Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια κατοχύρωση θέσεων στο ΧΑ

Αναμενόμενη και λογική η μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε τράπεζες και μετοχές του FTSE 20 μετά την υπέρβαση των 4.300 μονάδων. Δυνατός ο ΟΤΕ, με κέρδη TT - MIG, χαμηλότερα η Eurobank, αναζητεί ισορροπία η ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με μικρής έκτασης υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Λίγο έως πολύ όπως την περίμεναν οι αναλυτές, καθώς ο Γ.Δ. διολίσθησε μέχρι τις 4.275 μονάδες.

Στα πρώτα 10 - 15 λεπτά σημειώθηκε μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές του 20άρη, ενώ είναι ενδεικτικό πως για τη μετοχή της Εθνικής η τιμή διαμορφώθηκε μέχρι τα χαμηλά των 37,14 ευρώ.

Απόλυτα αναμενόμενη, ψύχραιμη και χωρίς κανένα σημάδι ανησυχίας αγορά και παίκτες άρχισαν να αντιδρούν στη συνέχεια, θέτοντας και πάλι υψηλότερα τον πήχη.

«Μοχλός» αυτής της προσπάθειας ήταν και παραμένει βεβαίως ο ΟΤΕ, όπου οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους εκτιμούσαν θετικά την υπόθεση Οργανισμού - ελληνικού δημοσίου - Deutsche Telekom.

Η μετοχή του ΟΤΕ με αυξημένες συναλλαγές έφτασε μετά τα 25 λεπτά της συνεδρίασης να κερδίζει μέχρι και 2,1% περνώντας τα 19,8 ευρώ, με εμπορευσιμότητα που ξεπερνούσε τις 300.000 τεμάχια.

Είναι προφανές πως στην περίπτωση του ΟΤΕ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια «ποντάρουν» στα περαιτέρω της συμφωνίας Δημοσίου - Γερμανών και σε πρώτη φάση στην τιμή-κλειδί όπου θα διατεθεί το 3% από το πρώτο στους δεύτερους.

Γιατί με βάση τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα σε εύθετο χρόνο.

Αυτό, κατά την εκτίμησή μας, κρατά «θερμά» βραχυπρόθεσμα κεφάλαια στον Οργανισμό, αλλά μπορεί να προσελκύει επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα επιδιώξουν να τοποθετηθούν μεσομακροπρόθεσμα με ελεγχόμενο ρίσκο.

Είναι προφανές πως όταν το Δημόσιο ομολογεί ότι θα διαθέσει καταρχήν το 3% από τα 26 ευρώ και ακριβότερα για να ακολουθήσουν και άλλα πακέτα στη συνέχεια, ο όμιλος καθίσταται «πόλος έλξης» κεφαλαίων κάθε είδους, σύνθεσης και χαρακτήρα.

Κερδισμένος βγαίνει και ο όμιλος MIG, με τη μετοχή να αντιδρά ανοδικά κατά 1,4% προς τα 5,9 ευρώ.

Οριακή διακύμανση διαμορφώνεται για ΟΠΑΠ, λίγο υψηλότερα στα 25,16 ευρώ και λίγο χαμηλότερα στα 27,2 ευρώ για τη ΔΕΗ.

Η μετοχή της Eurobank, με τον όμιλο να ανακοινώνει αύριο τα μεγέθη τριμήνου, υποχωρεί μέχρι και 1,2% στα 20,30 ευρώ.

Στα 9,46 ευρώ διαμορφώνεται ο Μυτιληναίος, με συναλλαγές σχετικά ικανοποιητικές. 

Έπειτα από περίπου 40 - 45 λεπτά συνεδρίασης, ο Γ.Δ. κυμαίνεται οριακά χαμηλότερα, πέριξ των 4.305 - 4.310 μονάδων.

Από το ευρύτερο μέρος του… ταμπλό, με βάση τις συναλλαγές τους ξεχώριζαν οι Quality (0,81 ευρώ), SATO (1,86 ευρώ), ΚΡΕΚΑ (1,61 ευρώ), Δομική Κρήτης (1,34 ευρώ), Δρομέας και ακόμη ορισμένες από αυτήν την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v