Με το... στανιό βγήκε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Οριακά θετικό κλείσιμο παρά την καλύτερη εικόνα νωρίτερα. Η Coca Cola και η Viohalco ξεχώρισαν από τα blue chips, ανοδικά οι τράπεζες πλην ΕΤΕ. Πωλήσεις σε Cenergy, Jumbo και Motor Oil.

Με το... στανιό βγήκε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Διεκπεραιωτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στο πρώτο μέρος των συναλλαγών, στο οποίο κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, η επιφυλακτικότητα για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και η στάση αναμονής των περισσότερων traders, που περιμένουν την επόμενη είδηση – καταλύτη, για να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Η εικόνα άλλαξε στην συνέχεια και εντάθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΤΚ στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να εδραιωθεί στον θετικό βηματισμό και να σημειώσει νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά, για να υποχωρήσει αισθητά προς τη λήξη των συναλλαγών.

Με διαθέσεις αντίδρασης και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά με ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους Ξένους Διαχειριστές, που σπεύδουν να επισημάνουν πως “οι εξελίξεις στην Γαλλική πολιτική σκηνή θα συνεχίσουν να προβληματίζουν τις Αγορές και ‘βάζουν φρένο’ σε οποιαδήποτε σκέψη της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο”. Η προσοχή στις Γαλλικές κάλπες λοιπόν στις 30/6 και 7/7.

Ημέρα της Fed η σημερινή, με την ανακοίνωση των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική, το βράδυ, αλλά και τις εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία. Οι αναλυτές, αλλά και οι Αγορές, έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, οπότε η προσοχή θα επικεντρωθεί στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο Τζερόμ Πάουελ.

Προηγήθηκαν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο, που άφησαν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Πιο συγκεκριμένα, o πληθωρισμός κατέβασε ταχύτητα και τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 3,4% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση θα διατηρηθεί στο 3,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 0,1% σε μηνιαία βάση. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο κατά 0,3% και ετήσια κατά 3,5%.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές σημείωσαν νέα υψηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες S&P 500 και Nasdaq, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, που αρκέστηκαν σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και η άνευρη εικόνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. αναμένεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από την Lamda Development, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα έσοδα από το project του Ελληνικού θα δώσουν ώθηση – έκπληξη στα EBITDA της Εισηγμένης.

Εν τω μεταξύ, μετά το τέλος του Καλοκαιριού τοποθέτησε χρονικά το νέο placement του 18% και την πλήρη Ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε webinar της Capital Link, υπό τον τίτλο “Επιταχύνοντας Μεταρρυθμίσεις, Επενδύσεις και την Ανάπτυξη”.

Η παραπάνω δήλωση είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της ΕΤΕ (-1,40%) να κινηθεί σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, δείχνοντας ότι μπορεί να έχει πωλητές και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Έντονη φημολογία πως “ίσως και σήμερα υπάρξουν εξελίξεις στο αναμενόμενο deal της ΤΕΝΕΡΓ”, που μένει να επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η ρευστότητα που θα προκύψει από την δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει την συμφωνία, ίσως ενεργοποιήσει κάποια κεφάλαια που παραμένουν επί πολύ καιρό ‘παρκαρισμένα’ στην ΤΕΝΕΡΓ (+0,91%), ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και η Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,33%)”.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, εκείνο που δείχνει να είναι κοινά παραδεκτό στις τάξεις των χρηματιστών, είναι ότι το ενδιαφέρον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μειωθεί σημαντικά και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν τις επερχόμενες Καλοκαιρινές άδειες.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δεν άφησαν αδιάφορη την Αγορά Παραγώγων, όπου καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,70% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,67% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1448,06 (-0,05%) και 1459,79 μονάδων (+0,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1456,32 (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1451,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο τζίρος στα 107,4 εκατ., από τα οποία τα 11,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,4 εκατ., τα 97,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Η τάση θα υπαγορευτεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν 15.30 (ώρα Ελλάδος) διαμορφώνοντας την πορεία για σήμερα και παρέχοντας καταλύτη για αποφασιστική δράση”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Το μεσημέρι, ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός για το Μάιο, ενώ το βράδυ ο Τζέρομ Πάουελ της Federal είναι πιθανό να αναφερθεί στο χρόνο που θα επιλέξει για να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων της”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

