Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιές ανάσες για το Χρηματιστήριο, ποιοι τίτλοι μπήκαν μπροστά

Στις 1.422 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης σε συνεδρίαση με συναλλαγές 110 εκατ. ευρώ. Θετικό πρόσημο για τις τράπεζες. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Βαθιές ανάσες για το Χρηματιστήριο, ποιοι τίτλοι μπήκαν μπροστά

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να παίρνει “απόσταση ασφαλείας” από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο ΓΔΧΑ εκμεταλλεύτηκε τον ήπια θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά τα χθεσινοβραδινά νέα ιστορικά υψηλά των S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, όμως, σύμφωνα με την άποψη πολύ έμπειρου αναλυτή, “η κατάσταση στο Χ.Α. πρέπει να εξετάζεται ‘day by day’, καθώς η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές παραμένει εξαιρετικά ρευστή και δεν προσφέρεται για μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις”.

Ασφαλώς και η υποχώρηση που έχει προηγηθεί και η οποία πήρε σημαντικά μεγαλύτερες διαστάσεις σε επιμέρους τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, ανοίγει “παράθυρο” ανοδικής διόρθωσης, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι σημερινοί αγοραστές τοποθετήθηκαν με, τουλάχιστον, μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και δεν θα αλλάξουν “στρατόπεδο” στην πρώτη υποτροπή του κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου), σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας και αυτές οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά “αντανακλαστικά”.

Συμπερασματικά, “αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς” και επιλέξτε την στάση αναμονής, μέχρι την αποκατάσταση της ορατότητας και την επιστροφή των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε πιο “ομαλές” συνθήκες.

Το βασικό γεγονός, από άποψη νομισματικής πολιτικής για την τρέχουσα εβδομάδα, είναι η συνεδρίαση Ιουνίου για την Τράπεζα της Αγγλίας (20/6). Η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, να προβλέπει μείωση τον Αύγουστο. Έτσι, οι Αγορές θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα δώσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης.

Να σημειωθεί η αργία στην Wall Street αύριο Τετάρτη (Juneteenth - Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η προσοχή των ενεργών traders την Πέμπτη, όταν να αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των Χρηματιστηριακών Αγορών, με αρκετό Ελληνικό ενδιαφέρον, για το αν ο Οίκος θα εντάξει το Χ.Α. σε “watch list”, στο πλαίσιο της μετάταξής του στις Ανεπτυγμένες Αγορές (η αναβάθμιση, σε περίπτωση ένταξης σε καθεστώς παρακολούθησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα επόμενα 1,5 με 2 έτη). Την ίδια ημέρα αναμένεται με ενδιαφέρον η τακτική γενική συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακή, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν ανακοινωθεί οι μετοχικές ανακατατάξεις που περιμένει η Αγορά. Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβει χώρα το triple witching Ιουνίου και στην λήξη της συνεδρίασης οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 20/5, όταν και σημειώθηκαν τα πρόσφατα υψηλότερα κλεισίματα, μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 6,57% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 8,23%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε μειωθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ, στα 98,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα πρέπει να καταχωρηθεί η μάλλον επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν συνυπολογιστεί η κίνηση των βασικών δεικτών, μόνιμα σε θετικό έδαφος.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,77% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,60% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, αύριο Τετάρτη θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1423,05 μονάδες (+1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1423,02 (+1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1422,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,30%.

Ο τζίρος στα 110 εκατ., από τα οποία τα 17,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 110 εκατ., τα 100,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί του 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η αδυναμία υπέρβασης του 1460 και η βίαιη πτωτική παραβίαση των μέσων όρων 50 και 100 ημερών, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την δοκιμασία των αντοχών στήριξης της περιοχής 1380 – 1360. Μακροπρόθεσμα, ο S&P 500, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, έχει εισέλθει από τον Ιανουάριο του 2024, επιβεβαιωμένα σε νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Από το 1950, σύμφωνα με την στατιστική μέση τιμή τους, η διάρκεια αυτών των μακροχρόνιων ανοδικών σκελών ήταν 24 μήνες και η μέση ετήσια απόδοσή τους ήταν 15,6%. Βραχυπρόθεσμα, στον βαθμό που τις επόμενες ημέρες οι οποιεσδήποτε ρευστοποιήσεις συναντήσουν στήριξη στην περιοχή του 5320, θα θεωρήσουμε ότι επίκειται η επαναπροσέγγιση και η υπέρβαση του 5445, με επόμενο στόχο κορυφώσεων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τις περί το 5550 - 5600 τιμές και σε μεσοπρόθεσμο την ζώνη τιμών 5950 - 6000”, σημειώνει η HellasFin Investment Services.

