Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και ΟΤΕ έδωσαν το πρόσημο

Μικρά τα κέρδη για τον ΓΔ με τις συναλλαγές στα 82,5 εκατ. ευρώ, λόγω και της αργίας σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Πωλητές σε Cenergy, Aegean, Quest.

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και ΟΤΕ έδωσαν το πρόσημο

Αμέσως μετά τη νίκη των Συμμάχων επί της στρατιάς του Έρβιν Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική, το 1942, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει: “Αυτό δεν είναι το τέλος, δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Ίσως είναι το τέλος της αρχής”.

Τα παραπάνω λόγια φαίνεται να βρίσκουν επιβεβαίωση και στην εικόνα που παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όσον αφορά την αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και την αδυναμία ανοδικής διαφυγής.

Από εκεί και πέρα, θετική στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα υψηλά ημέρας, κίνηση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, αλλά και την σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, με “άλλοθι” τις αργίες σε ΗΠΑ (Memorial Day) και Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι η λήξη των συναλλαγών της Παρασκευής, βρήκε τον δείκτη Nasdaq να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά.

Να σημειωθούν οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Στα ενδιαφέροντα της εβδομάδας που ξεκίνησε και σύμφωνα με την Beta Sec., “σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου η ΕΧΑΕ. Την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy. Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου από την Ausriancard”.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (Επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

Από εκεί και πέρα, το πρόσφατο placement της Μυτιληναίος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του free float της μετοχής και της μείωσης του ποσοστού του βασικού μετόχου κατά 5%. Ο Οίκος FTSE Russell αποφάσισε την αύξηση της στάθμισης της μετοχής στους δείκτες που συμμετέχει. Το ποσοστό αυξάνεται από 73,9561%, στο 79,1655% και οδηγεί σε αλλαγές στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες FTSE. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 28 Μαΐου. Αφορούν τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Άρα στις σημερινές τελικές δημοπρασίες, έλαβε χώρα και το εν λόγω rebalancing. Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στα 37,32 ευρώ (+1,03%), με όγκο 302317 τεμ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 37,5 ευρώ (+1,52%), με συνολικό όγκο 639994 τεμ., απασχολώντας το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στην Μυτιληναίος, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου, Γιάννης Καλαφατάς, δήλωσε σήμερα στο Μιλάνο ότι “ο Όμιλος θα επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ιταλία (σύμφωνα με το Reuters, το ποσό θα φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ μιλούν για 3,2 δισ. ευρώ)”. Ο κ. Καλαφατάς είπε επίσης ότι “ο Όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για το dual listing του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως Συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi”.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την έλλειψη καταλύτη, ικανού να αναθερμάνει το ενδιαφέρον στο ταμπλώ, να βάλει σε δεύτερες σκέψεις όσα χαρτοφυλάκια έχουν προχωρήσει σε λελογισμένο “profit taking” και παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα και να ωθήσει δείκτες και επιμέρους μετοχές, προς νέα πολυετή υψηλά.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι αγοραστές “εγκατέλειψαν την μάχη και έφυγαν για διακοπές” καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, είναι πολύ κοντά η ανακοίνωση και άλλου deal, από τον χώρο της Πληροφορικής.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα σημεία – κλειδιά είναι οι 1539 και 1460 μονάδες. Διάσπαση ενός από τα δύο όρια θα σηματοδοτήσει ακόμα και την μεσοπρόθεσμη τάση.

Αν ο Δείκτης δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1460 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τις “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω κομμάτι του ταμπλώ, να περιμένουν κάποιες σαφέστερες ενδείξεις από τα “βαριά χαρτιά” της Αγοράς.

