Τι πρέπει να κρατήσουμε από τη ρελάνς στο Χρηματιστήριο

Σε… θερμοκήπιο μεταβλητότητας μετατρέπεται η αγορά που από το βαθύ κόκκινο της Τρίτης πέρασε σε ισχυρά κέρδη. Πρωταγωνιστές Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha. Στο κόκκινο Quest, Viohalco.

Τι πρέπει να κρατήσουμε από τη ρελάνς στο Χρηματιστήριο

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας και σε χαμηλά ενάμιση μήνα (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/4 και στις 1420,40 μονάδες), σήμερα έλαβε χώρα νέα αλλαγή σκηνικού, οι ΓΔ και FTSE25 κινήθηκαν μόνιμα με θετικό βηματισμό, ενώ σαφώς καλύτερη ήταν και η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στον κλάδο “Ακίνητη Περιουσία”, οι 126431958 (ΚΟ) μετοχές της Noval Property (+0,95%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ «NOVAL» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €2,78. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.

Διιστάμενες συνεχίζουν να είναι οι απόψεις των αναλυτών, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., που προς το παρόν δείχνει να ακολουθεί τις κινήσεις των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ελλείψει εσωτερικού καταλύτη που θα μπορούσε να διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις.

Στην αύξηση της απόδοσης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων αποδίδει η Goldman Sachs την πτώση των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών το τελευταίο διάστημα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επενδυτών. Αναμένει ωστόσο, ότι η έγκριση του SSM για τη διανομή μερισμάτων, θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες, με τις μετοχές εκείνων που θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρισμα να αναμένεται να υπεραποδώσουν. Η Goldman δίνει σύσταση “buy” στην Eurobank με 12μηνη τιμή - στόχο τα 2,5 ευρώ, είναι “buy” για την Εθνική με τιμή - στόχο τα 10 ευρώ και την Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 5,30 ευρώ, ενώ τηρεί “neutral” στάση στην Alpha με τιμή - στόχο τα 1,95 ευρώ.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “η μέχρι τώρα διόρθωση, ήταν αποτέλεσμα μείωσης θέσεων από Ξένα χαρτοφυλάκια και Εγχώριους Θεσμικούς. Αν κατά τις επόμενες συνεδριάσεις το κλίμα ‘υποτροπιάσει’ υπάρχει κίνδυνος να ‘σπάσουν margins’ καθώς αρκετά εγχώρια χαρτοφυλάκια παραμένουν υπερεπενδυμένα και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να ‘πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα’. Για την αποφυγή μίας τέτοιας εξέλιξης, πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει με κλεισίματα, τουλάχιστον, υψηλότερα των 1485 μονάδων”.

Θετικό το κλίμα και διαθέσεις αντίδρασης στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αν και έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά ημέρας, με το σύνολο των ενεργών επενδυτών να έχει στραμμένη την προσοχή του στις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (6/6) για τα επιτόκια και πολύ περισσότερο στις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν. Οι επόμενες σημαντικές ανακοινώσεις, την επόμενη ημέρα τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ για τον Μάιο και στη συνέχεια τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προκαλεί ολοένα και περισσότερο συγκρίσεις με τις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια εμπόδια στη μείωση των επιτοκίων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Παρόλο που υπήρξαν σαφείς διαφορές στους παράγοντες αύξησης των τιμών και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού, κάτι που τονίζουν επανειλημμένα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν σημαντικούς παραλληλισμούς και προειδοποιούν να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος πιο επίμονων πιέσεων.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” η στήλη επιμένει, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, πως “οποιαδήποτε κίνηση του Δείκτη δεν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1485 μονάδων και επαναπροσέγγιση των 1505 μονάδων, μόνο σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις, θα πρέπει να εκλαμβάνεται. Από την άλλη και σε περίπτωση νέου πισωγυρίσματος, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1414 μονάδες. Η προσοχή και στην αναμενόμενη ετυμηγορία του SSM για τα Τραπεζικά μερίσματα”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των Ελληνικών Τραπεζών για επανέναρξη καταβολής μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια”, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες.