Ο ΓΔΧΑ επιβεβαίωσε τη στήριξη της περιοχής 1397 - 1392 που επέτρεψε το κλείσιμο να γίνει πάνω από τις 1400 μονάδες, για να ακολουθήσει η σημερινή αντίδραση. Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τα μεγέθη του για το 1ο τρίμηνο”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Λόγω έλλειψης εγχώριων καταλυτών, περιμένουμε ότι η Αγορά θα παραμείνει σε επαφή με τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές Αγορές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Αναζωπυρώνεται το κλίμα υπέρ της ανάληψης ρίσκου, χάρη στην υποχώρηση των ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και τον ανοδικό παλμό από την χθεσινή δυναμική της Αμερικανικής Αγοράς”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η σταθεροποίηση του κλίματος στο εξωτερικό, θα υποστηρίξει μία ευρύτερη ανάκαμψη της Αγοράς”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, μετά το πρόσφατο sell off”, αναφέρει η Optima Bank.

Στις ΗΠΑ, χθες, είχαμε κέρδη, με τους S&P 500 Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται σε κομβικό σημείο (1400 μονάδες) μετά την απώλεια 100 μονάδων από τα προηγούμενα υψηλά του. Εκτιμούμε ότι τον πρώτο λόγο στην βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση στο Χ.Α. θα έχουν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες. Σε περίπτωση σημαντικής αδυναμίας από τα τρέχοντα επίπεδα, θα ενισχύσουμε τις θέσεις μας επιλεκτικά”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η Ε.Ε. αντιμετώπισε με επιτυχία τους κραδασμούς από το ‘Brexit’ που συντελέστηκε πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016. Επιτυχώς αντιμετωπίστηκε και η πανδημία μετά το 2020, παρά τα επαναλαμβανόμενα lockdown αποτελώντας τον λόγο που οδήγησε στην απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι σε εξέλιξη. Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε στους πρώτους μήνες του 2021 με πολλαπλές παρενέργειες, δοκιμάζοντας τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητά της, αποκαλύπτει και την ανθεκτικότητά της, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, ο απόηχος των ευρωεκλογών για τη Γαλλία, με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και το εμφανές προβάδισμα της ακροδεξιάς που προτάσσει ατζέντα με υψηλό βαθμό λαϊκισμού και έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο, ευλόγως προβληματίζει.

Η δημοσιονομική εκτροπή της Γαλλικής Οικονομίας από την εφαρμογή πολιτικών αυξημένων ελλειμμάτων είναι πιθανή. Σαν αποτέλεσμα, ο φόβος των Αγορών εκδηλώνεται με την αύξηση των αποδόσεων των Γαλλικών 10ετων ομολόγων και των spreads, σε σχέση με τα Γερμανικά ομόλογα.

Οι τιμές των Γαλλικών Τραπεζών, η Societe Generale, η Credit Agricole και η BNP που κατέχουν άφθονα Κρατικά ομόλογα κατρακυλούν και η υποχώρηση του δείκτη CAC 40 έφτασε σχεδόν το 7%. Την ίδια ώρα, η Citigroup υποβαθμίζει τις Ευρωμετοχές εκτιμώντας ότι ο πολιτικός κίνδυνος δύσκολα θα προσπεραστεί.

Θα χρειαστεί να φτάσουμε στις 7/7 για να γνωρίσουμε τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών, ή και ακόμη περισσότερο για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία και αν η τυχόν Συγκυβέρνηση του Μακρόν με το Εθνικό Μέτωπο θα σημαίνει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και θέσεις που διαφοροποιούνται από εκείνες των Βρυξελών.

