Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βαραίνει» ο Γενικός Δείκτης

Εχασε τα πρωινά κέρδη η αγορά και οι τραπεζικές μετοχές. Ρευστοποιήσεις και στα blue chips, πτώση άνω του 3% για Coca Cola λόγω μερίσματος. Σε ποιες μετοχές διατηρούν πλεονέκτημα οι αγοραστές.

Χρηματιστήριο: «Βαραίνει» ο Γενικός Δείκτης

Ηπια άνοδος στα ευρωπαϊκά, βαραίνει και πάλι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, με τους πωλητές να διαδέχονται τους αγοραστές, με συνέπεια το «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη από τις 1.449,49 μονάδες (στις 11:20) έως τις 1.436,40 (14:30), με σταθερές ρευστοποιήσεις τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips.

Ζητούμενο για τους long το «φρένο» στη διόρθωση -από τα πολυετή υψηλά των 1.505 μονάδων- περίπου στα μέσα Μαΐου, οπότε καταγράφονται διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις.

Οπως και εχθές, σε συνέχεια των τελευταίων ημερών, οι πωλητές επανήλθαν μετά την αρχική αντίδραση (με αξία συναλλαγών στα περίπου 9 εκατ.), επέμειναν στο διάστημα μέχρι τις 12:30, όταν ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Διόρθωση που δεν μπορεί να αποδοθεί στις διεθνείς αγορές -λ.χ. νωρίτερα ο DAX διαμορφωνόταν στις 18.474 (0,02%) μονάδες-, ενώ ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρούσε προς τις 1.257, με συνέπεια να διευρύνονται οι απώλειες σε 3,76% στο διάστημα της εβδομάδας.

Μία εξήγηση που δίνεται από παράγοντες της αγοράς παραπέμπει σε πωλήσεις εγχώριων θεσμικών, που σύμφωνα με τις εισροές/εκροές θεσμικών χαρτοφυλακίων δικαιολογούνται. Συγκεκριμένα το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ αυξήθηκε μεν -και αυτή την εβδομάδα-, μάλιστα πέρασε, έστω οριακά, τα 19 δισ., πλην όμως για τα Μετοχικά Εσωτερικού και Μετοχικά Δείκτη τα στοιχεία είναι αρνητικά, σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο.

Μία άλλη ερμηνεία σχετίζεται με την εκ νέου επιβάρυνση της τάσης στις αγορές ομολόγων, την ασάφεια ως προς τον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, τον πληθωρισμό που «τσιμπάει» και πάλι. Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, οι αποδόσεις (yields) έχουν πάρει εδώ και δύο εβδομάδες την ανιούσα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να έχει ανέβει σε υψηλό 6 μηνών, παρά την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πωλητές επανήλθαν κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, με αρνητικό σηματωρό την Alpha Bank, που χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από το 1,6245 υποχώρησε στο 1,581 ευρώ. Σχεδόν παράλληλα οι εντολές πώλησης σε Εθνική -από τα 8,278 στα 8,072- όπως και σε Πειραιώς -από τα 3,674 στα 3,603 ευρώ. Εξαίρεση η Eurobank, με εντολές αγοράς πριν λίγο στα 2,035 (0,25%).

Από τις 25 μετοχές του δείκτη, οι πωλήσεις είναι περισσότερες σε 17 μετοχές -προφανώς υπάρχει πωλητής/πωλητές το τελευταίο διάστημα, καθώς από τους ενεργούς επενδυτές ένας σημαντικός αριθμός προτιμά να «κλειδώνει» αποδόσεις (5μήνου) παρά να περιμένει είτε την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI είτε την αξιολόγηση της Fitch.

Σχηματικά για τους long ο ανοδικός κύκλος είναι σαν να ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου -κορυφή 13 ετών-9μηνών οι 1.505 μονάδες-, για να ξεκινήσουν ρευστοποιήσεις στη συνέχεια. Πιο μέτριες αρχικά, επιθετικότερες ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση (μίνι ξεπούλημα με τζίρο 142 εκατ.).

Cenergy Holdings (8,58), TITAN (30,65), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,58), ΔΕΗ (11,21), Viohalco (6,05), Eurobank (2,035), ΟΠΑΠ (14,82) ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,19), οι 8 μετοχές με πλεονέκτημα αγοραστών. Πώς είδαν τα μεγέθη του ΟΠΑΠ Citi και JPMC σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Ενδεχόμενη αλλαγή τάσης (ενδισυνεδριακά) για Εθνική (8,130), Mytilineos (36,68), Motor Oil (26,80).

Υποτονικό το κλίμα στα mid caps, αδιάφορο στα small caps καθώς τα όποια ενεργά σχήματα έχουν αποσυρθεί.

Στις 37 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 57 με αρνητικό. Με την αξία συναλλαγών να υπερβαίνει τα 50 εκατ. μόλις στις 14:50.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v