Υπενθυμίζεται ότι Πέμπτη και Παρασκευή, 6 και 7 Ιουνίου, πραγματοποιείται στη Μαδρίτη το ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Από Ελληνικής πλευράς, αναμένεται να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Κάπως καλύτερη η σημερινή εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίησης, όμως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, οι “μικρομεσαίοι” του ταμπλώ, θα μπορούσαν να τα πάνε σημαντικά καλύτερα, όσον αφορά τις μετοχές που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Περαιτέρω, αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,76% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,54% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,34%, από 3,73% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.147 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,29 φορές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1445,93 μονάδες (+1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1445,00 (+1,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1443,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,34%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 116,7 εκατ., από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΓΚΜΕΖΖ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ, REALCONS, ΔΕΗ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 116,7 εκατ., τα 107 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η τάση είναι υπέρ των πωλητών, με τον ΓΔ να φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει το κύριο επίπεδο της ζώνης 1420 - 1405 που είναι και κύρια στήριξη στο ημερήσιο. Το 1455 έχει γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση. Ο φόβος δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα, αλλά τα ‘margin’ που τυχόν δεν αντέξουν στην κίνηση. Στις 21 τρέχοντος έχουμε το triple witching Ιουνίου που είναι και σημαντικό γεγονός για την Αγορά. Ο τζίρος σε χαμηλές πτήσεις με τις πιθανότητες να βγάλουμε μία σημαντική αντίδραση από τα τρέχοντα επίπεδα. Να θυμίσουμε ότι η ΠΕΙΡ μάζεψε πάνω από 1 bil στα 4,00. Πλέον δοκιμάζει την στήριξη λίγο πάνω από το 3,50 χωρίς ακόμα να έχουμε κάποια ένδειξη σημαντικής αντίδρασης. Αύριο περιμένουμε την ανακοίνωση της ΕΚΤ σε σχέση με το επιτόκιο. Η Αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την πρώτη μείωση με 0,25 μονάδες βάσης και περιμένει πλέον την ομιλία για να βγάλει συμπεράσματα για το μέλλον. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ΕΚΤ προηγείται της FED στα επιτόκια. Ο πληθωρισμός το επόμενο διάστημα θα κρίνει αν μπορούν να συνεχίσουν με γρήγορους ρυθμούς μέσα στο έτος, με ακόμα μία μείωση επιτοκίων. Στο 3,34% η απόδοση των ΕΓΕΔ 52 εβδομάδων, εξόφθαλμη προεξόφληση για χαμηλότερα επιτόκια. Κρισιμότερη παρατήρηση ο συντελεστής κάλυψης, στο 2,29χ (από 1,44χ η αμέσως προηγούμενη), με ύψος προσφοράς 1,147 δισ., από 902 εκατ. ευρώ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Τα ήπια στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες, ενισχύουν τα στοιχήματα για τη νομισματική πολιτική και την ανάληψη κινδύνου”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Ανάκαμψη σήμερα, λόγω του βελτιωμένου κλίματος στο εξωτερικό και της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ αύριο. Η μετοχή της Εταιρείας Ακινήτων, Noval Property, θα πραγματοποίησε σήμερα το ντεμπούτο της στο Χ.Α.”, επισημαίνει η Piraeus Sec.

Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε την διαγραμματική στήριξη των 1410 μονάδων. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα θέσει σε κίνδυνο την ανοδική κίνηση που διαγράφει ο ΓΔΧΑ από τις αρχές Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την περιοχή των 1100 μονάδων. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η διόρθωση είναι φυσιολογική και εντός πλαισίου. Σημειώνουμε ότι ο Δείκτης είναι περισσότερο σημείο αναφοράς και για τον λόγο αυτό εξετάζουμε την ενίσχυση θέσεων κατά περίπτωση, αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε περισσότερη βαρύτητα σε αμυντικές μετοχές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μηνιαία ανοίγματα θέσεων εργασίας για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ χθες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 γεγονός που μετριάζει την ανοδική πίεση στα επίπεδα τιμών”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Noval Property σε συνέχεια της άντλησης €48,3 εκατ. από τη δημόσια προσφορά προς €2,78/μετχ. Υπό δοκιμασία η εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 1430 - 1420 μονάδων του ΓΔ μια ημέρα πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα παρεμβατικά της επιτόκια, δύο ημέρες πριν τις ανακοινώσεις για τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Μάιο και 5 ημέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές της Κυριακής”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε την σημαντική για την Ευρωζώνη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία μάλλον θα προχωρήσει στην μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου, για πρώτη φορά, σε αποσύνδεση από τις προθέσεις της Fed. Κατά τα διαφαινόμενα στην Οικονομία των ΗΠΑ, στο πεδίο του πληθωρισμού και της ανεργίας διακρίνεται, επί του παρόντος και παρά τις αντίθετες απόψεις, μια τάση περισσότερο επιβράδυνσης, ή αποθέρμανσης προς την κανονικότητα, παρά προς την ύφεση. Για πολλοστή φορά η πορεία οικονομικής εξομάλυνσης μεταφράζεται σαν αδυναμία. Με τα τρία Κυβερνητικά προγράμματα ενίσχυσης της Οικονομίας των ΗΠΑ (το Bipartisan Infrastructure Deal,το Inflation Reduction Act και το Chips and Science Act), το μνημειώδες ύψος του 1$ τρισ. διοχετεύεται ακόμη μέσω επιδοτήσεων, φορολογικών απαλλαγών και κινήτρων στις Επιχειρήσεις και τους Καταναλωτές, με αποτέλεσμα την διατήρηση του πληθωρισμού ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όχι όμως για τους άσχημους λόγους της εφοδιαστικής διαταραχής της περιόδου 2020 - 2022, αλλά εξ αιτίας της ισχυρής ανάπτυξης. Με τέτοιες συνθήκες λοιπόν δεν μπορούμε παρά να επαναλάβουμε την εκτίμησή μας, ότι στο διαμορφούμενο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, θα οδηγήσει προσεχώς τον S&P 500 στην περιοχή των 5500 μονάδων”, σημειώνει η Hellas Fin. Investment Services.

Η απρόβλεπτα δυνατή οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ήταν και ο λόγος που η FED δεν μείωσε τα επιτόκια μέχρι σήμερα, όπως αναμενόταν από τις αρχές της χρονιάς. Αυτή η δύναμη, ώθησε και τις Αγορές σε ύψη ρεκόρ, αγνοώντας τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και τις σχέσεις επιτοκίων/αποτιμήσεων. Για να συντηρηθεί η Αγορά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, χρειάζεται ‘αντοχή στην δύναμη’ της Οικονομίας. Τις τελευταίες μέρες όμως, παρατηρούμε μια κόπωση στα στοιχεία των “macro“ , πτώση στις τιμές Πετρελαίου και Χυτοσιδήρου και πτώση αποδόσεων των 10ετων ομολόγων. Οι Αγορές με αυτά τα νέα δεδομένα χρειάζονται ξεκούραση και επανεξέταση των προοπτικών . Θα χρειαστεί λοιπόν τον χρόνο της και η Εγχώρια Αγορά και θα πρέπει να της τον δώσουμε”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να διορθώνει από το υψηλό δεκατριών ετών στην περιοχή των 1500 μονάδων. Αφορμή για την διόρθωση αποτελούν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, όπως εκτιμά ο Γιώργος Πήττας.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έχουν μέχρι στιγμής περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις, από θετικές.

