Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο με τις συναλλαγές να ανεβαίνουν στα 143,2 εκατ. Η εικόνα σε blue chips και mid caps. Πτώση για Intracom μετά την ανακοίνωση του ντιλ. Στον FTSE25 ο ΔΑΑ, εκτός η Quest.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

“Η τεχνική εικόνα της Εγχώριας Αγοράς δείχνει την απαρχή κλίσης, η οποία θα ενταθεί αν ο Γενικός Δείκτης αρχίσει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1470 μονάδων, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και κινήσεις ‘stop long’, από τα πιο γρήγορα χαρτοφυλάκια, αν ο Δείκτης κινηθεί χαμηλότερα των 1460 μονάδων” ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη και τα απαισιόδοξα σενάρια επαληθεύτηκαν σήμερα.

Με τις Τραπεζικές μετοχές να οδηγούν την “νότια” κίνηση και χωρίς σημαντικές βοήθειες από τα υπόλοιπα, μη Τραπεζικά, blue chips, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και διέσπασε με χαρακτηριστική ευκολία τις στηρίξεις στις 1470 και 1460 μονάδες (έκλεισε το “gap”), δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα και των 1450 μονάδων.

Την τελευταία ώρα των συναλλαγών, “πετάχτηκαν χαρτιά από τα παράθυρα”, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη παραπέμπει σε τιμές τελευταίου 10ημερου Απριλίου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/4 (1435,19 μονάδες), ενώ αν σήμερα έληγε ο μήνας, ο ΓΔΧΑ θα είχε διαγράψει όλα τα κέρδη και ο Μάιος θα ολοκληρωνόταν με απώλειες (!)

Ευνόητο είναι ότι με αυτή την εικόνα στους “μεγάλους” του ταμπλώ, να συνεχιστεί η απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “πάρουν κεφάλι και να το διατηρήσουν μέχρι τέλους” και μάλιστα με χαώδη διαφορά μεταξύ ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

Τεχνικά, η εικόνα συνεχίζει να δείχνει επιδεινούμενη και αν ο Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1460 - 1450 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1438 μονάδες και βλέπουμε.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση “χρωματίστηκε” και από την είδηση σύμφωνα με την οποία “ο Όμιλος Ιντρακόμ προχωρά στην εξαγορά της ‘Ευρώπη Ασφαλιστική’ έναντι 46,55 εκατ. ευρώ μέσω της Intracom Properties, η οποία στη συνέχεια θα συγχωνευτεί με την ΚΛΜ, με την Εισηγμένη να ελέγχει το 100% της Ασφαλιστικής Εταιρείας. Η νέα Εισηγμένη Εταιρεία θα ονομάζεται Ευρώπη Holdings”.

Υπενθυμίζεται ότι η στήλη, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, είχε προειδοποιήσει για τις φήμες που ήθελαν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις στη σημερινή γ.σ. της ΙΝΤΚΑ.

Να σημειωθεί κατόπιν απόφασης της Επ. Κεφαλαιαγοράς, στο ξεκίνημα των συναλλαγών, η μετοχή της Ιντρακόμ τέθηκε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης και επέστρεψε στις συναλλαγές στις 11.50. Ο τίτλος της ΙΝΤΚΑ (-4,43%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,52 ευρώ (-8,33%) για να ανακάμψει στη συνέχεια.

Από την άλλη και όσον αφορά τον τίτλο της ΚΛΜ (-5,20%), αυτός βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,72 ευρώ (+5,20%), για να βρεθεί αντιμέτωπος με δυσανάλογα μεγάλη προσφορά, αν συνυπολογιστεί και το χαμηλό free float της μετοχής, για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια, διακινώντας τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου εξαμήνου και κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών δημοσιεύουν ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Κρι-Κρι και Cenergy.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (Επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

Συνεχίζουν με αρνητικό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την εικόνα να μην θυμίζει την περίπου βέβαιη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,25 μονάδες βάσης, στις 6/6, ενώ όλοι οι ενεργοί traders περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην Ευρωζώνη, που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέο υψηλό ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές ο δείκτης Nasdaq, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και το επίπεδο των 17.000 μονάδων (17019,88 το χθεσινό κλείσιμο).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όλο και περισσότεροι από τους αναλυτές, αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες, μήπως και επικρατήσει στο ταμπλώ ο “νόμος της βαρύτητας”, την ώρα που ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε έξι πτωτικές, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, ενώ το σημερινό -3,48% είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 20/9/2023 (-3,60%).