Με τις Αγορές και ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κλειστές, μάλλον υποτονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% παραμένει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,46% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,585% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1494,49 (+1,14%) και 1477,37 μονάδων (-0,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1477,37 (-0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1481,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,24%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 82 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 82 εκατ., τα 73,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με απώλειες, αλλά σταθεροποιητικές διαθέσεις ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα στο Χ.Α., με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Στο εσωτερικό, την τρέχουσα εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα α΄ Τριμήνου από Δεικτοβαρείς Εισηγμένες όπως ΜΟΗ (Τρίτη μσ) και ΟΠΑΠ (Τετάρτη μσ), αλλά και επιπλέον από Cenergy (Τετάρτη μσ) και Austriacard (Παρασκευή μσ), ενώ θα πραγματοποιηθεί και η δημόσια προσφορά της Noval Properties. Τα σημαντικότερα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας αποτελούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στη Γερμανία (Τέταρτη), στην Ευρωζώνη (Παρασκευή), αλλά και το επίπεδο τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE deflator), το οποίο όπως έχουμε αναφέρει ξανά, είναι το ‘αγαπημένο μέγεθος’ της FED για τον πληθωρισμό. Εξίσου σημαντική είναι και η δημοσίευση του ΑΕΠ Α΄ τριμήνου 2024 των ΗΠΑ την Πέμπτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μικτή είναι η εικόνα των μακροοικονομικών δεδομένων στην Κίνα καθώς ναι μεν τα βιομηχανικά κέρδη κινήθηκαν ανοδικά τον Απρίλιο, αλλά οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις υποχώρησαν κατά 27,9% τον ίδιο μήνα, γεγονός που αποτελεί αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Χωρίς πολλές ‘συγκινήσεις’ αναμένονται οι συνεδριάσεις στο Χ.Α.”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει επιφυλακτική, ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, ενώ οι κινήσεις των τιμών επιδεινώθηκαν με χαμηλότερους όγκους συναλλαγών λόγω των αργιών σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας, που βοηθήθηκε από τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει επιτόκια. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν κυρίως στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, συμπεριλαμβανομένων των ΕΧΑΕ (σήμερα), Motor Oil (28/5) και ΟΠΑΠ (29/5)”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, ακολουθώντας τις Αγορές του εξωτερικού. Αυτήν την εβδομάδα: Η ΕΧΑΕ δημοσιεύει σήμερα αποτελέσματα, η Motor Oil αύριο, ΟΠΑΠ και Cenergy την Τετάρτη. Η Noval ξεκινάει δημόσια εγγραφή από 29 έως 31 Μαΐου και η Fitch θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή της την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, υπενθυμίζει η Optima Bank.

Αργία σήμερα για τις Αγορές σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Συσσώρευση αναμένεται στο Χ.Α., με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (Motor Oil, ΟΠΑΠ, Cenergy, Κρι-Κρι), το rebalancing των δεικτών MSCI και την ανακοίνωση της Fitch (Παρασκευή)”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη της για το 1ο τρίμηνο, την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil, την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ και η Cenergy και την Παρασκευή η Austrian Card. Την Τετάρτη ξεκινάει η δημόσια εγγραφή της Noval Properties, ενώ την Παρασκευή διενεργείται το rebalancing λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI και η Fitch ανακοινώνει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Αργία σήμερα για τις αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το 1500 χρειάζεται αύξηση τζίρου και κατοχύρωση για να δούμε άμεσα συνέχιση. Η τάση σε εβδομαδιαίο καλά κρατάει, παρόλα αυτά ο ΓΔ θα μπορούσε να διορθώσει με πλάγια κίνηση στην ζώνη του 1440, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Μπορεί να είδαμε μικρή διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλα αυτά έχουμε συνέχιση των στοχευμένων τοποθετήσεων μέσω “πακέτων” σε επιλεγμένες Εταιρείες από πλευράς Ξένων Θεσμικών.

Αυτό δείχνει ότι την Αγορά συνεχίζουν και την βλέπουν μεσομακροπρόθεσμα.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν εύκολα τις αποτιμήσεις, ενώ η Ελληνική Αγορά είναι σαφώς φτηνότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μπορεί ο Μάιος να τελειώνει, ο Ιούνιος παρόλα αυτά έρχεται δυνατά, με τις Αγορές να περιμένουν την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου.