H βραχυπρόθεσμη τάση ενδεχομένως να εξαρτηθεί από τα σημερινά μεγέθη πληθωρισμού Μαΐου και συνεπακόλουθα από την συνεδρίαση της FED σήμερα το βράδυ. Μια αισθητή αποκλιμάκωση από το προηγούμενο 3,6% του Απριλίου (εκτίμηση στο 3,5%, ανακοίνωση στο 3,3%) ενδεχομένως να δώσει άλλη μία ώθηση στις αποτιμήσεις στην Περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη. Στο εσωτερικό, αναμένουμε σήμερα τα αποτελέσματα της LAMDA μετά την συνεδρίαση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθωρισμός Μαΐου στη Γερμανία κινήθηκε ακριβώς πάνω στις εκτιμήσεις”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η Ελληνική Αγορά βρίσκεται, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε κατάσταση διόρθωσης, μετά την επαφή της με το 1500. Η διαδικασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη όσο οι τιμές κινούνται χαμηλότερα του 1475. Η ζώνη του 1420± είναι το στήριγμα, για να διατηρηθεί η επαφή με το 1500. Η Αγορά με αυτά τα νέα δεδομένα χρειάζεται ξεκούραση και επανεξέταση των προοπτικών. Θα χρειαστεί λοιπόν τον χρόνο της και θα πρέπει να της τον δώσουμε”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την αντίσταση που συνάντησε στις 1500 μονάδες, δεν φαίνεται να παρουσιάζει διάθεση να κινηθεί κάτω από τις 1435 μονάδες, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Το εγχώριο εκλογικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε για διάφορους λόγους, αλλά δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Αγορά.

Αντιθέτως, οι μετεκλογικές εξελίξεις στις Χώρες της ΕΕ προκαλούν σοβαρή ανησυχία.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν οι εξελίξεις στο εξωτερικό, μετά την εντυπωσιακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την Παγκόσμια ανάπτυξη από την World Bank, αλλά και την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Αγορές στην Αμερική αντέδρασαν με νέα υψηλά, παρά την μείωση των προσδοκιών όσον αφορά την μείωση των επιτοκίων, αλλά με πολύ καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Από την Ελληνική Αγορά και σε επίπεδο επιμέρους μετοχών ξεχώρισαν και πάλι οι Τράπεζες και κυρίως η Εθνική και η Eurobank με την δεύτερη να πραγματοποιεί και υψηλό οκταετίας, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8), ΕΤΕ (7,5), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΤΕ (-1,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+1,22%), ΕΥΡΩΒ (+1,22%) και ΠΕΙΡ (+1,06%).

Μεταξύ 1292,35 (-0,39%) και 1316,63 μονάδων (+1,48%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1308,51 (+0,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1301,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,32%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1138 - 1116 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΥΔΑΠ (-0,52%), ΛΑΜΔΑ (-0,30%), ΜΟΗ (-1,55%), ΜΠΕΛΑ (-2,01%), ΟΠΑΠ (-0,07%), ΟΤΕ (-0,07%), ΣΑΡ (-0,72%), CENER (-2,43%).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος του Ελλάκτωρα, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία “σε συμφωνία για την εξαγορά του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ κατέληξε η Motor Oil με την Ελλακτωρ, με το τίμημα να ανέρχεται στα 114,7 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά θα γίνει από την Manetial Limited, Θυγατρική της Motor Oil. Κεφαλαιακό κέρδος 106 εκατ. ευρώ θα εγγράψει η Ελλάκτωρ, καθώς έχει αποτιμημένο στα βιβλία της το 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ έναντι 8,6 εκατ. ευρώ (31/12/2023)”. Η έκτακτη γ.σ. της Ελλάκτωρ θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου 2024.

