Χρηματιστήριο: «Μαζεμένη» αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Αρκετά κάτω από το υψηλό ημέρας το κλείσιμο στις 1.452 μονάδες. Οδηγός ο τραπεζικός κλάδος με κέρδη 1,61%. Ρευστοποιήσεις σε blue chips στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: «Μαζεμένη» αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Η Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ (SSM) ενημέρωσε τις Διοικήσεις των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών ότι “εγκρίθηκε η διανομή των μερισμάτων που εισηγήθηκαν για τη χρήση του 2023”.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να διανείμει μέρισμα 79 εκατ. ευρώ, ή 0,063 ευρώ ανά μετοχή, με τη γ.σ. να πραγματοποιείται στις 28/6

Η Εθνική Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους €332 εκατ., (το 30% επί των καθαρών κερδών του 2023) ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Η διανομή μερίσματος υπόκειται στην έγκριση της γ.σ. των μετόχων.

H Eurobank θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά ύψους €342 εκατ., ή €0,0933 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό διανομής 30% επί των καθαρών κερδών του έτους 2023. Η γ.σ. των μετόχων θα πραγματοποιηθεί την 23/7/2024.

Η Alpha Bank θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος ύψους 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Το ποσό ισοδυναμεί με διανομή του 20% των κερδών του 2023. Θα διανεμηθούν 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά, που ισοδυναμεί με ποσό 0,026 ευρώ ανά μετοχή και το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την διαδικασία επαναγοράς μετοχών υπό τους συνήθεις όρους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με  βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις είναι για Eurobank και Εθνική και ακολουθούν σε απόσταση Πειραιώς και Alpha Bank.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η έγκριση των Εποπτικών Αρχών για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων, συνιστά την επισφράγιση της πλήρους επιστροφής των Τραπεζών στην κανονικότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η Πειραιώς ανακοίνωσε, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της Τράπεζας τους πρώτους μήνες του 2024, την αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και διανομής μερίσματος για την εφετινή χρήση. Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες.

Σαφώς πιο αισιόδοξο το κλίμα στα χρηματιστηριακά γραφεία, με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να εκτιμούν πως “οι Τραπεζικές μετοχές έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη συνέχιση της ανόδου, μετά την έγκριση από τον SSM της διανομής μερισμάτων και την επιβεβαίωση των προσδοκιών για θετική αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την κερδοφορία του 2024. Επιπλέον η Πειραιώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2024 και τώρα περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,85 ευρώ, από 0,80 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση”.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “αν μετά την ανοδική ‘ανάσα’ των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, ακολουθήσει νέο κύμα πωλήσεων, το σενάριο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα θα επιστρέψει δριμύτερο. Αντίθετα, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1485 μονάδων, τότε, έστω και για την “τιμή των όπλων”, πρέπει να κάνει ακόμα μία ανοδική απόπειρα προς τις 1500 μονάδες, ή και ψηλότερα. Πάντα η σημαντική στήριξη, στις 1414 μονάδες”.

Συμπερασματικά, μετά την “ομοβροντία” των Τραπεζικών νέων, ίσως χρειάζεται και κάποιο deal προκειμένου το Χ.Α. να κάνει την υπέρβαση, με την πολυαναμενόμενη συμφωνία πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ (+1,78%) να επιστρέφει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, κάτι που φάνηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Η ρευστότητα που θα προκύψει από την δημόσια πρόταση που ακολουθήσει την συμφωνία, ίσως ενεργοποιήσει κάποια κεφάλαια που παραμένουν επί πολύ καιρό “παρκαρισμένα” στην ΤΕΝΕΡΓ, ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και η Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,95%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στη Μαδρίτη το ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Από Ελληνικής πλευράς, αναμένεται να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, με σαφώς βελτιωμένη ψυχολογία και πειστικότερα επιχειρήματα για την συνέχεια.

Με θετικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν χθες S&P 500 και  Nasdaq, αλλά και με αισθητή υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά. Κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά διεκδικούν DAXFTSE 100 και EuroStoxx 600.

Εν τω μεταξύ, σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη από το 2019, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των Αγορών, που είχαν προεξοφλήσει την κίνηση αυτή.

Το ΔΣ της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τους τίτλους που διακρατεί το Ευρωσύστημα, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως, κατά μέσο όρο, το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας ανέβασαν ψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις, “η Οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο, τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά”.   

