Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εβγαλε αντίδραση με αστερίσκο τις συναλλαγές

Μόλις 72 εκατ. ευρώ οι «καθαρές» συναλλαγές στη συνεδρίαση που έφερε τον ΓΔ στις 1.447 μονάδες. Επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες, άνοδος για Helleniq Energy, ΟΠΑΠ, Titan.

Χρηματιστήριο: Εβγαλε αντίδραση με αστερίσκο τις συναλλαγές

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,33% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από 8 πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες 9, με αθροιστικές απώλειες 7,21% και ευκαιρίας δοθείσης από την διάθεση αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, επιχειρήθηκε και στο Χ.Α. προσπάθεια απομάκρυνσης του Δείκτη από τα πρόσφατα χαμηλά, με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να ηγούνται της προσπάθειας “ανάδυσης”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Fitch δεν έκανε το “δώρο” που περίμενε η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και διατήρησε την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου στο “ ΒΒΒ-” με σταθερό outlook.

Οι επόμενες αξιολογήσεις για την Ελληνική Οικονομία, μέσα στο 2024, είναι προγραμματισμένες: Scope Ratings 12 Ιουλίου, DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Με θετικό βηματισμό, όπως προαναφέρθηκε, αλλά σχετικά μακριά από τα πρωινά υψηλά, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ (6/6) θα κάνει την αρχή στις σημαντικές ανακοινώσεις γι' αυτόν τον μήνα, ακολουθούμενη την επόμενη ημέρα από τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ για τον Μάιο και στη συνέχεια από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, πρώτης της εβδομάδας και του μήνα, σε αυτά θα μπορούσαν να αναφερθούν η σχετική υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα πρωινά υψηλά, σε μία κίνηση αντίστοιχη με αυτή των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η εμφανώς χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων), αλλά και το γεγονός ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, να επετεύχθη “ερήμην” των “μικρομεσαίων” του ταμπλώ, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους τίτλους, διατήρησαν άκρως επιφυλακτική στάση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια και αν διατηρηθεί η ίδια εικόνα, απόλυτα επιλεκτικής κίνησης της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα και για όσα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να πάρουν θέσεις, ποντάροντας στο σενάριο ολοκλήρωσης της ταλαιπωρίας και κίνησης της Αγοράς προς νέα πολυετή υψηλά, καλό θα είναι να αναμένεται ένα πιο ασφαλές δείγμα γραφής και πιο συγκεκριμένα η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, στην πρώτη σημαντική αντίσταση, που εντοπίζεται στην περιοχή των 1485 μονάδων. Σε περίπτωση που ο Δείκτης “φρενάρει” χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, η αντίδραση θα πρέπει να θεωρηθεί απλά σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη και σε περίπτωση νέου πισωγυρίσματος, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1414 μονάδες.

Μικρή, περαιτέρω, αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,86% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,47% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,627% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1455,57 μονάδες (+1,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1445,44 (+0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1447,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,09%.

Ο τζίρος στα 89,3 εκατ., από τα οποία τα 16,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ACAG, ΝΤΟΠΛΕΡ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89,3 εκατ., τα 77,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε ότι η Αγορά θα προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα ακολουθώντας τις Διεθνείς Αγορές. Αυτήν την εβδομάδα: Η Μυτιληναίος έχει γενική συνέλευση αύριο, ΟΠΑΠ και Cenergy την Τετάρτη, η Noval ξεκινάει διαπραγμάτευση 5 Ιουνίου και την Παρασκευή δημοσιεύονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου της Ελλάδας”, αναφέρει η Optima Bank.

Μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Χ.Α. θα προσπάθησε να αντιστρέψει τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία, λόγω της βελτίωσης του διεθνούς κλίματος και της τεχνικά υπερπουλημένης εικόνας”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Την Πέμπτη 6/6 η ΕΚΤ ανακοινώνει, πιθανότατα, μείωση των επιτοκίων της, ενώ την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο. Στις 1427 μονάδες του ΓΔ η κοντινότερη στήριξη”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η διάσπαση του 1470 έδωσε την τεχνική αφορμή για να βγουν πωλητές. Πλέον η Αγορά έχει μπει στην ζώνη στηρίξεων του 1435 - 1415 με τις πιθανότητες να δούμε μία αντίδραση στην ζώνη του 1475 - 1485 να είναι μεγάλες, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Το κλείσιμο της εβδομάδας, λόγω MSCI, έδωσε την αφορμή η Αγορά να σηκώσει μεγάλο όγκο συναλλαγών, με πολλά χαρτοφυλάκια να αλλάζουν σταθμίσεις. Οι αναδιαρθρώσεις μας έχουν συνηθίσει να δίνουν σημαντικά υψηλά, ή σημαντικά χαμηλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην όλη κίνηση της Αγοράς θα πρέπει να αναζητάμε τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν ακολουθώντας ξεχωριστά την τεχνική εικόνα τους και όχι να βλέπουμε τι κάνει ο ΓΔ και μόνο.

Το Καλοκαίρι του 2024 θα είναι το πιο πλούσιο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών σε μερίσματα, μιας και Τράπεζες και ΔΕΗ επανέρχονται, μετά από χρόνια με μερισματικές αποδόσεις.

Μπορεί η εβδομάδα να έκλεισε με σημαντικές απώλειες, παρόλα αυτά ο μήνας στον Τραπεζικό έκλεισε με οριακά κέρδη και ο ΓΔ με απώλειες κοντά στο 1%. Οι διορθώσεις είναι υγεία για την Αγορά και πλέον η προσφορά απορροφάται εύκολα. Άλλωστε έχουμε σχολιάσει πως στην “bull market” έχουμε σπάνια και χαρακτηρίζονται από την ταχύτητά τους.

Η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία την ΕΚΤ στην συνεδρίαση της Τετάρτης, με το μεγαλύτερο μέρος να συγκλίνει ότι θα δούμε την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό είναι λίγο έως πολύ προ εξοφλημένο, οπότε η ομιλία Λαγκάρντ και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες δηλώσεις, θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις Αγορές.

Στην διόρθωση που έβγαλε η τελευταία εβδομάδα, ο πιο αμυντικός κλάδος ήταν αυτός του FTSEM γεγονός που μπορεί να δώσει και κλείσιμο της ψαλίδας με τους υπόλοιπους το επόμενο διάστημα. Από την άλλη τόσο ο Τραπεζικός, όσο και ο ΓΔ πλησιάζουν σε πολύ σημαντικά επίπεδα για να μας δώσουν αντίδραση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, εκτός από υψηλές θερμοκρασίες λόγω Καλοκαιριού, θα έχουμε αντίστοιχα και υψηλό ενδιαφέρον για την Αγορά και το volatility που θα ακολουθήσει” όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,7), CENER (1,7), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την ημερήσια αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+1,87%), Εθνική (+1,50%) και Πειραιώς (+2,49%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+1,74%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,722 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,556 – 1,54 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop short” στα 8,49 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,82 και 6,779 – 6,601 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop short” στα 2,139 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,78, 1,753 – 1,717 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,939 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,439 – 3,401 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1273,3 μονάδες (+2,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1264,01 (+1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1264,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,84%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1325 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1226, 1205, 1153 και 1128 - 1108 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, στην έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 500 εκατ. προχωρά η Alpha Bank, που έδωσε εντολή στις Baclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Unicredit, ως σχήμα Αναδόχων, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων στους επενδυτές, ξεκινώντας από σήμερα. Το ομόλογο, που αναμένεται το προσεχές διάστημα ανάλογα με τις συνθήκες στις Αγορές, θα είναι λήξεως στα 10,25 έτη με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη. Παράλληλα, η Alpha έδωσε εντολή στις Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe, Morgan Stanley και UniCredit να λειτουργήσουν ως Dealer Managers σε προσφορά επαναγοράς υφιστάμενου ομολόγου ύψους 500 εκατ. με κουπόνι 4,25%, λήξεως 13 Φεβρουαρίου 2023.

Σαφέστατο προβάδισμα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,12%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,99%), ΕΛΧΑ (-0,31%), ΟΤΟΕΛ (-0,17%). Αμετάβλητη η μετοχή της CENER.