Ως τότε, η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί στις Αγορές και οι Διαχειριστές θα προκρίνουν συντηρητικές στρατηγικές.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο. Η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1500 μονάδες έχει υποκατασταθεί από την προσπάθεια διατήρησης του ΓΔ πάνω από τις 1400 μονάδες, σαν αποτέλεσμα κύματος ρευστοποιήσεων, Τραπεζικών κυρίως μετοχών.

Η “ερώτηση του εκατομμυρίου” που επικρέμεται στα χείλη όλων είναι “αν η πτώση τερμάτισε οριστικά και αμετάκλητα στις 1395 μονάδες”.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, μέχρι και τις 1437 μονάδες, η τρέχουσα ανοδική κίνηση είναι μια αντίδραση στην προηγηθείσα διόρθωση. Μόνο με την υπέρβαση και κυρίως την κατοχύρωση των 1450 μονάδων, θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι μάλλον ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα, ή ότι έστω ο ΓΔ έχει εισέλθει πλέον σε φάση συσσώρευσης.

Αν όμως αυτές είναι οι επισημάνσεις της τεχνικής ανάλυσης, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τα ελκυστικά θεμελιώδη της Ελληνικής Αγοράς, με τα Ελληνικά ομόλογα να μην έχουν επηρεαστεί από τις αναταράξεις των Γαλλικών κυρίως ομολόγων: το P/E των μετοχών ενός αντιπροσωπευτικού universe από blue chips υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι στο 10,5, ενώ εκείνο των Τραπεζών στο 6,5.

Οι μερισματικές αποδόσεις ξεπερνούν το 4% και την Πέμπτη θα γνωρίζουμε αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπει σε διαδικασία παρακολούθησης (watch list) από τον Οίκο MSCI, για να εξεταστεί η μετάταξή του στις Ανεπτυγμένες Αγορές μετά το 2025.

Ο Ελληνικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, το 2,5% για το 2024, είναι πολλαπλάσιος του μέσου Ευρωπαϊκού και τα εταιρικά μεγέθη πολλών Εισηγμένων, με οδηγό τις Τράπεζες, υπόσχονται βελτιωμένες επιδόσεις για το 2024. Συνηγορούν επομένως τα παραπάνω δεδομένα σε μια διαφοροποιημένη στάση της Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας, που δεν είναι ωστόσο εύκολο να υλοποιηθεί στην πράξη αν συνεχίσουν οι ‘μαύροι κύκνοι’ να είναι παρόντες στην πολύπαθη ιστορικά Ευρωπαϊκή Ήπειρο”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+3,24%) και Πειραιώς (+1,39%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1,57%) και Eurobank (+0,98%).

Μεταξύ 1225,41 (-0,22%) και 1257,66 μονάδων (+2,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1251,34 (+1,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1251,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,92%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1142 - 1120 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΕΕΕ (-0,63%), ΛΑΜΔΑ (-0,30%), ΟΠΑΠ (-0,34%), ΣΑΡ (-0,18%) και ΒΙΟ (-0,50%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+5,11%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η μετοχή είχε υποχωρήσει σε χαμηλά έξι μηνών. Υπενθυμίζεται πως, για την Ελλάκτωρ, έχει οριστεί ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, η 22/7/2024. Στις 8 Ιουλίου η γ.σ. για την εξαγορά της Ηλέκτωρ από την ΜΟΗ.

Σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,55 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 2,436 – 2,396 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά εξαμήνου, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,25%). Αν συνεχίσει ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 11,80 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,94 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στα 11,00 ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή της ΔΕΗ (+3,10%) βρέθηκε σε χαμηλά επτά μηνών και από εκεί επιχειρείται προσπάθεια αντίδρασης. Στα 11,87 ευρώ το ημερήσιο “stop short”. Η πρώτη στήριξη στα 10,40 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,4%), ΚΟΥΑΛ (+86,84%), MONTA (+83,25%), ΞΥΛΠ (+82,38%), ΦΒΜΕΖΖ (+71,55%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,27%), OPTIMA (52,05%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της "REDS" στο Χ.Α.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+5,61%), ΜΟΝΤΑ (+1,45%), ΝΑΥΠ (+1,31%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,91%), ΞΥΛΚ (+2,32%), ΔΡΟΜΕ (+2,81%), ΚΥΡΙΟ (+2,65%), ACAG (+0,86%).

