Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Περιθώρια κινήσεων στη σκιά του Βατερλώ

Στροβιλισμός μετοχών στη δίνη των πολιτικών τριγμών στη Γαλλία. Υψηλή μεταβλητότητα, ανοιχτές θέσεις και περιθώρια μόχλευσης, τα κύρια σημεία προσέγγισης της εγχώριας αγοράς.

Χρηματιστήριο: Περιθώρια κινήσεων στη σκιά του Βατερλώ

Με απώλειες 6,23% για τον CAC40, με το 10ετές της Γαλλίας να ξεπερνά-ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή- το αντίστοιχο της Πορτογαλίας και σοβαρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά, αποτυπώνεται συνοπτικά η κατάσταση στην Ευρώπη.

Το Ουκρανικό επί τάπητος στην Ελβετία, Σύνοδος ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες αύριο, με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε και σε πολιτική περιδίνηση. Ηδη, την πρώτη εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και οι επιπτώσεις σε οικονομικό/κοινωνικό μέτωπο διακριτές, χρηματιστηριακά είχαν ως συνέπεια το μείον 6,23% του CAC40 στις 7.503,27 μονάδες, έναντι 2,98% του DAX στις 18.002,02 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα στις αγορές χρέους/κρατικών ομολόγων, με το 10ετές της Γαλλίας στο 3,136% έναντι 3,147% της Πορτογαλίας, και 3,929% της Ιταλίας όταν στο 3,614% διαμορφώνεται το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, κοκτέιλ εισαγόμενων πιέσεων και εγγενών προβλημάτων είχε ως συνέπεια την διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη στις 1.406,91 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.240,86 και τον FTSE25 στις 3.411,35 μονάδες.

Στα 105,5 εκατ ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος αλλά με 141,4 εκατ. την Παρασκευή και τα 70 εκατ στις 4 τραπεζικές (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) διαυγής η εικόνα της κατάστασης στο "ρηχό" χρηματιστήριο μας. Εισαγόμενες μεν οι αφορμές-κατά κύριο λόγο- αλλά δίχως ουσιαστικές αντιστάσεις σε ένα μίνι sell off με τα τραπεζικά χαρτιά στο στόχαστρο, και τα θραύσματα να πλήττουν-λιγότερο/περισσότερο- τα blue chips στην πλειονότητά τους.

Ποιες άμυνες έχει το ΧΑ απέναντι στις πιέσεις εισαγωγής, το εύλογο ερώτημα που έθετε ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Επαρκούν οι ρήτρες ασφαλείας το επίσης εύλογο ερώτημα, όταν τα κάθε λογής ξένα funds ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του FTSE25 (σε όρους συμμετοχής σε αποτίμηση εισηγμένων), όταν είναι γνωστή η παρουσία hedge funds στα τραπεζικά χαρτιά.

Με τον συστημικό τραπεζικό κλάδο να αποτιμάται στο 25% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των 98,5 δισ και με αυξημένη βαρύτητα στάθμισης σε δείκτες (MSCI, FTSE/Russell) και "καλάθια" (ETFs, Lyxor e.t.c) είναι προφανές πως η συνέχεια εξαρτάται από τις εξελίξεις πανευρωπαϊκά.

Εάν αναπτυχθούν long αντισώματα το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως σε Παρίσι και Μιλάνο, τότε μπορεί να μπει ένα "φρένο" και για το εγχώριο banking.

Δύσκολο, δεδομένης της συσχέτισης των τραπεζικών συστημάτων Γαλλίας- Ιταλίας, με την πολιτική κατάσταση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε εκρηκτική, με τον Μακρόν να παίζει το "τελευταίο χαρτί του" ποντάροντας- σύμφωνα με ορισμένους- και στην συντήρηση ενός κλίματος αναταραχής.

Το θέμα είναι πως, στο Βερολίνο μάλλον δεν έχουν πάρει κανένα μήνυμα-ήδη η κυβέρνηση μπλοκάρει τις κυρώσεις στο ρωσικό LNG- ενώ επιμένουν να αναφέρονται σε "δημοσιονομική πειθαρχία", "ελλείμματα" κ.λ.π με το bund στα 2,365% άνοδος που αποτυπώνεται και στα spreads έναντι ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στο 4,26% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΔΤΡ, αλλά το μείον 3,47% της Παρασκευής με συναλλαγές 70 plus εκατ στα τραπεζικά χαρτιά, απαιτεί ουσιαστικές εξελίξεις για να ανασχεθεί. "Ουρά" πωλήσεων έχει μείνει από το "κλείσιμο" της εβδομάδας, με το συν 2,98% στο 3μηνο και συν 16,88% από την αρχή έτους, λόγος που μπορεί να ωθήσει μεσοπρόθεσμους επενδυτές να "κλειδώσουν" και άλλες θέσεις τους. Οσο γράφουν κέρδη αυτής της κατηγορίας οι παίκτες, το περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης είναι ανοιχτό.

Ωστόσο, με αρκετό "γρήγορο χρήμα" και trading σε αυξημένο βαθμό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανοδικών διορθώσεων. Μόνο που τεχνικά, τα μέχρι τελευταία σημεία στήριξης έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις.

Το ερώτημα είναι εάν σε αυτό το αρνητικό διεθνές-κυρίως πανευρωπαϊκά- περιβάλλον θα προχωρήσουν στο τελικό στάδιο των ανακοινώσεων μία-δύο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που προεξοφλεί η κοινότητα. Υπό άλλες-πιο κανονικές- συνθήκες θα μπορούσε να αλλάξουν τα δεδομένα, σε αυτή την συγκυρία όμως μάλλον ευκολότερα θα "καίγονταν".

Την Τρίτη ανακοινώνει μεγέθη Q1 ο ΑΔΜΗΕ (2,105), την Πέμπτη είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της MSCI- με αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον- ενώ την ίδια μέρα συγκαλείται η τακτική γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (18,60), την δε Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση δεικτών FTSE/Russell- επίσης με ελληνικό ενδιαφέρον- ενώ στο τέλος της εβδομάδας λήγει και η σειρά επί δεικτών στα Παράγωγα.

Το δεύτερο triple witching του 2024, με 1.544 Συμβόλαια του δείκτη (τρέχουσα σειρά) με 2,22% discount και 2,14% στην επόμενη. Μεγαλύτερος αριθμός θέσεων στην Alpha Bank, με 20.800 ΣΜΕ με 4,94% discount όσο και για τα 21.000 της επόμενης. Μεγάλη απόκλιση και για τα ΣΜΕ της ΔΕΗ, με 8.536 στο μείον 2,92% και με 8.478 στο μείον 3,11%.

Υψηλή μεταβλητότητα, ανοιχτές θέσεις και περιθώρια μόχλευσης (margin calls) κύρια χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v