Ο στασιμοπληθωρισμός είναι το μόνο play;

Όσοι ελπίζουν σε ανάκαμψη των μετοχών θα ήταν καλύτερα να ρίξουν μια ματιά στην τιμή του "μαύρου χρυσού" που ξεπέρασε χθες τα 140 δολάρια το βαρέλι. Εκεί θα βρουν το μυστικό των επόμενων μηνών.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι το μόνο play;
Το γαϊτανάκι των χρηματιστηριακών αγορών με την τιμή του αργού καλά κρατεί.

Η δήλωση ενός κυβερνητικού παράγοντα από τη Λιβύη ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου στάθηκε αρκετή για να στείλει το αργό πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι και τη Wall Street στα τάρταρα.

Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό των καιρών που ζούμε.

Καλώς ή κακώς, η τιμή του πετρελαίου επωφελείται των αρνητικών νέων κάθε φορά για να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ανεβάζει τον πληθωρισμό, αφαιρεί αγοραστική δύναμη από την τσέπη μας και αναγκάζει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να σκέφτονται πιο θερμά το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων τους, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές.

Ο φόβος του πληθωρισμού εξηγεί γιατί μετοχές και ομόλογα πέφτουν μαζί την τελευταία περίοδο.

Πριν από μερικούς μήνες που οι αγορές ανησυχούσαν για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης έπεφταν μεν οι μετοχές, αλλά ανέβαιναν τα ομόλογα αφού η οικονομική επιβράδυνση θεωρητικά αποδυναμώνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το πετρέλαιο είναι λοιπόν σημείο αναφοράς στο νέο περιβάλλον κι όλα δείχνουν ότι η τιμή του ανεβαίνει αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου.

Από τη στιγμή που η μεγάλη άνοδος της τιμής του "μαύρου χρυσού" δεν έχει ενισχύσει την προσφορά, όπως θα περίμενε κάποιος, το βάρος της προσαρμογής πέφτει στην κατανάλωση κι αυτό ενδιαφέρει τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στα 140 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ πιθανό η τιμή να έχει εισέλθει στην αποκαλούμενη "ζώνη καταστροφής" της ζήτησης.

Μόνο που χρειάζεται να περάσει αρκετό χρόνο σ’ αυτά τα επίπεδα ή σε υψηλότερα για να αρχίσει να φαίνεται.

Δυστυχώς, η "καταστροφή" της ζήτησης πετρελαίου δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Η λογική λέει ότι θα γίνει πιο αισθητή στις χώρες του ΟΟΣΑ όπου οι τιμές που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν επιδοτούνται.

Αντίθετα, θα είναι μικρότερη στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ όπου το πετρέλαιο πουλιέται φθηνότερα γιατί ο προϋπολογισμός καλύπτει τη διαφορά μεταξύ των χαμηλότερων εγχώριων τιμών και των διεθνών.

Η ημερήσια ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ θα πρέπει να μειωθεί σε τέτοια επίπεδα, κάπου 1 εκατ. βαρέλια λιγότερα ημερησίως, ώστε να υπεραντισταθμίσει την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου από τις άλλες χώρες.

Με δεδομένη τη σχέση οικονομικής δραστηριότητας και τιμής του αργού θα πρέπει η οικονομική επιβράδυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ να είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.

Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν μειωνόταν η κατανάλωση πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ είτε λόγω εξάλειψης των επιχορηγήσεων είτε λόγω περιοριστικής πολιτικής των κρατών.

Όμως, το πιθανότερο είναι το σενάριο όπου ο πληθωρισμός ανεβαίνει ενώ οι οικονομίες του ΟΟΣΑ επιβραδύνονται κι αυτό έχουν αρχίσει να προεξοφλούν οι αγορές.

Ίσως λοιπόν είχε δίκιο ο hedge fund μάνατζερ από την πόλη της Νέας Υόρκης που τόνισε ότι "ο στασιμοπληθωρισμός είναι το μόνο play στην πόλη, baby!"

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v