Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ορόσημα κρίνουν την τάση για το Χρηματιστήριο

Η πίεση των τελευταίων ημερών και οι προσδοκίες από τις κινήσεις της ΕΚΤ. Κλειδί για την πορεία της αγοράς και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Οι επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο την προσεχή εβδομάδα.

Δύο ορόσημα κρίνουν την τάση για το Χρηματιστήριο

Στις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ -μεσημέρι Πέμπτης, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ- και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης -βράδυ Κυριακής- η προσοχή traders και επενδυτών. Κυρίως των πρώτων, καθώς έρχονται με αρνητικό το «ταμείο» της τελευταίας εβδομάδας Μαϊου.

Από διαφορετικό σημείο εκκίνησης σε Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχέση με Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη, αφού ο Μάϊος ήταν αρνητικός για όσους ενεργούν στο ΧΑ (-1,15%) σε αντίθεση με τους ομολόγους τους εκτός, με τον DAX να ενισχύεται 3,21%, τον CAC40 οριακά 0,10% και 5,16% για τον S&P 500.

H υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας σε ΑΑ- από την Standard & Poor's, στην τελική ευθεία προς την ευρωκάλπη είναι σαφές μήνυμα προς Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Με αυτό το δεδομένο ξεκινά -χρηματιστηριακά ο Ιούνιος- με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.431,84 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.241,66 και τον FTSE 25 στις 3.453,87 μονάδες. Αρνητικό το δεύτερο 15νθήμερο, μετά το πρώτο, οπότε καταγράφηκαν «κορυφές» -σχεδόν- 14ετίας για τον ΓΔ στις 1.505,35 μονάδες, για τον ΔΤΡ στις 1.349,28 και στις 3.665,50 μονάδες.

Πρακτικά, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί προτίμησαν να «κλειδώσουν» μέρος των αποδόσεων τους, οι δε διαχειριστές ξένων funds να περιμένουν χαμηλότερες τιμές γνωρίζοντας πολύ καλά πως σε μία «ρηχή» αγορά όπως το ΧΑ αρκεί να μείνουν θεατές για λίγο και να δουν τις αποτιμήσεις των εισηγμένων να διαμορφώνονται σε ελκυστικότερα επίπεδα. Σχεδόν προδιαγεγραμμένη η πορεία της αγοράς μας από την στιγμή που οι εγχώριοι ρευστοποιούν και οι ξένοι δεν πολυ-αγοράζουν.

Ωστόσο, με την αποτίμηση των εισηγμένων χαμηλότερα -εκ νέου- του ορίου των 100 δισ (99,8 δισ. ευρώ) το «ανοδικό σενάριο» παραμένει το επικρατέστερο για τη συνέχεια. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης καταγράφει τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για το πως θα μπορούσε να επανέλθει σε ενάρετο κύκλο η αγορά μας.

Θα μπορούσε να είναι ο Ιούνιος ο μήνας επαναφοράς κόντρα σε μία μάλλον αρνητική παράδοση; Υπό προϋποθέσεις που εν μέρει σχετίζονται με την ΕΚΤ και τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς το «φρένο» των ξένων έχει εξηγήσεις, μία -ουσιώδης- αφορά στην διαδρομή του «χρήματος». Γίνονται δε σαφείς εξηγώντας πως, από τα 36 δισ ευρώ που μπορεί να απορροφήσει το Δημόσιο από το Ταμείο Ανάκαμψης (έως το 2026) έχουν δεσμευτεί περί τα 14,5 δισ, πόσα έχουν εκταμιευθεί; μόλις 2 δισ. ευρώ…

Προφανώς και δεν είναι η μόνη (εξήγηση).

Ισχυρή εντολή για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη -με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, από την επομένη της 9ης Ιουνίου. Θα δείξει, με αρκετά μέτωπα ανοιχτά και την εξέλιξη τους να καθορίζει την στάση των επενδυτών- ως πωλητών/αγοραστών, ενδεικτική, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και η ουδέτερη θέση της Fitch Ratings, με τον οίκο αξιολόγησης να διατηρεί το ΒΒΒ- και τις «ουδέτερες» προοπτικές αμετάβλητα.

Η Fitch Ratings, που τον Δεκέμβριο είχε αποδώσει το investment grade, «βλέπει» (στα αρνητικά) τα πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους καθώς και την υψηλή αν και μειούμενη ανεργία, τις περιορισμένες μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και κάποιες επίμονες αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά (και προσοχή ) στην επίδραση του Ταμείου Ανάπτυξης.

Χωρίς αλλαγές και η σύνθεση του MSCI Greece Standard, με μόνη μεταβολή σε συντελεστές στάθμισης. Αντιθέτως, στον MSCI Small Cap εντάχθηκαν οι μετοχές των ΔΑΑ (8,26 ευρώ) και Optima Bank (11,98), με σημαντική εισροή ρευστότητας.

Αυτά μεσοπρόθεσμα, καθώς στο βραχυπρόθεσμο αρκετά είναι τα ενδιαφέροντα μέσα στην εβδομάδα. Τακτική γενική συνέλευση της Mytilineos την Τρίτη, όπου μεταξύ άλλων η κοινότητα θα ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις της διοίκησης αναφορικά με την χρήση 2024.

Εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της Noval Property, την Τετάρτη, με την δημόσια προσφορά να καλύπτεται 2,28 φορές και τιμή διάθεσης τα 2,78 ευρώ/μετοχή.

Κατ' αρχήν για τις 5 συνεδριάσεις που ακολουθούν οι αναλυτές δεν περιμένουν θεαματική αλλαγή, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο σε περισσότερες περιπτώσεις εισηγμένων απ' ότι οι αγοραστές. Ενδεικτικά ο Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως, «...τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε φάση πωλήσεων από την στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1.450 και οι 1.444 μονάδες. Απομένει ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος ωστόσο κινείται στην περιοχή των 1.434 μονάδων το οποίο δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές...».

Ωστόσο η προσπάθεια που κατέβαλαν (οι long) την Παρασκευή είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, μένει να φανεί εάν θα έχει διατηρησιμότητα. Κλάδος-κλειδί- και λόγω της βαρύτητας στάθμισης ο τραπεζικός- με 8 πτωτικές στις 9 συνεδριάσεις- δοκιμάστηκε από το profit taking κυρίως εγχώριων θεσμικών αλλά και ξένων διαχειριστών.

Cenergy Holdings (9 ευρώ), Viohalco (6,39), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,535) με την ισχυρότερη άνοδο την Παρασκευή, ElvalHalcor (1,908), Mytilineos (36,622), HelleniQ Energy (8,355), AEGEAN (11,83), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,76), ΕΥΔΑΠ (5,90) να ακολουθούν.

Στα 384 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, την Παρασκευή ανεβάζοντας το μέσο ημερήσιο όρο στα 163,2 εκατ αλλά λόγω rebalancing. Να σημειωθεί ότι ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας περί τα 280 εκατ ευρώ πραγματοποιήθηκαν προς το "κλείσιμο" (17.00'-17.15') λόγω του rebalancing και πως ήταν η δεύτερη συνεχόμενη (εβδομάδα) με απώλειες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v