Για τον τίτλο του Ελλάκτωρα (+0,21%), η επόμενη αντίσταση στα 2,63 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 2,40 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Jumbo (-2,01%). Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Εισηγμένης, “για τον Όμιλο Jumbo, o Μάϊος 2024 ήταν ένας μήνας που κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά +10% συνολικά, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Oι πωλήσεις του Μαΐου περιλαμβάνουν και ένα μέρος των Πασχαλιάτικων αγορών. Στο σύνολο τους, στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 8% περίπου. Η Διοίκηση του Ομίλου παραμένει επιφυλακτική, όσον αφορά την εξέλιξη των μεγεθών για το υπόλοιπο της χρονιάς διατηρεί, προς το παρόν, τις εκτιμήσεις της για αύξηση τζίρου και κερδών της τάξης +8% έως +10%, δεσμεύεται ωστόσο να επανεξετάσει το συνολικό πλαίσιο της καθοδήγησης της τον Ιούλιο, αφού αναλύσει τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους σε συνδυασμό με το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον”.

Για την μετοχή οι αντιστάσεις στα 26,34 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 27,84 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 25,92 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 27,20 ευρώ (τιμή του πρόσφατου placement, όπου ο Απόστολος Βακάκης διέθεσε το 3% της Εισηγμένης).

Από την Τετάρτη 10/7/2024, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα καταβολής μικτού μερίσματος ύψους 1,00 ευρώ ανά μετοχή.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+121,43%), ΚΟΥΑΛ (+110,53%), MONTA (+82,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+78,56%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,81%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (53,33%), ΠΕΡΦ (+51,21%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της BriQ Properties (-4,57%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,1045 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΦΡΙΓΟ (+0,84%), ΔΟΜΙΚ (+0,91%), ΒΙΟΣΚ (+0,75%), ΒΟΣΥΣ (+0,83%), ΞΥΛΚ (+0,38%), ΙΛΥΔΑ (+0,30%), ΣΠΙ (+2,06%).

Βγήκε “bid” σε Ιατρικό (+7,92%) και Προοδευτική (+9,57%).

Σε νέα χαμηλά 80 μηνών ο Ικτίνος (-6,55%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Q&R (+12,28%). Αύριο η επαναληπτική γ.σ. για Α.Μ.Κ. έως 30,1 εκατ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΙΦ (-1,03%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (-0,29%).

Σύμβαση έργου €3,568 εκατ. με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασιάς και Σπάρτης ανακοίνωσε η ΕΚΤΕΡ (+3,06%). Μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η ΕΚΤΕΡ (αμιγώς, ή μέσω συμμετοχής της σε Κοινοπραξίες) ανέρχεται στο ποσό των 127,25 εκατ. ευρώ.

Πλαγιοκαθοδικά, με κίνηση που ξεκίνησε από τα 9,32 ευρώ (κλείσιμο 15/5) ο ΠΕΤΡΟ (-0,24%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν DIMAND (-0,48%) και ΔΑΑ (-0,54%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+0,36%), Μοτοδυναμική (+2,13%), Ευρωσυμβούλους (+4,55%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,50%), Intralot (+0,53%) και Profile (+1,47%).

Συνεχίζεται η περιστροφική κίνηση πέριξ των 6,00 ευρώ για Ιντεάλ (+1,70%).

Πλησιάζει η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και δείχνει διαθέσεις να αλλάξει συμπεριφορά η Performance (+4,35%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1414, 1395, 1347 - 1332 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1477 - 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3416, 3296, 3280, 3267 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3234 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Ευρώπη, θέλουν να κινηθούν ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0845 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε, στην έκθεση προοπτικών του Ιουνίου, ότι “οι Παγκόσμιες Αγορές Πετρελαίου θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σημαντικό πλεόνασμα έως το 2030, οδηγώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κρίση της Covid-19. Αναμένεται ότι η συνολική ικανότητα προσφοράς θα φθάσει σχεδόν τα 114 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2030, 8 εκατομμύρια bpd πάνω από την προβλεπόμενη Παγκόσμια ζήτηση”.