Αντέδρασε από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά ο ΔΑΑ (+2,07%), από τα χαμηλά διμήνου η Ιντρακόμ (+1,70%) και από τα χαμηλά 7 μηνών οι Space (+3,41%) και Centric (+2,42%).

Αύξησε συναλλαγές η Ελινόιλ (+3,56%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΑΔΜΗΕ (+3,77%) και τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,08 ευρώ, από 0,06 ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο. Στα 109,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα το α’ τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 16,8% έναντι 94,0 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023. Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου.

Σε υψηλά 25 μηνών, λόγω τεράστιας χρηματικής διανομής. Από την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 οι μετοχές της ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,56%) θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα καθαρού μερίσματος, ύψους 2,21 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η ΙΝΤΕΡΚΟ θα συγχωνευτεί με την ΜΠΡΙΚ δια απορροφήσεως της ΙΝΤΕΡΚΟ από την ΜΠΡΙΚ, με σχέση ανταλλαγής που θα καθοριστεί με βάση τον λόγο των καθαρών θέσεων των συγχωνευόμενων Εταιρειών, όπως θα προκύψει από τις ελεγμένες εξαμηνίες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους, με ημερομηνία αναφοράς της 30η Ιουνίου 2024. O αριθμός των κοινών μετοχών που θα κατέχουν οι μέτοχοι της ΜΠΡΙΚ, κατά την συγχώνευση, θα παραμείνει αμετάβλητος. Η σχέση ανταλλαγής θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της τροποποιητικής σύμβασης και θα τελεί υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης του δίκαιου και ευλόγου της από τους ορκωτούς ελεγκτές, που θα οριστούν όπως προβλέπεται από την κειμένη νομοθεσία. Προσοχή στην προσφορά που είναι αδικαιολόγητα μεγάλη, εκτός και αν κάποιοι ξέρουν την σχέση αναταλλαγής.

Η Εταιρεία LOVATIA HOLDINGS LIMITED, συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο με τον κ. Εμμανουήλ Ξιώνη του Ηρακλή, αντιπρόεδρος - εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Q&R (-0,70%) πραγματοποίησε πώληση 50000 κοινών ονομαστικών μετοχών με συνολική αξία συναλλαγής 61.916,88 ευρώ. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, “η κίνηση αυτή έγινε για ‘τεχνικούς λόγους’ και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως προάγγελος επόμενων κινήσεών του συγκεκριμένου μετόχου”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Realcons (5,72%), με βοήθειες και από την έκθεση της Eurobank Equities. Η γ.σ. στις 8/7 καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και την έναρξη προπαρασκευαστικών ενεργειών, για την μετάταξη της μετοχής στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Στάση αναμονής για Performance (+0,72%) που επέστρεψε χαμηλότερα των 7,00 ευρώ και υποτίθεται ότι προηγείται των διαδικασιών για είσοδο της μετοχής στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Βγήκε μικρό “bid”στο Ιατρικό (+2,67%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΚΛΜ (+3,18%) και Frigoglass (+4,55%).

Από τα χαμηλά 23 μηνών αντέδρασε η AVE (+6,22%).

Επιστροφή αγοραστών σε Optima (+0,68%), Attica Group (+0,44%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,15%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-0,24%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1349 - 1334 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3280, 3274 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3239 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0738 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Πάνω από τα $2340 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός, προς τα $29,40 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $64500 διολισθαίνει το Bitcoin, προς τα $3400 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,35% για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, λέγοντας ότι “ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο και αποδεικνύεται επίμονος. Οι οικονομικές προοπτικές παρέμειναν αβέβαιες, με τα πρόσφατα στοιχεία να σηματοδοτούν ότι η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να είναι ομαλή”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το Reuters, “ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, είπε στο Κοινοβούλιο της Χώρας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, ανάλογα με τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα εκείνη την περίοδο”.

“Στο 2,6% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,7% τον Μάιο, από 2,6% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 7,1%”, σύμφωνα με την Eurostat.

