Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση ανάταξης στο Χρηματιστήριο

Στόχος η αντίδραση μετά την άτακτη εισαγόμενη υποχώρηση στα όρια των 1.400 μονάδων. Από το Παρίσι το σήμα για τον τραπεζικό κλάδο. Το κλίμα στις αγορές και τα περιθώρια κίνησης.

Επιχείρηση ανάταξης στο Χρηματιστήριο

Δύσκολη πρώτη συνεδρίαση μιας δύσκολης, όπως όλα δείχνουν, εβδομάδας. Το -6,23% για τον CAC40 και η εξαέρωση περίπου €220 δισ. από την αποτίμηση των εισηγμένων στο γαλλικό χρηματιστήριο διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας και ρίσκου.

Νωρίτερα στην Ασία, οι κυριότερες αγορές κινήθηκαν με απώλειες, με πτώση 2,2% για τον δείκτη Nikkei. Από τις 1.8002,02 μετά από διόρθωση σχεδόν 3% η εκκίνηση για τον DAX και ύστερα από «βουτιά» 3,53%, στις 1.406,91 για τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ. Πριν λίγο, τα futures του CAC 40 στο Παρίσι παρέπεμπαν σε προσπάθεια αντίδρασης, από 0,41% υψηλότερα, ενώ στα 3,158% (-0,47%) μειωνόταν η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς.

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο μιας ανοδικής διόρθωσης όσο και της συνέχισης της διόρθωσης σε χαμηλότερα επίπεδα για τα ευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανομένου του ΧΑ. Στο στόχαστρο, πανευρωπαϊκά, κυρίως ο τραπεζικός κλάδος με σημαντικές πωλήσεις/πιέσεις και για τον δείκτη τραπεζών στο ΧΑ.

Από 4,26% χαμηλότερα στις 1.240,86 μονάδες ο ΔΤΡ με συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ, τον μισό από τον συνολικό τζίρο της Παρασκευής. Στα €2,047 η Eurobank, στα €3,60 η Πειραιώς, στα €7,89 η Εθνική και στο €1,54 η μετοχή της Alpha Bank. Το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα κινηθούν οι traders στο Παρίσι. Οι πρώτες ενδείξεις συντείνουν σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή μείωσης της απόδοσης για το γαλλικό δεκαετές, γύρισμα των τραπεζικών μετοχών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωση της Μαρίν Λεπέν πως δεν θα προσπαθήσει να ρίξει τον πρόεδρο Μακρόν αν κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, λειτουργεί, εν μέρει, εκτονωτικά. Ωστόσο ο χρόνος μέχρι τον πρώτο γύρο (30 Ιουνίου) είναι μακρύς και ρευστότητα, ρίσκο θα παραμείνουν μέχρι τότε κυρίαρχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v