Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βράζει στον καύσωνα και το Χρηματιστήριο

Αδύναμη η εγχώρια αγορά, με χαμηλές συναλλαγές, στη σκιά της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία που ταράζει μετοχές και ομόλογα στην Ευρώπη. Η εικόνα για τράπεζες και blue chips.

Βράζει στον καύσωνα και το Χρηματιστήριο

Επιμένουν στα διαδοχικά υψηλά στη Wall Street, στη Fed και τον πληθωρισμό η προσοχή των traders. Σε διαφορετική κατεύθυνση οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τρίτη σερί συνεδρίαση με απώλειες και με την Γαλλία στο στόχαστρο των πωλητών.

Το χθεσινό μίνι sell off στα γαλλικά ομόλογα ήταν ενδεικτικό και προειδοποιητικό μήνυμα μαζί, με τα κάθε λογής vulture funds να καραδοκούν. Δεδομένου ότι οι εκλογές στην Γαλλία θα έχουν ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου, είναι προφανές πως και ο χρόνος είναι πολύς και ο κίνδυνος "ατυχημάτων" ενεργός. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την συνέχεια.

Στο μείον 1,33% ο CAC40 στις 7.789,21- με χαμηλό ημέρας τις 7.759,84 μονάδες, στο 3,238% το 10ετές γαλλικό με κορυφή ημέρας το 3,355% ( ! ). Ενα πρώτο alert, που ανάλογα με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες θα ενταθεί ή αμβλυνθεί, για αυτό και απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συγκριτικά καλή η κατάσταση-μέχρι τώρα- αν και με τζίρους όπως της Δευτέρας-Τρίτης περισσότερο προς ανακύκλωση συγκεκριμένης ρευστότητας παραπέμπει, παρά σε εισροή "φρέσκου χρήματος". Πρακτικά, οι ξένοι και τα "ισχυρά χέρια" τήρησαν στάση αναμονής, πιθανότατα περίμεναν την πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού.

Πλούσιο το παρασκήνιο του ΧΑΜαιλέοντα, κρατώ από το Κυριάκος ΙΙΙ το δήγμα για τους "...κουμανταδόρους σε πολυεθνικές καταναλωτικών ειδών, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, αν τον άκουγαν χθες, μάλλον πρέπει να αντιλήφθηκαν, (από την ονομαστική αναφορά), ότι θα είναι στο στόχαστρο το επόμενο διάστημα. Ένεκα η ακρίβεια και οι κατηγορίες για ολιγοπώλια και χαμηλό ανταγωνισμό...".

Στις 1.448,75 ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,69% μετά από "γύρισμα" στις 13.45' - το πιθανότερο λόγω πωλήσεων από ξένο διαχειριστή, σύμφωνα με εκτίμηση χρηματιστών. Στις 1.297,45 ο Δείκτης Τραπεζών, προηγήθηκε του "γυρίσματος" ο τραπεζικός κλάδος-λόγω κυρίως του trade που πραγματοποιείται από την προηγούμενη Τετάρτη-Πέμπτη, με ευρεία μεταβλητότητα και πολύ σφικτές κινήσεις από intraday παίκτες.
Πιθανότερο ενδεχόμενο, πάντα σύμφωνα με εκτίμηση χρηματιστών, η συνέχιση αυτής της τακτικής σήμερα-Παρασκευή, καθώς δεν διαφοροποιείται-επί της ουσίας- η στάση των πιο βραχυπρόθεσμων.

Στις 3.518,96 ο FTSE25 με απώλειες 0,76%, διακριτότατη η διαφοροποίηση συγκεκριμένων blue chips που παραμένουν σε long τάση λόγω προσδοκιών για συμφωνίες, για deals που κλείνουν/ανακοινώνονται και επί μέρους ανακοινώσεις (μεγεθών Q1, επιχειρηματικών εξελίξεων κ.α).

Η ανακοίνωση- και τύποις- της εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο Motor Oil, παρ' ότι προεξοφλημένη προσμετρήθηκε στα συν. Ο Γιώργος Φιντικάκης αναλύει το πράσινο στοίχημα των 2,5 δισ της ΜΟΗ. Στα 25,76 (0,23%) η μετοχή, αντιθέτως σε διόρθωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,40 (-1,44%). Νέο ιστορικό υψηλό για τον τίτλο της Cenergy Holdings, με 2,72% στα 9,45 ευρώ με συναλλαγές 173 χιλ τμχ.

Χρηματιστές εκτιμούν πως στόχος είναι η δημιουργία "κρίσιμου μεγέθους"- σαφώς μεγαλύτερου των 2 δισ. - οπότε και θα έχει λόγο ένα placement του 4%-6%, δεδομένης της καταλυτικής συμμετοχής- με 79,78%- της Viohalco και ενός "καθαρού" free float όχι μεγαλύτερου του 8% του μ.κ.

Τεχνικά σε short τάση ο FTSE25 σε διάστημα μηνός, πωλητές άλλωστε κυρίως οι ξένοι από τα μέσα Μαϊου και μετά, φαίνεται πως μόνο μικρό μέρος επανατοποθετείται από χαμηλότερες τιμές και το σημαντικό δίχως να βιάζεται. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ όσων τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες θα θελήσουν να τοποθετηθούν από φθηνότερες αποτιμήσεις.

Ανακοίνωση μεγεθών Q1 από την Lamda Development σήμερα, με αρνητική απόδοση 1,13% για το 2024 δεν είναι δα και από τα χαρτιά που ενθουσιάζουν ιδιαίτερα την κοινότητα.

Αντιθέτως, αρκετοί ήταν αυτοί που έριξαν και "δεύτερη ματιά" στην ανακοίνωση της Jumbo. Αλλά περισσότερα για το συγκεκριμένο στον ΕΚΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v