“Το εθνικό χρέος της Γαλλίας θα πάρει την ανιούσα, εάν η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η ακροδεξιά στην εξουσία θα οδηγήσει σε σημαντική δημοσιονομική επέκταση, φέρνοντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Γαλλίας στο 120%, έως το 2027. Αυτό υπογραμμίζει και τις τρέχουσες αναταράξεις που κλυδωνίζουν τις Γαλλικές Κεφαλαιαγορές. Αντίθετα, αν οι εκλογές δεν αλλάξουν το status quo, το χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 113% του ΑΕΠ το 2027. Επιπλέον, αν η Γαλλία μείνει με ένα εκκρεμές Κοινοβούλιο, που δεν θα επιτρέπει σε καμία πολιτική ομάδα να εγκρίνει μέτρα φορολογίας, ή δαπανών, το χρέος μπορεί να αυξηθεί στο 116% του ΑΕΠ”, προειδοποίησε η Goldman Sachs.

“H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια μία φορά τη φετινή χρονιά”, εκτίμησε ο αξιωματούχος της Fed, Πάτρικ Χάρκερ.

“Παρά τις απροσδόκητα ‘hawkish’ προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, αισθανόμαστε καλά με την πρόβλεψή μας για δύο περικοπές των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο”, αναφέρει η Goldman Sachs.

Οριακή άνοδο 0,1% κατέγραψαν οι πωλήσεις στα καταστήματα Λιανικής στις ΗΠΑ τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

H βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,9% τον Μάιο, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση της παραγωγής κατά 0,4%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 1 δισ., στα 99,5 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%.

Η Real Consulting είναι ένας κορυφαίος Μεταπωλητής επιχειρηματικών λύσεων προστιθέμενης αξίας, με εξέχουσα θέση σε μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις και μακροχρόνιες συνεργασίες με ορισμένους από τους κορυφαίους Διανομείς λογισμικού Παγκοσμίως”, σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεση με την οποία ξεκινά την κάλυψη της μετοχής, με τιμή - στόχο στα 5,3 ευρώ και σύσταση “buy”.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε το οικονομικό ημερολόγιο για το 2024:

  • Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024: Τακτική γ.σ. των μετόχων.
  • Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024: Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος.
  • Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2024.
  • Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Cenergy, TITC και στο χαμηλό ο Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 87 ανοδικούς τίτλους, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (249.434 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.768 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.785 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 918 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 918 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6.236, 3.249 για τον Ιούνιο, 2.967 για τον Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.446), κινήθηκε μεταξύ 3.411 και 3.451 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 786, 394 για τον Ιούνιο και 392 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.249,5), κινήθηκε μεταξύ 1.222,75 και 1.249,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.331,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.500 Lamda Development, 5.459 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.671), Πειραιώς (68.666), Εθνική (13.562), ΔΕΗ (11.572), Alpha Bank (72.285), Τέρνα Ενεργειακή (16.882), Μυτιληναίο (2.865), Αεροπορία Αιγαίου (2.085), ΕΥΔΑΠ (3.892), ΑΔΜΗΕ (14.437), ΓΕΚ (6.784), Lamda Development (1.529), Cenergy (2.157), ΟΠΑΠ (1.999), Ιντρακόμ (3.467), Viohalco (2.074), ΕΧΑΕ (4.824), ΔΑΑ (750), Ελ. Πετρέλαια (1.997), Ιντρακάτ (1.005), Motor Oil (285), Ελλάκτωρ (4.446), ΟΤΕ (4.563), ΟΛΠ (100), Quest (141), Jumbo (225), Autohellas (184), Άβαξ (157), ΕΛΧΑ (1.535).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 123.378, Πειραιώς 75.281, Eurobank 20.296, ΑΔΜΗΕ 12.115, ΓΕΚ 13.255, ΔΕΗ 19.891, Τέρνα Ενεργειακή 23.049.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.810.684 τεμ., (από 60.810.684 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.459.186 τεμ. (52.459.186), ΟΠΑΠ 1.873.664 τεμ. (1.864.848), Εθνική 10.970.203 τεμ. (10.970.203), ΟΤΕ 1.718.882 τεμ. (1.713.611), Πειραιώς 9.122.769 τεμ. (9.101.560) Intralot 988.769 τεμ. (1.004.808).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v