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 8,81 ευρώ (-2,11%), έβγαλε αντίδραση ο τίτλος της Cenergy (0%) μέχρι τα 9,03 ευρώ (+0,33%), για να κλείσει αμετάβλητος, ισοφαρίζοντας το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο. Η πρώτη στήριξη στα 7,08 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Δεν υπάρχουν τεχνικές αντιστάσεις, έστω και θεωρητικού χαρακτήρα.

Με επιθετικό αγοραστή στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών ο τίτλος του Σαράντη, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 11,98 ευρώ (+9,11%) για να υποχωρήσει στη συνέχεια κλείνοντας στα 11,04 ευρώ (+0,55%). Ο τίτλος θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 11,36 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στα 9,48 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλησιάζει η 8/6/2024, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος lock up 180 ημερών για ΤΑΙΠΕΔ - Όμιλο Λάτση, όσον αφορά το υπόλοιπο της συμμετοχής τους στα Ελ. Πετρέλαια και ο τίτλος θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των traders, εν μέσω φημών για διάθεση νέου ποσοστού. Σύμφωνα τις τελευταίες ανακοινώσεις η POIH Investments Limited, έμμεσα μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., κατέχει 123510479 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ή ποσοστό 40,41% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 95301987 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ή ποσοστό 31,18% επί του συνόλου των δικαιωμάτων των ΕΛΠΕ.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ (+2,15%) σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Αν ο τίτλος συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 8,645 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 7,88 – 7,73 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+129,67%), ΚΟΥΑΛ (+97,37%), MONTA (+87,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+76,01%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+63,48%), ΞΥΛΠ (+57,52%), OPTIMA (51,28%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Πλαστικά Θράκης (-2,30%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,1688965830 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,1604517539 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Καρέλιας (0%) χωρίς το ποσό €12,40 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €11,78 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΞΥΛΠ (+19,61%), ΛΕΒΠ (+3,95%), ΜΟΝΤΑ (+3,77%), ΚΟΡΔΕ (+3,50%), ΕΒΡΟΦ (+1,59%), ΕΛΙΝ (+2,22%), ΜΙΝ (+3%) και ΜΟΤΟ (+1,21%).

Σημαντικές αγορές από βασικούς μετόχους και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,74%).

Η σημερινή συμπεριφορά της μετοχής, χάλασε την καλή εικόνα των προηγούμενων ημερών στα Πλ. Κρήτης (-1,88%).

“Πακέτα” 250000 τεμ. στα 6,02 ευρώ σε ACAG (0%). Ο τίτλος συνεχίζει να έχει πωλήσεις από Ιδιωτική ΑΧΕ, παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει από την τιμή του πρόσφατου placement.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+2,38%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+2,39%), Κέκροπα (+2,48%), Foodlink (+5,02%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,06%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Profile (+1,22%), μετά από τέσσερις η ΚΛΜ (+10,56% και υψηλά 4μηνου) και μετά από έξι πτωτικές αντέδρασε η ΕΧΑΕ (+3,05%).

Σε χαμηλά 32 μηνών η ΜΕΝΤΙ (-3,41%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 4,20 ευρώ (κλείσιμο 9/5) η REALCONS (-0,26%) και από τα 2,295 ευρώ (κλείσιμο 21/5) ο ΑΔΜΗΕ (-0,68%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Έλτον (-2% και χαμηλά 20 μηνών).

Βγήκε μικρό “bid” στην Ίλυδα (+2,44%).

Δεύτερη συνεδρίαση αξιοσημείωτης κινητικότητας σε Ευρωσυμβούλους (+2,81%). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορές Εταιρειών”.

Πωλήσεις από βασικούς μετόχους σε ΒΙΟΚΑ (-0,38%).

Επιλεκτικές αγορές από “indiders” σε AS Company (-1,82%) και BriQ (-0,51%).

“Πακέτο” 100000 τεμ. στην Doppler (0%) στα 1,20 ευρώ. Η πώληση μέσω Ιδιωτικής ΑΧΕ. Οι υπόλοιπες συναλλαγές μόλις 10 τεμ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1435 και οι επόμενες στις 1427, 1414, 1395, 1339 - 1326 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3460 και οι επόμενες στις 3434, 3416 3280, 3249 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3219 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, όπως και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street (το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διερευνά τεχνικό σφάλμα που οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης περίπου 30 μετοχών).