Φυσικά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το μέλλον, μιας και ο πληθωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση να αποκλιμακωθεί.

Την Παρασκευή έχουμε την αναδιάρθρωση του MSCI, αλλά και την έκθεση της FITCH για την Ελληνική Οικονομία.

Η Viohalco συνεχίζει να δείχνει καλή εικόνα στην Αγορά, ενώ είναι λογικό στο μέλλον να δώσει “πακέτα” και να μεγαλώσει την διασπορά σε Μητρική και Θυγατρικές, αν θέλει να την “δουν με άλλο μάτι” οι Ξένοι Θεσμικοί.

Σαφώς η Αγορά έχει κόπωση, χωρίς παρόλα αυτά να βλέπουμε υπερβολές στην κίνηση γεγονός που θα αύξανε τις πιθανότητες για μία μεγάλη κορυφή.

Σίγουρα σε ημερήσιο γράφημα είμαστε σε φάση που θέλει προσοχή στον ΓΔ, με την διαφορά ότι έχουμε αποδόσεις περισσότερο σε επιμέρους τίτλους, ανεξάρτητα από την κίνηση του ΓΔ.

Το τελευταίο διάστημα, TITC, ΕΕΕ και Εθνική έχουν κάνει την μεγάλη διαφορά.

Άλλο ένα σημαντικό γεγονός, που δείχνει ότι πλέον η Ελληνική Χρηματαγορά έχει αλλάξει επίπεδο, είναι η 49η Ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) η οποία φιλοξενείται στην Αθήνα 26 - 28 Μαΐου”, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,8), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,2), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,7), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” Alpha Bank (+1,06%), Εθνική (+2,34%) και Πειραιώς (+0,50%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Eurobank (+1,87%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,60 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,553 – 1,539 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,972 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,82 και 6,708 – 6,557 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 2,019 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,78, 1,738 – 1,705 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,72 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,698, 3,428 – 3,398 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1324,32 μονάδες (+1,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1318,11 (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1325,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,59%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 και 1120 - 1104 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, πρόσκληση σε τακτική γενική συνέλευση απευθύνει η Τράπεζα Πειραιώς για την 28η Ιουνίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17.30. Μεταξύ των θεμάτων είναι και η έγκριση διανομής 78,8 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,063 ευρώ ανά μετοχή, από προαιρετικά αποθεματικά, υπό την αίρεση της έγκρισης του Επόπτη.

Σαφές προβάδισμα των “κόκκινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ (+1,34%), ΛΑΜΔΑ (+1,19%), ΜΟΗ (+1,57%), ΜΥΤΙΛ (+1,52%), ΟΤΕ (+2,98%), ΣΑΡ (+0,54%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,72%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,98% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η επόμενη αντίσταση στα 14,51 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι πρώτες στηρίξεις στα 13,76 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,51 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΔΟΜΙΚ (3,12%), ΠΑΙΡ (+1,85%), ΜΕΝΤΙ (+2,04%), ΙΝΤΕΤ (+2,01%), ΜΙΝ (+1,89%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,82%), ΠΑΠ (+0,80%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,58%).

Εμφανής η παρουσία πωλητή, πάνω από τα 7,00 ευρώ στην ΠΕΡΦ (-2,29%), με τον τίτλο να συμπληρώνει τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα κάτω από το εν λόγω όριο. Την προσφορά μαζεύουν αυτοί που ποντάρουν σε διψήφια νούμερα της μετοχής.

Επιστροφή πωλητών στην Έλτον (-2,21%).

