Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ελπίδες για στηρίγματα στις 1.400 μονάδες

Ρυθμιστής ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη να χάνει ήδη 5,35% σε εβδομαδιαία βάση και 7,2% σε μηνιαία. Μέτριος τζίρος με ανακύκλωση χρήματος. Ποιοι τίτλοι διαφοροποιούνται.

Χρηματιστήριο: Ελπίδες για στηρίγματα στις 1.400 μονάδες

Ανοδος και νέα ρεκόρ χθες βράδυ στη Wall Street. Νωρίτερα, στα ευρωπαϊκά επιχειρήθηκε προσπάθεια ανασύνταξης μετά τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας. Με 0,91% στις 7.571,57 μονάδες για τον CAC40 και 0,26% στις 18.068,21 για τον DAX, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως το εγχείρημα στέφθηκε από μερική επιτυχία.

Ωστόσο, είναι ο χρόνος πολύς -μέχρι να εκλεγεί κυβέρνηση στη Γαλλία-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επόμενο διάστημα ως προς το ρίσκο για τους επενδυτές. την ώρα που, σύμφωνα με τους Financial Times, Γάλλοι επιχειρηματίες ήδη φλερτάρουν με τη Λεπέν.

Προσπάθεια ανασύνταξης επιχειρήθηκε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πλην όμως το αρχικό ενθαρρυντικό ξεκίνημα είχε ως κατάληξη νέο κύκλο ρευστοποιήσεων/πιέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, και νέες σημαντικές απώλειες για αρκετά blue chips.

Στις 1.404,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τη διόρθωση να εκτείνεται έως τις 1.395,06 μονάδες, εξέλιξη που θεωρήθηκε ως ενθαρρυντική από μερίδα αναλυτών. Αυτό γιατί από τις 1.395 και έως 15 μονάδες χαμηλότερα διαμορφώνεται περιοχή στήριξης, απ' όπου δικαιολογείται -τεχνικά- ανοδική διόρθωση.

Η επιβεβαίωση χθες αυτής της τεχνικότητας μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να σημαίνει κάτι περισσότερο για τους traders, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και το δεύτερο triple witching του 2024. Θα φανεί σήμερα, εάν οι 1.395 μονάδες είναι σημείο αναφοράς με δυνητική αντίδραση προς τις 1.420 μονάδες, για τον ΓΔ.

Ο τραπεζικός κλάδος και σήμερα ρυθμιστής, με τον Δείκτη Τραπεζών να μετρά ήδη σημαντικές απώλειες 5,35% σε εβδομαδιαία μέτρηση και 7,20% σε μηνιαία. Ωστόσο, το «ταμείο» παραμένει θετικό 15,68% από την αρχή του έτους, που πρακτικά σημαίνει πως εάν έχει συνέχεια η επιχείρηση εξισορρόπησης σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, το πιθανότερο να ενεργοποιηθούν ανάλογες long τάσεις και στην Αθήνα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο τραπεζικός κλάδος που χαρακτηρίζεται από βαθμό μεταβλητότητας διπλάσιο των blue chips θα αποτελέσει πεδίο δράσης long traders. Οι 1.255-1.260 μονάδες είναι ο στόχος τους.

Με τζίρο 93,8 εκατ. ευρώ και τα περίπου 38 εκατ. σε μόλις δύο μετοχές, των Πειραιώς (3,516), Alpha Bank (1,524), αμφότερες με πιεστικές πωλήσεις, ανοδική διόρθωση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί έστω από μία εκ των δύο. Συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες για Εθνική (7,846), Eurobank (2,034), με καλύτερο υπόβαθρο για αντίδραση.

Ενθαρρυντική η διαφοροποίηση για blue chips, συγκεκριμένα για την 3άδα των Metlen (35,64), Motor Oil (24,40), Jumbo (26,04), ήταν μία πρώτη θετική εξέλιξη για τους long. Οπως τα αντανακλαστικά και traders σε περιπτώσεις λ.χ. της Lamda Development (6,72), με αφορμή την ανακοίνωση για απόκτηση ενός 2% του μ.κ. από εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Προκοπίου. Στα 2,35 ο τίτλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 8,97 της Cenergy Holdings, στα 18,62 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και ακόμη 2-3 του δείκτη.

Θα πρέπει να έχει συνέχεια και στον τραπεζικό κλάδο η χθεσινή προσπάθεια που απέδωσε εν μέρει στα blue chips.

Ο σταθερά μέτριος τζίρος -επικεντρωμένος κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά- δείχνει πως νέο χρήμα δεν έχει μπει, ότι μάλλον το υφιστάμενο ανακυκλώνεται, βρίσκοντας εχθές στήριξη στις 1.395 μονάδες. Η σημαντική διόρθωση για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου διευκολύνει τους δυνητικούς long traders σε ενδεχόμενη προσπάθεια για ανοδική διόρθωση. Η μείωση των ΣΜΕ στα Παράγωγα, ο περιορισμός του discount (-0,31%) αφήνει ελπίδες για αποτελεσματική συνέχιση της χθεσινής προσπάθειας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v