Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό... τσουνάμι πλήττει (και) τη Σοφοκλέους

Οι αυξανόμενες ανάγκες σε ρευστότητα των διεθνών τραπεζών σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις από το πετρέλαιο δημιουργούν νέο κύμα πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Από κοντά και το Χ.Α. που ξεκίνησε με απώλειες 2,6%.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Έπιασε, σχεδόν με το άνοιγμα, η αγορά τα χαμηλά της Τρίτης.

Με τον Γ.Δ. στις 3.387,5 μονάδες, τον FTSE στις 1.812 και την Εθνική στα 27,52 ευρώ.

Αυτά με συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ σε μόλις 10 - 15 λεπτά συνεδρίασης, καθώς ενεργοποιήθηκαν με το άνοιγμα εντολές πωλήσεων που είχαν εισαχθεί πιο νωρίς στο σύστημα.

Είναι ενδεικτικό πως με τη μία η Eurobank υποχωρεί στα 14,88 ευρώ, επιστρέφει δηλαδή σε σημαντικά παλαιότερες τιμές, όπως επίσης η Βιοχάλκο, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ στο χαμηλό των 15,78 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 9 ευρώ, η 3E στα 16,70 ευρώ, η ΜΡΒ στα 4,62 ευρώ, η Κύπρου στα 7,88 ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι από τον 20άρη κρατάει μόνο η Motor Oil στα 13,52 ευρώ.

Από τον Mid-40 διασώζονται Βωβός, ΕΛΒΑΛ, Ρόκας, Αστήρ και όσες μετοχές δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη πράξεις.

Μετά τα 15 λεπτά συνεδρίασης, ο Γ.Δ. επανέρχεται λίγο υψηλότερα των 3.400 μονάδων, με συναλλαγές άλλων 6 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή της Εθνικής έφτασε σταδιακά τα 27,52 προς τα 27,98 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, οι απώλειες βασικών δεικτών - μετοχών στο Χ.Α. ήταν διπλάσιες από αυτές του DAX στη Φρανκφούρτη και από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο ευρωζώνης.

Σε μετοχές εταιριών όπως Μυτιληναίος (7,36 ευρώ), Βιοχάλκο (5,44 ευρώ) η προσφορά προέρχεται κυρίως από ξένους και δευτερευόντως από Έλληνες παίκτες.

Όμως, σε αυτήν τη φάση της αγοράς θα πρέπει να προσεχτεί πως ειδικότερα στον 40άρη τιμές χαμηλότερες μέχρι 4% - 5% μπορεί να σημειώνονται σε μετοχές όπου οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 200, 300, άντε 400 τεμάχια.

Σε περιπτώσεις όπως Χαλκόρ, Info-Quest, ΓΕΚ, Ιατρικό, Σιδενόρ, J&P Άβαξ υπάρχουν απλώς εντολές πώλησης σε υψηλές τιμές, όπου είναι λογικό να μην εμφανίζεται ακόμη αγοραστής.

Η διαφορά, η απόκλιση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στρεβλή, καθώς δημιουργείται από την εντολή αγοράς και όχι από αυτήν της πώλησης.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση, για παράδειγμα, του Φουρλή, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές μόλις 100 τεμαχίων, άλλων 200 στο Ιατρικό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πραγματική εικόνα της μετοχής.

Θεωρούμε πως στα πρώτα 15 - 20 λεπτά της συνεδρίασης στη σχέση πωλητών - αγοραστών δεν αποτυπωνόταν η πραγματική θέση της μετοχής.

Αναφερόμαστε σε μετοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στον FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v