Διεθνώς παρατηρείται μια σαφής μείωση των προσδοκιών, όσον αφορά τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από τη FED, που κάνουν λόγο πλέον για μια το πολύ μείωση και αυτή προς το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πολύ πιο πιθανή μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση σε 4,25%, από 4,50%.

Αυτή θα είναι μια από τις πολύ λίγες φορές που η ΕΚΤ θα προηγηθεί της FED αν τελικά συμβεί.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισαν αυτή την εβδομάδα οι ΟΛΠ, CENER και VIO. Οι δυο πρώτες αποτέλεσαν τις δυο ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα και η VIO ευνοείται τόσο από τα αποτελέσματα της CENER όσο και από την είσοδο της NOVAL στο Χ.Α.”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,60%, Εθνική +0,66%, Eurobank +0,15%, Πειραιώς +3,76%).

Μεταξύ 1227,49 (-0,65%) και 1260,55 μονάδων (+2,03%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1258,90 (+1,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1254,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,50%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1325 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1226, 1205, 1153 και 1130 - 1110 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΒΙΟ (-0,94%), ΕΛΠΕ (-0,42%), ΚΟΥΕΣ (-0,74%) και CENER (-0,22%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 13,56 ευρώ (κλείσιμο 19/4), κινείται ο τίτλος της Autohellas (+1,57%), που πρόσφατα υποχώρησε σε χαμηλά 16 μηνών. Η πρώτη αντίσταση στα 12,44 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 10,60 ευρώ.

Το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 28 συνεδριάσεων ισοφάρισε χθες η μετοχή της ΔΕΗ (+0,63%) και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης. Στα 11,87 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ αυξημένη προσοχή απαιτεί η ζώνη στήριξης των 10,92 – 10,89 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+134,07%) ακολουθούμενη από ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ΚΟΥΑΛ (+97,04%), ΦΒΜΕΖΖ (+82,59%), MONTA (+74,87%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+64,20%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (53,59%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Δύο μετοχές εισέρχονται στους δείκτες FTSE Russell σύμφωνα με την αναδιάρθρωση των δεικτών από τον Οίκο. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 24 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά στους δείκτες Mid Cap, All-World, Total Cap και All Cap εισέρχεται η Optima bank. Η Orilina ΑΕΕΑΠ εισέρχεται στον δείκτη Micro Cap και Total Cap.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+0,63%), ΞΥΛΠ (+1,23%), MED (+4,49%), ΑΣΚΟ (+3,44%), ΜΕΒΑ (+2,65%), ΣΙΔΜΑ (+1,35%), ΙΝΤΕΤ (+2,16%), ΛΟΓΟΣ (+2,27%), ΔΡΟΜΕ (+2,79%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,24%).

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 16.004.700,5312 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από ευρώ 0,0212, σε ευρώ 0,0084 ανά μετοχή και την επιστροφή κεφαλαίου 0,0128 ευρώ για κάθε μετοχή, καλείται να αποφασίσει η γ.σ. της ΦΒΜΕΖΖ (+4,12%) στις 5/7.

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 9.002.644,308 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από ευρώ 0,0812, σε ευρώ 0,0308 ανά μετοχή και την επιστροφή κεφαλαίου 0,0504 ευρώ για κάθε μετοχή, καλείται να αποφασίσει η γ.σ. της ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,88%) στις 5/7.

Υπενθυμίζεται ότι επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ στους μετόχους ανακοινώθηκε από ΓΚΜΕΖΖ (+3,09%). Η γ.σ. στις 10/6.

Μέχρι τα 7,27 ευρώ (+5,36%) αναρριχήθηκε η Performance, αλλά η συνέχεια ήταν γνωστή με το τελικό κλείσιμο στο +0,14% και αφού πρώτα η μετοχή υποχώρησε μέχρι τα 6,81 ευρώ (-1,30%). Κάποια στιγμή θα γίνει η ανοδική υπέρβαση, αλλά αυτό το αποφασίζουν άλλοι και όχι οι κωδικοί λιανικής.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/5 για τους Ευρωσυμβούλους (+4,58%).

