Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, επιχείρηση ανασύνταξης στο Χρηματιστήριο

Με τραπεζικό γύρισμα μηδενίζει τις πρωινές απώλειες ο ΓΔ, σε θετικό έδαφος Eurobank-Πειραιώς. Βοήθειες και από τη «βαριά» Coca Cola. Χαμηλός ο τζίρος. Οι intraday κινήσεις.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, επιχείρηση ανασύνταξης στο Χρηματιστήριο

Παραμένουν στο «κόκκινο» τα περισσότερα ευρωπαϊκά, προσπάθεια αναστροφής επιχειρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 σταθερά από χαμηλότερες τιμές -οριακά πριν λίγο-, στο Παρίσι συνεχίζεται η διόρθωση για τον CAC40, στη Φρανκφούρτη περιορίζονται κάπως οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες και στο ΧΑ για τον Γενικό Δείκτη η διακύμανση από τις 1.440 αποφέρει αντίδραση περίπου 16 μονάδων.

Μέτρια η ροή εντολών, από την πρώτη κιόλας στην έναρξη, στη συνέχεια μέχρι νωρίτερα, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται ανάλογα με αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας. Αρχικά προσφορά από traders κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη κίνησή τους, προκειμένου να αποφύγουν τον όποιο κίνδυνο εγκλωβισμού. Εως τις 1.268 μονάδες η διόρθωση για τον ΔΤΡ αλλά με ελεγχόμενη προσφορά, που ως αποτέλεσμα είχε το προσεκτικό μάζεμά της και σταδιακά από τις 11:45 και μετά την ενεργοποίηση αρκετών αγοραστών.

Εκ προοιμίου γνωστό πως η μεταβλητότητα θα ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης -ειδικότερα στο πρώτο ημίωρό της-, το εύρος διακύμανσης για τον ΔΤΡ περί τις 30 μονάδες διευκολύνει τις intraday/trading εντολές.

Σύμφωνα με χρηματιστές, στην πρώτη μία ώρα βγήκε προσφορά από την πλευρά αγορασμένων την Τετάρτη-Πέμπτη, κατοχυρώθηκαν κάποιες θέσεις με ικανοποιητική απόδοση. Οι δυνητικοί αγοραστές είχαν κάθε λόγο να μη βιαστούν, απλά να αφήσουν να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές ημέρας απ' όπου ορισμένοι επανατοποθετήθηκαν.

Ενδεικτικός ο τζίρος των μόλις 43 εκατ. νωρίτερα (στις 14:50), που δεν παραπέμπει σε εσπευσμένες πωλήσεις (όπως λ.χ. στο Παρίσι) αλλά ούτε και σε βιαστικές αγορές, μέχρις ότου βρεθούν κοινά σημεία τιμών.

Από αυτή την άποψη, το ότι η αρχική διόρθωση για τον ΓΔ έφθασε έως τις 1.440 για να ανακάμψει σταδιακά, μόνο ως ενθαρρυντική ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί. Αλλωστε, από την αρχή κύριο θέμα συζήτησης στα γραφεία είναι ο βέβαιος -για την κοινότητα- ανασχηματισμός και οι 2-3 ενέργειες που προσβλέπουν ότι θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Η κόντρα κίνηση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής, από την αρχή κιόλας -ακόμη και στην εμβάθυνση της διόρθωσης- προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητη. Σηματωροί, σε αυτή τη φάση της αγοράς, με αγορές στα 16,80 και τα 18,87 ευρώ αντίστοιχα.

Σταδιακά, με την απορρόφηση της προσφοράς αγοραστές ενεργοποιήθηκαν και σε ΔΕΗ (11,08), Coca Cola HBC (32,06), OTE (13,78) και από τον τραπεζικό κλάδο σε Eurobank (2,126), Πειραιώς (3,829).

Συγκριτικά πάντα, η μέχρι τώρα διαχείριση της κατάστασης είναι καλύτερη απ' ό,τι σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο 3,733% πριν λίγο η απόδοση του 10ετούς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v