Μετά από πτωτικό τρίο αντέδρασαν Mevaco (+1,05%) και AVE (+9,09%) και μετά από πτωτικό “καρέ” η Ιντρακόμ (+1,82% και φήμες για πιθανές, νέες, θετικές ειδήσεις στην γ.σ. της 29/5).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ίλυδα (+2,34%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Συνεχίζει να βγάζει μικρό “bid” ο Μπήτρος (+7,21% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-1,15%)

Συνεχίζονται οι πωλήσεις από “insiders” στην ΒΙΟΚΑ (0%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Optima bank (+0,52%), DotSoft (+9,88%, πάντα την γνωστή συναλλαγή των 200 τεμ.) και Λάμψα (+2,78%, με λίγες συναλλαγές και αισθητή υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 39,80 ευρώ, +10,56%. Προσοχή, η μετοχή δεν κινείται από “κωδικούς λιανικής”).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1334 - 1322 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3500, 3460, 3280, 3236 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3211 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0860 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

“Το Ιράν ενέκρινε ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής Πετρελαίου σε 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Χώρας, Tasnim, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα των $2355 ο Χρυσός, προς τα $32 αναπηδάει το Ασήμι.

Στα $70000 το Bitcoin, πάνω από τα $3965 το Ethereum.

“Η Κίνα δημιούργησε το μεγαλύτερο Ταμείο επενδύσεων ημιαγωγών της Χώρας, για να προωθήσει την ανάπτυξη της Εγχώριας Βιομηχανίας τσιπ, στην τελευταία προσπάθεια από το Πεκίνο να επιτύχει αυτάρκεια, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξή του συγκεκριμένου κλάδου στην Ανταγωνίστριά τους. Η τρίτη φάση του Ολοκληρωμένου Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων Σε Κυκλώματα έχει συγκεντρώσει 344 δισεκατομμύρια Γουάν ($47,5 δισ.) από την Κεντρική Κυβέρνηση και διάφορες Κρατικές Τράπεζες και Επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Industrial & Commercial Bank of China Ltd., σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα εταιρικών στοιχείων Tianyancha. Το νέο fund ενεγράφη στις 24 Μαΐου”, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda και ο αναπληρωτής του ανέφεραν ότι “υπάρχει περιθώριο για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, τώρα που η Χώρα έχει απομακρυνθεί από τον πήχη του πληθωρισμού του 0%”.

H Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες ότι “αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά Τραπεζικών Ιδρυμάτων με παρουσία στη Χώρα”.

Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στους Financial Times “αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή βλέπουμε αρκετά για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού, στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πολλά περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων και οι τρέχουσες προσδοκίες της Αγοράς για χαλάρωση μακροπρόθεσμα είναι λογικές”, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά, σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα “Boersen Zeitung”.

“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά και θα είναι κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο” τόνισε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 102,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, “αναφορικά με την πιθανή πώληση της 100% Θυγατρικής του, ‘Telekom Romania Mobile’, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πλέον με νέο αγοραστή, τη ‘West Network Invest S.R.L.”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΧΑ, Quest, Jumbo, ΟΠΑΠ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.241 συμβόλαια).

Στα 3.717 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.884 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 877 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 884 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 349, 297 για τον Ιούνιο και 52 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.588,5), κινήθηκε μεταξύ 3.558,5 και 3.629,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.310,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.640,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.480 OPTIMA bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (578), Πειραιώς (2.074), Εθνική (226), ΔΕΗ (346), Alpha Bank (3.473), ΑΔΜΗΕ (144), Viohalco (167), Ελλάκτωρα (153), Μυτιληναίο (123), Τέρνα Ενεργειακή (111).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 171.482, Πειραιώς 102.701, Eurobank 28.230, ΑΔΜΗΕ 27.045, ΓΕΚ 15.816, ΔΕΗ 33.561, Εθνική 10.499, Τέρνα Ενεργειακή 32.382.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.637.949 τεμ., (από 62.496.501 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.129.925 τεμ. (52.129.925), ΟΠΑΠ 1.776.656 τεμ. (1.795.033), Εθνική 12.189.936 τεμ. (12.628.106), ΟΤΕ 1.634.970 τεμ. (1.627.854), Πειραιώς 10.790.446 τεμ. (10.731.662) Intralot 1.068.217 τεμ. (1.058.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v