Την προσεχή εβδομάδα (11 - 12/6) η συνεδρίαση της Fed.

Οι νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, υπερίσχυσαν της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων και οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, επέστρεψαν προς υψηλότερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,74% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,567% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα πρέπει να σημειωθεί η υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων, από τα πρωινά υψηλά, ιδιαίτερα μετά τις αναμενόμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1463,47 μονάδες (+1,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1455,01 (+0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1452,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 128 εκατ., από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 128 εκατ., τα 119,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Long στο Intraday ο ΓΔ, με το ‘stop’ στο 1425. Το 1458 που δοκιμάστηκε η κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 1470, ή το 1477 που είναι και κύρια αντίσταση. Αν τελικά η ΤΕΝΕΡΓ κλείσει σαν deal και μάλιστα κοντά σε αυτά τα επίπεδα το λες και τεράστια επιτυχία. Σε μια Αγορά που έχει ‘κάτσει’, να πουλάς τέτοιο μέγεθος 13χ και πάνω είναι άθλος. Οι μέτοχοί της θα φύγουν χαρούμενοι, ενώ η Μητρική θα πάρει σημαντική ρευστότητα για να πετύχει τα παλαιά, αλλά και νέα σχέδιά της. Το ταμπλώ δείχνει ότι οι ανακοινώσεις είναι κοντά, με αυτούς που έκαναν υπομονή να μπορούν και να πληρωθούν. Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 3,75%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης επίσης μειώνονται κατά 25 μ.β. στα 4,25% και 4,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανοδικό ρεύμα, από τη χθεσινή τεχνολογική άνοδο στη Wall Street και την απόφαση σήμερα της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων” σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Ανοδική κίνηση, με τις Τράπεζες και την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Η επίσημη έγκριση για τα μερίσματα του Τραπεζικού κλάδου και οι νέες αναβαθμισμένες εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και οι φήμες για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα στηρίξουν τη συνέχεια της ανόδου”, εκτιμά η Beta Sec.

Ανοδική αντίδραση είχαμε στο Χ.Α. με τις Τράπεζες να πρωταγωνιστούν στην άνοδο. Στις ΗΠΑ νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, αλλά και ο S&P 500. Στο εσωτερικό, την ανοδική διάθεση τροφοδοτούν οι εποπτικές εγκρίσεις διανομής μερισμάτων για ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και EUΡΩB. Αναμένουμε την Αγορά να τιμήσει την θετική αυτή εξέλιξη, ενώ εκτιμούμε ότι η όποια ανοδική αντίδραση του Τραπεζικού δείκτη θα ευνοήσει περισσότερο της ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ σε αυτήν την φάση”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Μετά από έναν συνολικά ουδέτερο, αλλά όχι εύκολο Μάιο, η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να ‘ζει και να πεθαίνει’ υπό το βάρος της απορρόφησης ρευστότητας από τις νέες μετοχικές εκδόσεις, από τις διαθέσεις ποσοστών από ‘δυνατά χέρια’ και από το ‘κλείδωμα’ κερδών, μετά την μεγάλη προηγηθείσα άνοδο και ενώ έχουμε μπει πια ημερολογιακά στο Καλοκαίρι, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Προφανώς και αρκετά χαρτοφυλάκια αναμένουν (λίγο ως πολύ) χαμηλότερες τιμές για να “μπουν” σε επιλεγμένους τίτλους και ενώ αποφεύγουν το ρίσκο να “γράψουν” αρνητικές αποδόσεις σε μία, έως τώρα, θετικότατη χρηματιστηριακή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο των 1500 μονάδων στο οποίο, όχι τυχαία, έχουμε πολλάκις αναφερθεί, συνεχίζει να “στοιχειώνει” και να προβληματίζει τον Γενικό Δείκτη. “Χαμένη ευκαιρία” θα λέγαμε για τον ΓΔ η μη οριστική υπέρβαση του εν λόγω υψηλού 13 ετών και η έστω και από χαώδη απόσταση “παρακολούθηση” των ρεκόρ που σημειώνουν οι ξένοι δείκτες.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που σημειώνει διακυμάνσεις πέριξ των 100 δισ. ευρώ.

Στα θετικά για τους μετόχους, οι προγραμματισμένες εισπράξεις μερισμάτων και από τον Τραπεζικό κλάδο, με το “μενού” να είναι το πλουσιότερο των τελευταίων ετών.

Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε την ετυμηγορία της κάλπης και όσα θα δρομολογηθούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό από βδομάδα.

Σε ότι αφορά το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα κληθεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση μίας ανταγωνιστικότερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας και ενώ αυτές τις ώρες οι Αγορές αξιολογούν τις σημερινές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., διαγραμματικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1439, στις 1424 και στις 1414 μονάδες, πριν έρθουν στο προσκήνιο οι 1400, με ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για την μεσοπρόθεσμη τάση. Αντιστάσεις υπάρχουν στις 1465, στις 1475 και στις 1.500+ μονάδες”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,85%, Εθνική +1,47%, Eurobank +2,26%, Πειραιώς +1,64%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1289,31 μονάδες (+2,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1278,28 (+1,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1274,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,61%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325, 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1131 - 1111 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 - 1290 μονάδες.

Με “κόκκινες εξαιρέσεις” η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,32%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,95%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,40%), ΕΥΔΑΠ (-1,34%), ΚΟΥΕΣ (-1,12%), ΛΑΜΔΑ (-1,62%), ΜΥΤΙΛ (-0,81%), ΟΠΑΠ (-0,86%), ΟΤΟΕΛ (-1,72%) και TITC (-0,81%).

Να σημειωθεί ότι σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος της Cenergy (+1,55%).

Από την άλλη, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (-1,34%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,87 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 6,06 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις τελικές δημοπρασίες, τουλάχιστον αξιοσημείωτα πράγματα συνέβησαν στην μετοχή της ΕΥΡΩΒ, καθώς εμφανίστηκε εντολή πώλησης 2045195 τεμ. στα 1,8795 ευρώ (-7,55%) και ταυτόχρονα εντολή αγοράς 2209174 τεμ. στα 2,296 ευρώ (+12,94%) και κάπως έτσι διαμορφώθηκε η τιμή κλεισίματος.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+135,16%), ΚΟΥΑΛ (+93,42%), MONTA (+91,62%), ΦΒΜΕΖΖ (+82,38%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+66,11%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (54,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “PREMIA Α.Ε.Ε.Α.Π.” (-1,18%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0304438653 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MONTA (+9,58%), ABE (+1,10%), ΔΡΟΜΕ (+1,51%), ΑΚΡΙΤ (+1,28%), ΑΣΤΑΚ (+2,34%), ΔΟΜΙΚ (+0,56%), ΕΛΣΤΡ (+0,45%), ΕΛΤΟΝ (+0,11%), ΜΙΝ (+2,64%).

Ο συνολικός ημερήσιος όγκος τη MED (+2,15%) στα 50000 τεμ. Όλες οι πράξεις έλαβαν χώρα μεταξύ 11.43 και 11.45.

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων συνεδριάσεων σε ΒΟΣΥΣ (-3,36%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-0,24%), σε νέα ιστορικά υψηλά η OPTIMA bank (+0,33%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΛΑΘ (-0,88%).

Με 10 κομμάτια την ημέρα, δεν αλλάζει η τιμή στην ΝΤΟΠΛΕΡ (0%).

Αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,51 ευρώ (κλείσιμο 21/5) ο Κέκροπας (+4,64%), αλλά άδειασε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 1,54 ευρώ (+10%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+1,90%) και τρεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,47%, με σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,445 ευρώ, +4,46%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+1,89%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,16%), ΕΧΑΕ (+0,40%) και ΚΛΜ (+2,13%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της DotSoft (+2,56%), που σήμερα αύξησε οριακά τις συναλλαγές. Να σημειωθεί ότι από τις 29/4, όταν και ξεκίνησε η εντυπωσιακή ανοδική κίνηση, αυτή έχει συντελεστεί με συνολικό όγκο 2280 τεμ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 31,2 εκατ.

Επιστροφή αγοραστών σε Attica Group (+4,39%), Unibios (+0,76%), Fourli (+1,39%), Realcons (+3,89%).

Τη διανομή μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,45 ευρώ πέρυσι) θα προτείνει η Διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης (0%) στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, στις 28/6. Ο τίτλος επέστρεψε στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1414, 1395, 1342 - 1328 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1477 - 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3416, 3296, 3280, 3256 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3225 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ν. Κορέα.

Θέλουν να συνεχίσουν το ανοδικό σερί οι δείκτες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις η Wall Street.