Στη συνεδρίαση της 3/6 έγινε προσυμφωνημένη συναλλαγή 100000 τεμ. στα 1,20 ευρώ για την Doppler (0%). Σήμερα εμφανίστηκε εντολή πώλησης 100000 τεμ. στα 1,20 ευρώ, για αποσυρθεί λίγο αργότερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως Ιδιωτική ΑΧΕ έχει άλλες 200000 μετοχές προς διάθεση. Μετά θα έχει ενδιαφέρον η επόμενη κίνηση.

Σε χαμηλά 18 μηνών η ΕΛΣΤΡ (-3,45%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+3,05%), Premia (+2,24%), Intralot (+2,11%), MIG (+4,42%), Q&R (+2,22%), Ελλάδος (+1,45%), ΟΛΠ (+1,97%), ΚΛΜ (+2,17%) και Ιντρακόμ (+1,83%).

Βγήκε μικρό “bid” στον Καρέλια (+3,03%).

Πλαγιοανοδικά από τα 0,394 ευρώ (κλείσιμο 29/5) το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,67%).

Ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Optima bank (+1,01%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1427 και οι επόμενες στις 1414, 1395, 1341 - 1327 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3434 και οι επόμενες στις 3416 3280, 3253 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3223 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών,, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Ευρώπη, θετική η εικόνα και στην Wall Street.

Με μικρά κέρδη το Πετρέλαιο, στο 1,0864 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει υψηλότερα των $2370 ο Χρυσός, προς τα $30,00 αντιδρά το Ασήμι.

Πλησιάζει τα $71500 το Bitcoin, τα $3810 προσεγγίζει το Ethereum.

Τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας χρονιάς έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο. Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίζεται από την S&P Global αυξήθηκε στο 52,2 τον Μάιο, από το 51,7 του Απριλίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023. Αν και ήταν λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,3, παρέμεινε πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Η απασχόληση στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάιο. Ειδικότερα, ο Ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 152000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο κατά 175000.

Ο τομέας των Υπηρεσιών των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Μάιο με τον πιο ταχύ ρυθμό των τελευταίων εννιά μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 53,8 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 4,4 μονάδων σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 50,7 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,6 δισ., στα 101 δισ. ευρώ.

Με τιμή - στόχο στο 1,55 ευρώ ξεκινά κάλυψη στον τίτλο της Intralot η Optima, σε έκθεσή της στην οποία δίνει σύσταση "buy". Η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι “η αναδιάρθρωση της Εταιρείας έχει αρχίσει να αποδίδει”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικούς τίτλους, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.530 συμβόλαια).

Στα 3.199 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.742 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 888 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 887 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.336, 1.219 για τον Ιούνιο και 117 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.496), κινήθηκε μεταξύ 3.437,75 και 3.505 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.259), κινήθηκε μεταξύ 1.240 και 1.259 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.386,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.374), Πειραιώς (10.465), Εθνική (1.495), ΔΕΗ (739), Alpha Bank (7.400), Viohalco (529), Ελλάκτωρα (201), Ιντρακόμ (202), Τέρνα Ενεργειακή (330), ΟΠΑΠ (311), ΟΤΕ (209), Μυτιληναίο (101), ΑΔΜΗΕ (1.543), ΓΕΚ (158).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 178.665, Πειραιώς 101.745, Eurobank 27.385, ΑΔΜΗΕ 24.552, ΓΕΚ 15.533, ΔΕΗ 32.681, Εθνική 10.572, Τέρνα Ενεργειακή 32.184.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.459.232 τεμ., (από 60.498.090 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.754.044 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.843.630 τεμ. (1.752.573), Εθνική 12.015.916 τεμ. (12.015.916), ΟΤΕ 1.686.274 τεμ. (1.673.335), Πειραιώς 10.824.015 τεμ. (11.364.325) Intralot 1.262.422 τεμ. (1.279.422).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v