Επέστρεψαν σε ανοδική πορεία οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,59% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,65% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,55%, από 3,69% στην έκδοση του Απριλίου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1444,74 μονάδες (-1,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1445,71 (-1,76%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1442,16 (-2%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1442,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, στα 142,9 εκατ., από τα οποία τα 22,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟΚΑ, ΟΡΙΛΙΝΑ, ΙΝΚΑΤ, ΣΑΡ, TITC), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 142,9 εκατ., τα 116,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

O FTSE25 δοκίμασε το ‘intraday stop’, αλλά και την κύρια στήριξη του γραφήματος, που συμπτωματικά είναι και 200αρης, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή. H ζώνη λίγο κάτω από τις 1500 μονάδες έχει γίνει σημαντική αντίσταση και χρειάζεται και αύξηση τζίρου για την κατοχύρωση. Το 1470 - 1460 επίπεδο, από την άλλη, ήταν η στήριξή μας και σε περίπτωση (πτωτικής) κατοχύρωσης είναι δεδομένο ότι θα βγάλει πωλητές. Επιμέρους, συνεχίζει να προβληματίζει η συμπεριφορά των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ που δεν μπορούν να αντιδράσουν, παρά το γεγονός ότι όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί εκεί εξαιτίας της υποαπόδοσής τους, ενώ δεν φαίνεται κάποιος λόγος που συμπεριφέρονται έτσι. Μεγάλη απομείωση στην ετησιοποιημένη απόδοση του εντόκου γραμματίου 26 εβδ. στο 3,55%, από το 3,92% υψηλό περιόδου και 3,69% προηγούμενου μήνα. Είναι προφανής η προεξόφληση της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ εν ευθέτω χρόνω, ίσως και στις 6/6”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Απώλειες σήμερα για τις Αγορές, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Εναρμονισμένη κίνηση του Χ.Α. με τις Ευρωπαϊκές Αγορές σήμερα, με την Ιντρακόμ να είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Δεν υπάρχουν πολλά να αλλάξουν. Οι όγκοι υποδηλώνουν στάση αναμονής και το αρνητικό κλίμα στις Ξένες Αγορές ευνοεί την παράταση της αδυναμίας στο Χ.Α.”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

Ο ΟΠΑΠ και η Cenergy ανακοινώνουν σήμερα τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο, ενώ ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για την έκδοση της Noval Properties. Το απόγευμα, το Χρηματιστήριο ανακοινώνει τη νέα σύνθεση του δείκτη FTSE25. Προβληματίζει η τεχνική εικόνα του ΓΔ, την ώρα που ο δείκτης Nasdaq στη Wall Street συνεχίζει τα ρεκόρ”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η συνολική εικόνα των Αγορών δεν έχει διαφοροποιηθεί. Στο εσωτερικό, εντός των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα προσαρμοσμένα λειτουργικά EBITDA α’ τριμήνου της ΜΟΗ ανερχόμενα στα 334 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 263 εκατ. ευρώ από την Διύλιση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση του καθαρού δανεισμού στα 1,97 δισ. ευρώ, οφείλεται σε ανάγκες κεφαλαίου (-430 εκατ. ευρώ) κίνησης κάτι πολύ φυσιολογικό για τον κλάδο. Παραμένουμε σταθερά θετικοί για τον τίτλο, τουλάχιστον για όσο τα περιθώρια Διύλισης παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα. Υπενθυμίζουμε ότι ΟΠΑΠ και Cenergy ανακοινώνουν αποτελέσματα σήμερα μετά την συνεδρίαση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένουμε την έναρξη δημόσιας προσφοράς της Noval Properties”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Σημάδια κόπωσης στην Ελληνική Αγορά, με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις. Αποτέλεσμα να έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή του 1450 και να διαγράφουν το κέρδη του Μαΐου. Εδώ θα δοκιμαστεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Σε κάθε περίπτωση οι διορθώσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η Αγορά φαίνεται να ψάχνει ένα νέο ισχυρό καταλύτη που θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου το κλίμα και να την οδηγήσει προς την κατοχύρωση των 1500 μονάδων. Στατιστικά οι Καλοκαιρινοί μήνες δεν έχουν τις καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης συνάντησε αντίσταση στις 1500 μονάδες όπως αναμενόταν, επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Αφορμή για την υποχώρηση από τα υψηλά 13 και πλέον ετών, αποτέλεσαν τόσο η διόρθωση των Διεθνών Αγορών, όσο και τα μέχρι στιγμής ανακοινωμένα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, που μάλλον αφήνουν μια “γλυκόπικρη γεύση”.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μιλούσαμε για άσχημα αποτελέσματα, αλλά σαφώς λείπουν οι ευχάριστες εκπλήξεις και πλέον οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο “απαιτητικές”.

Στο εξωτερικό, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων τον Μάρτιο μιλούσαν για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, από τη Fed, με εκκίνηση τον Ιούνιο, ενώ τώρα αναφέρονται σε μια μείωση επιτοκίων εντός του έτους και αυτή το Νοέμβριο.

Ανάλογες και προς το χαμηλότερο είναι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα δικά μας, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε φάση αναμενόμενης βραχυχρόνιας ήπιας διόρθωσης, που δεν ανησυχεί ιδιαίτερα προς το παρόν.

Αν δεν έχουμε κάποια άσχημη εξέλιξη είτε σε μακροοικονομικό, είτε σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διόρθωση αυτή δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σημαντική”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American  Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-3,93%), ΕΤΕ (-3,27%) και ΠΕΙΡ (-2,96%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΥΡΩΒ (-3,81%).