Θέλει να επιστρέψει ψηλότερα από τα $2350 ο Χρυσός, προς τα $30,20 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $69750 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $3620 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενημερώσει εντός της ημέρας Αυτοκινητοβιομηχανίες, πως θα εφαρμόσει προσωρινά επιπρόσθετους δασμούς, ύψους ως και 38,1%, στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα από τον επόμενο μήνα”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Μάιο στην Κίνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφοντας ίδια αύξηση με τον Απρίλιο, αλλά λιγότερο από την πρόβλεψη για αύξηση 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση αναλυτών του Reuters. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,1%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1,4% τον Μάιο, σημειώνοντας κάμψη από τη συρρίκνωση κατά 2,5% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα μειωθεί κατά 1,5%.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παρουσίασε αύξηση τον Απρίλιο, μετά από άνοδο 0,4% τον Μάρτιο, ανέφερε η ONS. Παρά τη στασιμότητα τον Απρίλιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αμετάβλητη, αφού η Οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε σήμερα 6 δισ. ευρώ από ομόλογα - ΕΕ στην 6η κοινοπρακτική συναλλαγή της για το 2024. Η συναλλαγή αφορούσε νέο ομόλογο 6 δισ. ευρώ, λήξης στις 4 Οκτωβρίου 2039. Το νέο 15ετες ομόλογο είχε απόδοση επαναπροσφοράς 3,477%, που ισοδυναμεί με τιμή 98,818%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 37 δισ. ευρώ.

Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, συμβαδίζοντας με την αρχική εκτίμηση, ανέφερε η Destatis στην τελική της έκθεση. Τον Απρίλιο και τον Μάρτιο ήταν στο 2,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, σε συμφωνία με την προκαταρκτική μέτρηση.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινηθεί πολύ αργά στη μείωση των επιτοκίων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πρακτορείο MNI.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,3 δισ., στα 101,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της Χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους. Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων, που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010”. δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Bloomberg.

Η NBG Sec. προχώρησε σε αύξηση της τιμής - στόχου στα 19,20 ευρώ για την Αεροπορία Αιγαίου, καθώς η Εταιρεία ξεκίνησε τη χρονιά θετικά, καταγράφοντας βελτιώσεις σε EBITDA και EBIT χάρη στην ισχυρή ζήτηση, το ευνοϊκό περιβάλλον και τον έλεγχο του κόστους. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “η ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών επιτρέπουν ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις άνω του 6,5% την διετία 2024 – 2025”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και με το θετικό η ΕΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Cenergy και στο υψηλό η Μυτιληναίος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.701 συμβόλαια).

Στα 3.789 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.794 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 923 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 928 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 596, 472 για τον Ιούνιο και 124 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.535), κινήθηκε μεταξύ 3.512,75 και 3.549 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 17, 10 για τον Ιούνιο και 7 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.311), κινήθηκε μεταξύ 1.311 και 1.316 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.555).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 11.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.004), Πειραιώς (4.981), Εθνική (780), ΔΕΗ (414), Alpha Bank (14.382), Τέρνα Ενεργειακή (400), Μυτιληναίο (407), Αεροπορία Αιγαίου (1.229), ΕΛΧΑ (162), ΑΔΜΗΕ (430), ΓΕΚ (303), Lamda Development (160), Ελ. Πετρέλαια (300), ΟΠΑΠ (215), Ιντρακόμ (1.438), Viohalco (404), ΟΤΕ (143).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.046, Πειραιώς 91.794, Eurobank 24.655, ΑΔΜΗΕ 22.328, ΓΕΚ 16.021, ΔΕΗ 31.821, Εθνική 10.674, Τέρνα Ενεργειακή 31.973.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.152.478 τεμ., (από 60.799.074 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.706 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.844.326 τεμ. (1.845.626), Εθνική 10.903.675 τεμ. (10.903.675), ΟΤΕ 1.665.870 τεμ. (1.654.894), Πειραιώς 10.386.278 τεμ. (10.737.047) Intralot 1.050.776 τεμ. (1.052.866).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v