Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η πρωινή «παγίδα» και τα νέα δεδομένα

Συγκρατήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες με τον ΓΔ να μένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. Πτώση για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για Titan, Aegean. Ανοδικά Jumbo, Metlen.

Χρηματιστήριο: Η πρωινή «παγίδα» και τα νέα δεδομένα

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως πολύ γρήγορα έχασε το σύνολο των αρχικών κερδών και κινούμενος προς χαμηλότερα επίπεδα, έκλεισε και το “gap” στις 1399 – 1395 μονάδες, από όπου και ξεκίνησε προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης.

Ανεξάρτητα από το σημερινό, αρνητικό, τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ παραμένει εξαιρετικά κακή (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών), ενώ και σήμερα οι Τραπεζικές μετοχές, που είχαν στηρίξει το τελευταίο ανοδικό κύμα μέχρι τις 1505 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 17 και 20/5), έδειξαν ότι παραμένουν η πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών (κυρίως Ξένα χαρτοφυλάκια).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, απλά, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) δεν θεωρείται αμελητέα και έχει αλλάξει τα δεδομένα, όσον αφορά την διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, γεγονός που εκφράζεται σε εκροές από τα Ξένα χαρτοφυλάκια.

Εννοείται ότι οι εκροές αυτές είναι περισσότερο επίπονες και αισθητές, στις Αγορές με “στενή θύρα εξόδου”, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία οδήγησε τη Χώρα στο να χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη Χρηματιστηριακή Αγορά στην Ευρώπη, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κατάκτηση της πρωτιάς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση - σοκ του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για πρόωρες εκλογές, πυροδότησε μια πτώση που εξαΰλωσε περίπου $258 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των Γαλλικών Επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα. Η κεφαλαιοποίηση των Γαλλικών μετοχών υποχώρησε σε περίπου $3,13 τρισ., χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνεται στα $3,18 τρισ.”, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι οι αγοραστές, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, έκαναν το 5Χ5 στον δείκτη Nasdaq, με κλεισίματα σε συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δείχνει σχετικά σίγουρο είναι πως, μέχρι τις 7/7 που θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών, οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα κινούνται ανεξάρτητα από τις επιδόσεις της Wall Street, με κυρίαρχο στοιχείο την μεταβλητότητα και πιθανότερο σενάριο την κίνηση προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “ρηχή” Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Το βασικό γεγονός, από άποψη νομισματικής πολιτικής για την εβδομάδα που ξεκίνησε, είναι η συνεδρίαση Ιουνίου για την Τράπεζα της Αγγλίας (20/6). Η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, να προβλέπει μείωση τον Αύγουστο. Έτσι, οι Αγορές θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα δώσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης.

Να σημειωθεί η αργία στην Wall Street την Τετάρτη, 19 τρέχοντος, (Juneteenth - Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η προσοχή των ενεργών traders την Πέμπτη, όταν να αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των Χρηματιστηριακών Αγορών, με αρκετό Ελληνικό ενδιαφέρον, για το αν ο Οίκος θα εντάξει το Χ.Α. σε “watch list”, στο πλαίσιο της μετάταξής του στις Ανεπτυγμένες Αγορές (η αναβάθμιση, σε περίπτωση ένταξης σε καθεστώς παρακολούθησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα επόμενα 1,5 με 2 έτη). Την ίδια ημέρα αναμένεται με ενδιαφέρον η τακτική γενική συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακή, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν ανακοινωθεί οι μετοχικές ανακατατάξεις που περιμένει η Αγορά. Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβει χώρα το triple witching Ιουνίου και στην λήξη της συνεδρίασης οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx.

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Reds (0%).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 37 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/4 και στις 1392,62 μονάδες και το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη χαμηλά 36 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/4 και στις 1214,98 μονάδες.