Μεταξύ 1307,22 (+0,03%) και 1264,7 μονάδων (-3,23%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1265,97 (-3,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1261,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,48%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1325 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1247 – 1244, 1226, 1205, 1153 και 1124 - 1106 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΚΟΥΕΣ (+1,14%), ΟΠΑΠ (+0,20%), ΟΤΟΕΛ (+0,34%), ΣΑΡ (+0,55%) και CENER (+0,24%).

Σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις των αναλυτών, “τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Motor Oil κινήθηκαν εντός του εύρους των εκτιμήσεων, ή και οριακά χαμηλότερα”.

Έτσι, σήμερα ο τίτλος της ΜΟΗ (-4,34% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 25,29 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Το ημερήσιο “stop short” στα 28,56 ευρώ.

Μόλις χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,20%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 5,5 μηνών και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με τον τίτλο να υποχωρεί αισθητά από το υψηλό ημέρας των 14,98 ευρώ (1,35%) Οι επόμενες αντιστάσεις στα 15,68 (ημερήσιο “stop short” και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη στήριξη στα 14,60 ευρώ.

Ανακοινώθηκαν και οι αλλαγές στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στον FTSE25 εισέρχεται ο ΔΑΑ και αποχωρεί η Quest. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Ιουνίου 2024.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+116,48%), ΚΟΥΑΛ (+98,36%), MONTA (+93,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+74,95%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+62,05%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΧΑΙΔΕ (+10,66%), ΜΟΝΤΑ (+3,35%), ΠΑΙΡ (+3,24%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,33%), ΤΖΚΑ (+2,58%).

“Πακέτο” 2277566 τεμ., ή το 1,4% της Εισηγμένης, στα 5,15 ευρώ για την ΙΝΚΑΤ (-0,58%). Αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί μέτοχοι.

Εννέα οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-3,17%), επτά για ΙΝΛΟΤ (-0,35%), με 13 πτωτικές στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (-1%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην AS Company (-0,36%).

Αύξησαν συναλλαγές ΣΑΝΜΕΖΖ (-0,15%) και ΓΚΜΕΖΖ (-4,09%).

Βγήκε κάποιο μικρό “bid” στα Πλ. Κρήτης (+1,99%).

Σε νέα χαμηλά 6μηνου η ΕΥΑΠΣ (-0,32%).

“Πακέτα” συνολικά 3.223.080 τεμ. για ΟΡΙΛΙΝΑ (-0,76%) και “πακέτα” συνολικά 170000 τεμ. για Βιοκαρπέτ (+0,75%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 2,65 ευρώ (κλείσιμο 29/4) η ΕΛΣΤΡ (-0,87%).

Σε χαμηλά 6μηνου και κάτω από την τιμή του πρόσφατου placement στα 6,00 ευρώ η ACAG (-1,85%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1438, 1336 - 1324 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 3500 – 3490, 3460, 3280, 3243 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3215 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0811 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2340 ο Χρυσός, στα $32,20 ισορροπεί το Ασήμι.

Προς τα $67450 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3765 το Ethereum.

“Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 5% το 2024 και να επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2025”, ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του. Ως τώρα, το Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 4,6% στην Κίνα για φέτος.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Destatis. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ., στα 100,4 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Viohalco, Motor Oil, Jumbo και στο υψηλό η Autohellas.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικούς τίτλους, έναντι 107 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.891 συμβόλαια).

Στα 3.731 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.752 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 879 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 877 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 924, 823 για τον Ιούνιο και 101 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.487), κινήθηκε μεταξύ 3.487 και 3.569 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.295,25), κινήθηκε μεταξύ 1.292,75 και 1.295,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.641,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.789), Πειραιώς (11.988), Εθνική (1.312), ΔΕΗ (1.007), Alpha Bank (24.868), ΑΔΜΗΕ (1.394), Viohalco (263), Ελλάκτωρα (232), Cenergy (107), Τέρνα Ενεργειακή (351), ΕΧΑΕ (157), Ιντρακόμ (305), ΟΠΑΠ (128), ΟΤΕ (207), Αεροπορία Αιγαίου (139), ΕΛΧΑ (538), ΓΕΚ (274), Ελ. Πετρέλαια (298), Μυτιληναίο (110), Lamda Development (147).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 171.429, Πειραιώς 103.767, Eurobank 29.055, ΑΔΜΗΕ 26.990, ΓΕΚ 15.831, ΔΕΗ 33.345, Εθνική 10.505, Τέρνα Ενεργειακή 32.422.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.278.674 τεμ., (από 61.629.437 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.758.278 τεμ. (1.789.302), Εθνική 12.189.963 τεμ. (12.189.963), ΟΤΕ 1.646.294 τεμ. (1.638.893), Πειραιώς 10.811.710 τεμ. (11.053.829) Intralot 1.078.217 τεμ. (1.078.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v