Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική αποκόμιση κερδών με διάθεση αναμονής

Εικόνα ισορροπίας και σημαντικής μείωσης της μικτής αξίας συναλλαγών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, λόγω και της αργίας στο Λονδίνο. Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, επιλεκτικές τοποθετήσεις στα χαμηλότερα του ταμπλό.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση ισορροπίας η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας με τη Σοφοκλέους ουσιαστικά να ακολουθεί την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (πλην Λονδίνου που είχε σήμερα αργία).

Βέβαια η σημερινή συνεδρίαση με τζίρο χαμηλότερα του μισού από αυτόν της Παρασκευής έδωσε ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών αλλά και σχετικών κινήσεων αναδιαρθρώσεων.

Αντίθετα, οι παραθεριστές που επέστρεψαν σήμερα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρακολούθησαν την συνεδρίαση με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα, περιμένοντας τα πρώτα αποτελέσματα που ξεκινούν αύριο με Τιτάνα και Eurobank, αλλά και την περαιτέρω κίνηση των μεγάλων διεθνών αγορών.

Ασφαλώς θα ήταν καλύτερο ο Γενικός Δείκτης να κλείσει υψηλότερα από τις 4.310 μονάδες (κάτι που ενδοσυνεδριακά έδειξε ότι μπορεί να πετύχει), όμως για να συμβεί αυτό μάλλον χρειάζονται «άλλου τύπου καύσιμα», δηλαδή ειδήσεις και ασφαλώς αυξημένη ρευστότητα.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE αξίζει να σημειωθεί ότι με κέρδη μεγαλύτερα του 1% τερμάτισαν τη συνεδρίαση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, MIG και Τιτάνας, ενώ με απλά θετικό πρόσημο ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola, Βιοχάλκο και Κύπρου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελληνική Τεχνοδομική και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, MPB και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Αγροτική, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά ζητούμενο για τον τραπεζικό δείκτη είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 6.000 μονάδων.

Εξαιρετικά υποτονική η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι με ιδιαίτερα ισχνές συναλλαγές απλά ακολούθησαν έστω και σε απόσταση την κίνηση της υποκείμενης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ελαφρώς διορθωτικά, υποχώρησε μέχρι τις 4.274,98 μονάδες (10:39), σχεδόν άμεση αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 4.317,24 μονάδων, νέα υποχώρηση και από εκεί και πέρα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 4.271,72 μονάδες και τελικό κλείσιμο στις 4.279,13 μονάδες, με απώλειες 0,57%, ενώ ο τζίρος εντυπωσιακά συρρικνωμένος έφτασε τα 218 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 8,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, αν συνεχίσει η σχετική διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 2.220 μονάδων, με τις πρώτες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.267, 2.260, 2.250 και 2.230-2.220 μονάδες. Αντίθετα πρώτες αντιστάσεις στις 2.293, 2.305 και 2.322-2.330 μονάδες.

Εικόνα ισορροπίας στην τελική αναλογία ανοδικών (118) – πτωτικών (120) μετοχών, ενώ κάποια σχετική κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση επέτρεψε σε 26 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 4% έως 19,12%.

Τέλος, στους ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Q&R, Κρέκα, Μαΐλλης, SATO, ΕΥΑΘ, Eurodrip, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κούμπας, Δομική Κρήτης και από το τραπεζικό ταμπλό ο τίτλος της Εμπορικής Τράπεζας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v