Με όλες τις παραπάνω εξελίξεις και αν δεν ανακοινωθεί κάποιο deal – καταλύτης, που θα φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάποιο κλάδο, τον ρόλο του απόλυτου “σηματωρού” για την Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να τον έχει ο Τραπεζικός κλάδος, εκεί που οι χαμηλότερες τιμές θα ενεργοποιήσουν κάποιους αγοραστές, μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και όχι traders, οι οποίοι με χαρακτηριστική ευκολία εναλλάσσονται μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Αναστροφή της εικόνας και επιστροφή των αποδόσεων σε ανοδική διάθεση, στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,71% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,24% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,633% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1419,49 (+0,89%) και 1395,06 μονάδων (-0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1405,27 (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1404,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος στα 93,8 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 93,8 εκατ., τα 83,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει αύριο τα μεγέθη του για το 1ο τρίμηνο. Την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα και διενεργείται rebalancing λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE- 25, FTSE-Russel και Stoxx. To X.A. θα συνεχίσει να συγχρονίζεται με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, που ως τις 7/2 θα επηρεάζονται από το αβέβαιο της έκβασης των Γαλλικών εκλογών”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία και τα σχόλια των αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών για ενδείξεις, σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Μία ευμετάβλητη συνεδρίαση. Το Χ.Α. θα συνεχίσει να συσχετίζεται με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις Αγορές ομολόγων και μετοχών”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Τα σημαντικότερα μάκρο της τρέχουσας εβδομάδας είναι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης (Μάιος) και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ (Μάιος), τα οποία δημοσιεύονται αύριο. Στο εσωτερικό, θα έχουμε τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αύριο, πριν την συνεδρίαση. Στο δια ταύτα, παρόλο που υπήρξαν διάφορες καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με τις Γαλλικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στα χρηματιστηριακά ταμπλώ της Ευρώπης”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Την Παρασκευή έχουμε λήξη συμβολαίων κάτι που συνήθως μας δίνει ευκαιρία για αγορά, ή πώληση, όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο τρίμηνο έκλεισε κοντά στο 3420 στον FTSE25 και στο 1422 σε τιμές ΓΔ, με την Παρασκευή να μας βρίσκει περίπου 1% χαμηλότερα.

Η πτωτική κίνηση της τελευταίας εβδομάδας και ακόμα περισσότερο αν συνεχιστεί και στην τρέχουσα εβδομάδα, θα αναγκάσει αρκετά “long” χαρτοφυλάκια Παραγώγων να κλείσουν θέσεις, μιας και τα “margin” σε τόσο γρήγορες κινήσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Φυσικά είναι δύσκολο να μπορέσουν να μετακυλίσουν το σύνολο των θέσεων, κάτι που τους αναγκάζει να κλείσουν και δύσκολα να μπορέσουν να τις ξαναπάρουν άμεσα, το επόμενο διάστημα.

Ο βηματισμός μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, σε μικρή εικόνα, έχει αλλάξει για ακόμα μία φορά, με την Ευρώπη να ανοίγει στην παρούσα την ψαλίδα, έχοντας ένα μέσο όρο υπόαπόδοσης της τάξεως του 7%.

Φυσικά στην διάρκεια το χρόνου είχαμε δει να συμβαίνει και το αντίθετο.

Το μόνο σίγουρο όπως είχαμε προεξοφλήσει ότι θα έχουμε ένα θερμό, χρηματιστηριακά, Καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής η Αγορά έρχεται με σημαντικά κέρδη από το χαμηλό του Οκτωβρίου, οπότε δεν είναι παράλογο να προβληματίζεται τους 3 τελευταίους μήνες και μάλιστα γύρω από ένα τόσο σημαντικό επίπεδο όσο η ζώνη του 1400.

Να θυμίσουμε ότι όταν αυτό το επίπεδο χάθηκε πτωτικά το 2010 – 2011, η Αγορά κατέρρευσε κάτω από τις 500 μονάδες και μάλιστα σε πολύ μικρό χρόνο.

Μέχρι σήμερα η Αγορά κινείται ομαλά χωρίς υπερβολές, φτιάχνοντας επίπεδα, κάτι που θα βοηθήσει στην συνέχεια, αν καταφέρει να κάνει μία σημαντική βάση εδώ και να ετοιμαστεί να αλλάξει επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σημαντικό χαμηλό ήταν στις 1357 και καταγράφηκε τον Απρίλιο.

Αν χαθεί το “χάσμα” του 1399 – 1395, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς την πολύ σημαντική εβδομαδιαία ζώνη του 1360.