Με αξιοσημείωτα κέρδη το Πετρέλαιο, στο 1,0882 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Φλερτάρει με τα $2400 ο Χρυσός, προς τα $31,30 αντιδρά το Ασήμι.

Στα $71500 ισορροπεί το Bitcoin, τα $3845 προσεγγίζει το Ethereum.

Κατηφόρισαν 0,2% οι παραγγελίες στη Γερμανική Μεταποίηση τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση, μετά από εποχική και ημερολογιακή προσαρμογή, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Destatis. Σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, οι παραγγελίες κινήθηκαν καθοδικά κατά 1,6%.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του Λιανικού Εμπορίου σημείωσε μηνιαία μείωση 0,5% στην Ευρωζώνη και 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η Eurostat. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ο αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη και μειώθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.

“Η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πάντα θα υπάρχουν ‘αναταράξεις’ στο μονοπάτι που μπορεί να εκπλήξουν, τόσο επειδή δεν ήταν αναμενόμενες, όσο και ως προς το μέγεθός τους. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος”, τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 229000 την εβδομάδα που έληξε στις 1 Ιουνίου, από 221000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220000.

Τo εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ σημείωσε άλμα κατά σχεδόν 9% τον Απρίλιο. Διευρύνθηκε στα $74,6 δισ., από $68,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 101,6 δισ. ευρώ.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Metlen / Μυτιληναίος στα 48,2, από 48 ευρώ δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “overweight”. Για το 2024, η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα EBITDA θα ανέλθουν στα 1,1 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 7,1% για τα κέρδη ανά μετοχή, ή σε καθαρά κέρδη 661 εκατ. ευρώ.

Η Jefferies επισημαίνει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έως το 2026 θα έχουν να επιστρέψουν από το 20% έως το 40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας σε επαναγορές και μερίσματα, με τα τελευταία να προσεγγίζουν τα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα του 10% περίπου το 2026 και επιβεβαιώνει τις συστάσεις “αγοράς” για τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών με τιμές - στόχους για την Alpha Bank τα 2,60 ευρώ, τα 10,35 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 5,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τα 2,70 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Την επιστροφή σε διανομές μερισμάτων, θεωρεί ορόσημο για τον κλάδο η JP Morgan. Διατηρεί συστάσεις “overweight” και για τις τέσσερις Τράπεζες, με βραχυπρόθεσμη προτίμηση στη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι τιμές - στόχοι που δίνει η JP Morgan είναι για την Alpha Βank τα 2,40 ευρώ, για τη Eurobank επίσης τα 2,40 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,35 ευρώ ανά μετοχή.

Η Goldman Sachs θεωρεί την έγκριση διανομής μερίσματος από την ΕΚΤ ως θετικό καταλύτη για τις Ελληνικές Τράπεζες συνολικά, σε ειδικό report που αναλύει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας τιμή – στόχο τα 5,30 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς στα 5,5, από 5 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αύξηση στην τιμή - στόχο οφείλεται στο αναβαθμισμένο guidance από τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, CENER και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Jumbo και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Autohellas.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.248 συμβόλαια).

Στα 3.517 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.199 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 889 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 888 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.184, 1.000 για τον Ιούνιο και 184 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.520,25), κινήθηκε μεταξύ 3.519 και 3.554,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 65, 65 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.280,5), κινήθηκε μεταξύ 1.275,5 και 1.291,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.475,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.583), Πειραιώς (9.171), Εθνική (1.514), ΔΕΗ (1.446), Alpha Bank (8.474), Ελλάκτωρα (153), Τέρνα Ενεργειακή (551), ΟΠΑΠ (197), ΟΤΕ (405), ΕΛΧΑ (139), ΑΔΜΗΕ (594), ΓΕΚ (345), Lamda Development (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 178.996, Πειραιώς 103.151, Eurobank 27.894, ΑΔΜΗΕ 23.749, ΓΕΚ 15.591, ΔΕΗ 32.568, Εθνική 10.769, Τέρνα Ενεργειακή 32.204.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.443.513 τεμ., (από 60.459.232 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.888 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.754.044 τεμ. (52.754.044), ΟΠΑΠ 1.848.553 τεμ. (1.843.630), Εθνική 11.701.913 τεμ. (12.015.916), ΟΤΕ 1.663.904 τεμ. (1.686.274), Πειραιώς 10.849.832 τεμ. (10.824.015) Intralot 1.205.463 τεμ. (1.262.422).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v