Απώλειες που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες για το Πετρέλαιο, στο 1,0889 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τα 22 μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να επεκτείνουν μέχρι το τέλος του 2025 τις σημερινές περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του Πετρελαίου απέναντι στην χλιαρή Παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αυξανόμενη ανταγωνιστική Αμερικανική παραγωγή. Οι περικοπές στην παραγωγή, στο επίπεδο της Συμμαχίας, ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αν σε αυτές προστεθούν οι εθελούσιες επιπλέον περικοπές ορισμένων Κρατών - Μελών, ο ΟΠΕΚ+ κρατά σήμερα κάτω από την επιφάνεια της γης περί τα έξι εκατομμύρια βαρέλια.

Θέλει να επιστρέψει υψηλότερα των $2365 ο Χρυσός, προς τα $30,65 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $69000 το Bitcoin, προς τα $3785 υποχωρεί το Ethereum.

“Η πώληση μετοχών αξίας $12 δισ. της Saudi Aramco (περίπου 0,64% του μετοχικού κεφαλαίου) ολοκληρώθηκε ταχύτατα”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από “AA” σε “AA-”, παραπέμποντας ως αιτίες υποβάθμισης τα υψηλότερα των αναμενόμενων δημόσια ελλείμματα και τον πολιτικό κατακερματισμό. Διατήρησε ωστόσο τις προοπτικές σταθερές.

Η τελική μέτρηση του δείκτη PMI που συνθέτει η S&P Global έδειξε για τη Μεταποίηση της Ευρωζώνης σημαντική βελτίωση στο 47,3 τον Μάιο, από το 45,7 του Απριλίου, αν και οριακά χαμηλότερα από το 47,4 της προκαταρκτικής μέτρησης.

Ο Γερμανικός Tour Operator, FTI, δήλωσε σήμερα ότι υποβάλλει αίτηση για προστασία από τους Πιστωτές και τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, θα ακυρωθούν, ή θα περιοριστούν. Ο Όμιλος FTI, ο Οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος Ταξιδιωτικός Πράκτορας της Ευρώπης, δήλωσε ότι η Μητρική Εταιρεία, FTI Touristik GmbH, κατέθεσε αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας σε Δικαστήριο του Μονάχου.

O αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι, σε δηλώσεις του στους Finacial Times, τάχθηκε υπέρ της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι “μια μείωση του κόστους δανεισμού, πριν τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, θα έθετε σε κίνδυνο την ευημερία των ΗΠΑ”.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες διολίσθησαν 0,1%, στα $2,099 τρισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε κατά 0,5 μονάδες, στις 48,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 49,5 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 100,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΟΤΕ και στο υψηλό η TITC.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.359 συμβόλαια).

Στα 3.741 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.653 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 873 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 868 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 245, 239 για τον Ιούνιο και 6 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.494,75), κινήθηκε μεταξύ 3.479 και 3.521 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 15 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.267,5), κινήθηκε μεταξύ 1.262 και 1.269 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.416,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (890), Πειραιώς (6.733), Εθνική (990), ΔΕΗ (151), Alpha Bank (8.630), Ελ. Πετρέλαια (106), Viohalco (328), Ελλάκτωρα (236), Ιντρακόμ (188), Τέρνα Ενεργειακή (107), ΕΧΑΕ (281), ΟΤΕ (101), Αεροπορία Αιγαίου (166), Μυτιληναίο (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 179.615, Πειραιώς 105.418, Eurobank 28.736, ΑΔΜΗΕ 24.563, ΓΕΚ 15.747, ΔΕΗ 32.973, Εθνική 10.188, Τέρνα Ενεργειακή 32.168.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.277.976 τεμ., (από 61.278.009 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.746.545 τεμ. (1.740.862), Εθνική 12.014.044 τεμ. (12.014.044), ΟΤΕ 1.649.430 τεμ. (1.642.805), Πειραιώς 10.811.710 τεμ. (10.811.710) Intralot 1.218.145 τεμ. (1.225.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v