Ανεξάρτητα όλων αυτών, η Εγχώρια Αγορά έχει μπροστά μεγάλες ‘συγκινήσεις’ στο ανοδικό της ταξίδι”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,4), ΔΕΗ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας (Alpha Bank -1,04%, Εθνική -0,56%, Eurobank -0,64%, Πειραιώς -2,33%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,64 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,722 και 1,85 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 1,544 – 1,558 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 1,4855 ευρώ. Η μετοχή σε χαμηλά εξαμήνου.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 7,762 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,901 – 6,689 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,992 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,786 – 1,745 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,87 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,466 – 3,423 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η μετοχή σε χαμηλά 5μηνου.

Μεταξύ 1255,4 (+1,17%) και 1214,77 μονάδων (-2,10%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1229,37 (-0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1228,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,03%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1141 - 1119 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, “Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος, ύψους 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024 ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2024. Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024 ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2024”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-1,59%), ΒΙΟ (-0,67%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,73%), ΕΛΠΕ (-0,19%), ΕΛΧΑ (-0,98%), ΚΟΥΕΣ (-0,76%), ΟΠΑΠ (-0,20%), ΟΤΕ (-0,44%), TITC (-2,36%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΟΗ.

Η Lamda Development ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 3534734 ιδίων μετοχών, που αντιστοιχούν σε 2,0% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, σε τιμή πώλησης €7,10 ανά μετοχή, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής (OTC), στην Εταιρεία με την επωνυμία “ZEPKO ENTERPRISES COMPANY LTD”, συμφερόντων της Οικογένειας του κ. Γεώργιου Προκοπίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “η πώληση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο Μερών, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους, εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86000 τ.μ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα”.

Να σημειωθεί ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης, ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+3,38%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στα 6,84 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στα 6,15 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,4%), ΚΟΥΑΛ (+88,16%), MONTA (+80,63%), ΞΥΛΠ (+72,69%), ΦΒΜΕΖΖ (+67,94%), OPTIMA (51,03%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,36%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+8,30%), ΒΟΣΥΣ (+3,39%), ΑΣΤΑΚ (+2,06%), ΜΕΝΤΙ (+2,91%), ΣΠΙ (+0,62%), ΔΟΜΙΚ (+2,05%), ΚΟΡΔΕ (+1,24%), ΧΑΙΔΕ (+3,36%), ΕΛΣΤΡ (+0,93%), ΑΛΜΥ (+1,30%), ΑΚΡΙΤ (+25,33%) και ΜΙΝ (+2,08%).

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπέγραψαν ο ΑΔΜΗΕ (+0,71%) και η Meridiam. Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η είσοδος της Meridiam στη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας “Great Sea Interconnector”, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ.

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές από “insiders” σε Λούλη (-0,75%) και AS Company (+1,12% με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εν μέσω φημών για επικείμενες εξαγορές Εταιρειών με παιδικά προϊόντα).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν ΔΑΑ (-1,01%) και DIMAND (-0,61%).

Η NOVAL (-0,84%) συνεχίζει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 2,78 ευρώ (τιμή εισαγωγής).

Σε χαμηλά 3ετιας η ΝΑΥΠ (-2,55%).

Πτωτικό “καρέ” και χαμηλά διμήνου για ΙΝΤΚΑ (-1,67%).

Αδυναμία αντίδρασης από τα χαμηλά 13 μηνών για ΠΕΤΡΟ (0%).

Σε νέα χαμηλά 81 μηνών ο ΙΚΤΙΝ (-2,94%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 43 μηνών για BriQ (+1,63%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Frigoglass (+5,77%).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 0,75 ευρώ (κλείσιμο 11/6) το ΓΚΜΕΖΖ (-1,42%), από τα 0,095 ευρώ (κλείσιμο 14/5) το ΦΒΜΕΖΖ (-2,35%), επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (-2,78%), με έξι πτωτικές, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,62%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+2,33%), Ιντρακάτ (+2,83%) και ACAG (+1,21%).

Πτωτικό “καρέ” και χαμηλά 8μηνου για ΣΕΝΤΡ (-2,07%).

Μετά από πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αντέδρασε η ΚΛΜ (+0,64%).

Σε χαμηλά 4μηνου ο ΚΥΡΙΟ (-4,64%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1348 - 1333 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3280, 3272 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3238 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0722 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2335 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $29,40 το Ασήμι.

