, περιθώριο υποχώρησης έως και 10% για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες. Ένας μέρος αυτής της πτώσης το «χώνεψε» χθες η Wall.

Ο αστάθμητος παράγοντας, κατά την εκτίμησή μας, είναι το μείγμα επιτοκίων, δολαρίου, πετρελαίου. Και από αυτήν την άποψη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σύνοδος της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη, η προεξόφληση για αύξηση των επιτοκίων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ένα φθηνότερο δολάριο και πετρέλαιο σε τιμές υψηλότερα των 137-138 δολαρίων. Εάν αυτός ο αστάθμητος παράγων κάνει την έκπληξη, τότε όλα παίζονται.

Όμως ειδικά για σήμερα, με τον ΓΔ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα χαμηλότερα των 3.730 μονάδων, θα πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο δυνατό.

Λογικά ο ΓΔ οδεύει προς την περιοχή του προηγούμενου χαμηλού, των 3.390,46 μονάδων (24/6), ο FTSE των 1.856,9 μονάδων, ενώ επιμέρους μετοχές παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Η Εθνική στα 28,50 ευρώ έχει χαμηλό περιόδου τα 27,54, η Eurobank που προβληματίζει με την συμπεριφορά της έχει χαμηλό στα 15,06 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα πιο κάτω από τα 15,22 ευρώ που έκλεισε χθες.

Για τον ΟΤΕ η τιμή διαμορφώνεται στα 15,20 ευρώ, για τα Ελληνικά Πετρέλαια (που μετρούν πέντε συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις) ελάχιστη τιμή είναι το χθεσινό χαμηλό των 9,12 ευρώ και με εντολές πώλησης προς εκτέλεση.

Η Βιοχάλκο γράφει διπλό χαμηλό στα 5,60 ευρώ, σε τιμή κλεισίματος χθες και ενδοσυνεδριακά στις 24/6, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και αρκετών μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτήν την εξαιρετικά δυσχερή περίοδο της αγοράς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διασώζονται. Συγκεκριμένα χθες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 7,70 ευρώ, τα Σωληνουργία Κορίνθου 3,86 ευρώ, ο Ηρακλής στα 16,48 ευρώ, τα Folli-Follie στα 14,90 ευρώ, Proton Τράπεζα στα 7,18 ευρώ, Attica Group στα 4,64 ευρώ και βεβαίως ΟΠΑΠ στα 22,76 ευρώ, ΟΤΕ στα 16 ευρώ και Βωβός στα 21 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v