Προς τα $65350 διολισθαίνει το Bitcoin, προς τα $3500 το Ethereum.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 3,7%, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 3% σε δημοσκόπηση του Reuters, μεταξύ οικονομολόγων. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση 6%, ενώ οι επενδύσεις σε Πάγια Στοιχεία αυξήθηκαν 4%, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, λιγότερο από το 4,2% που προβλεπόταν από τους αναλυτές.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών υποχώρησαν τον Μάιο οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα. Σε ετήσιους όρους, οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χειρότερα από την ετήσια πτώση 3,1% που καταγράφηκαν τον Απρίλιο.

Η Citigroup υποβάθμισε τις συστάσεις της για τις Ευρωπαϊκές μετοχές, επικαλούμενη κινδύνους από την πολιτική αναταραχή στη Γαλλίας. Η Citi μείωσε τι αξιολογήσεις για τους τίτλους στη Γηραιά Ήπειρο σε “neutral”, από “overweight” λόγω των αυξημένων πολιτικών κινδύνων, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αντίθετα, αναβάθμισε τις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μετοχές των ΗΠΑ σε “overweight”, από “neutral”.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Η πρόβλεψή μου είναι ότι πιθανότατα δεν θα επιστρέψουμε εκεί μέχρι το 2026, αλλά η πρόοδος θα συνεχιστεί. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποχωρήσει στο 2% ο πληθωρισμός, για να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων η Fed”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNBC η αξιωματούχος της Fed, Λορέτα Μέστερ.

O αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι, συνέντευξή του στο CBS, εκτίμησε ότι “η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μόλις μια φορά τη φετινή χρονιά και θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να το πράξει”.

Ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε 9 μονάδες τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, στις -6 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί οριακά στις -10,5 μονάδες.

H Goldman Sachs ανέβασε την τιμή - στόχο για τον δείκτη S&P 500, επικαλούμενη την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας πέντε Αμερικανικών Τεχνολογικών Κολοσσών. Ειδικότερα, βλέπει τον εν λόγω δείκτη στις 5600 μονάδες στο τέλος του 2024, από 5200 προηγουμένως. Αυτή είναι η τρίτη φορά τη φετινή χρονιά που η Goldman Sachs αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για τον S&P 500.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,1 δισ., στα 98,5 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 57 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (155.246 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.785 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.818 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 918 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 918 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.552, 1.144 για τον Ιούνιο, 367 για τον Ιούλιο και 41 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.408,25), κινήθηκε μεταξύ 3.376,75 και 3.434 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 105, 32 για τον Ιούνιο και 73 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.230), κινήθηκε μεταξύ 1.230 και 1.240 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.347,25).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (250.000 Eurobank, 39.331 Jumbo, 25.000 Optima, 6.539 ΔΑΑ, 13.497 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.238), Πειραιώς (29.531), Εθνική (3.180), ΔΕΗ (5.344), Alpha Bank (60.988), Τέρνα Ενεργειακή (18.107), Μυτιληναίο (1.062), Αεροπορία Αιγαίου (897), ΕΥΔΑΠ (3.823), ΑΔΜΗΕ (6.762), ΓΕΚ (3.856), Lamda Development (2.002), Cenergy (1.853), ΟΠΑΠ (454), Ιντρακόμ (3.314), Viohalco (1.276), ΕΧΑΕ (1.497), Fourli (543), Ελ. Πετρέλαια (721), Ιντρακάτ (1.221), Motor Oil (121), Ελλάκτωρ (1.084), ΟΤΕ (2.575).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 137.803, Πειραιώς 83.312, Eurobank 20.883, ΑΔΜΗΕ 15.510, ΓΕΚ 15.228, ΔΕΗ 22.461, Τέρνα Ενεργειακή 30.371.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.810.684 τεμ., (από 60.661.832 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.459.186 τεμ. (52.412.551), ΟΠΑΠ 1.864.848 τεμ. (1.843.444), Εθνική 10.970.203 τεμ. (10.970.203), ΟΤΕ 1.713.611 τεμ. (1.693.699), Πειραιώς 9.101.560 τεμ. (9.593.862) Intralot 1.004.808 τεμ. (1.018.212).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v