Με μικρές απώλειες η τελευταία εβδομάδα για τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά, ανάλογες στο Χρηματιστήριο Αθηνών βάζοντας τέρμα σε σερί 4 εβδομάδων με θετικό πρόσημο, άνοδο για τον Γενικό Δείκτη κοντά σε υψηλά-σχεδόν- 14ετίας.
Στις 1.477,69 μονάδες ο ΓΔ διορθώνοντας 0,86% στην εβδομάδα, διατηρώντας όμως θετική μεταβολή 2,96% στο μήνα και συνολικά 14,27% από την αρχή έτους.
Στις 1.304,46 ο ΔΤΡ διορθώνοντας 1,43% έναντι 1,12% του FTSE25, περίπου ισόποσα, απόρροια της μερικής κατοχύρωσης θέσεων τόσο σε τραπεζικά όσο σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς.
Εβδομάδα, η τελευταία, που χαρακτηρίστηκε κυρίως από την αύξηση της αξίας συναλλαγών/μέσω προσυμφωνημένων εντολών- αλλά μειώθηκε σε "καθαρή αξία" (αφαιρούμενου κυρίως του placement της Mytilineos), την διαφοροποίηση μετοχών με γνώμονα την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μηνου συνδυαστικά με διεργασίες σε επιχειρηματικό πεδίο- και φυσικά την διάθεση του 5,04% του μ.κ της 6ης μεγαλύτερης-βάσει αποτίμησης- εισηγμένης του ΧΑ.
Εβδομάδα περισσότερο μετοχών και όχι τόσο συνολικότερης αγοράς, διακριτό το stock picking όπως αποτυπώθηκε στη μεγαλύτερηή μικρότερη απόδοση συγκεκριμένων χαρτιών. Ειδικότερα, για την Viohalco το 5,97% στα 6,57 ευρώ, ήταν η ισχυρότερη θετική μεταβολή στην εβδομάδα.
Ακολούθησαν ΤΙΤΑΝ Cement International με 3,92% στα 31,80 ευρώ, όπως και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,66 (1,59%), Motor Oil (28), HelleniQ Energy (8,58), Cenergy Holdings (8,58), Coca Cola HBC (32,40), Lamda Development (6,75), Jumbo (27,32) που διαφοροποιήθηκαν θετικά (πάντα στην εβδομάδα).
Χρηματιστές αποδίδουν το "φρένο" των επενδυτών στο ΧΑ και στις διεθνείς εξελίξεις.
Για την Eurobank Equities "...ο σκεπτικισμός, αναφορικά με το ρυθμό χαλάρωσης της FED, επηρεάζει τις διεθνείς αγορές...", ενώ για την Depolas Investment Servicers "...τα τελευταία μάκρο στις ΗΠΑ, τροφοδοτούν και πάλι το σενάριο για περαιτέρω αναβολή μείωσης των επιτοκίων. Νευρικότητα αναμένουμε να επικρατήσει στις Αγορές το επόμενο διάστημα.
Για τον ΓΔΧΑ υπενθυμίζουμε την κρισιμότητα της περιοχής των 1450 - 1440 μονάδων...". Για το Μάνο Χατζηδάκη/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή "... η κόπωση στα υψηλά των 1500 μονάδων ήταν εμφανής και καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωνε ένα άνετο 15% από το ξεκίνημα της χρονιάς, οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών έφεραν το αρνητικό πρόσημο στην εβδομαδιαία μεταβολή...".
Σε τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και οι επενδυτές, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να συγκρίνει "αποτιμήσεις vs κερδών". Κρατώ αυτό που σημειώνει ο Γιώργος-σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet- ότι για τον ΓΔ οι αποτιμήσεις για το 2024 και το 2025 είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών δεικτών που έχουν επιλεγεί, αλλά και σε σύγκριση με τους δείκτες-βαρόμετρα Euro Stoxx 50 και DJ Stoxx 600.
Το P/Ε του Γενικού Δείκτη για το 2024 εκτιμάται στις 8,23 φορές 9,54, έναντι 14,5 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 14,7 φορές για τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx.
Αλλωστε, στα 102,6 δισ, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων- με τον Στέφανο Κοτζαμάμνη να "τιμολογεί" (στις 22/5) τα αποτελέσματα 3μηνου, ενώ ο ίδιος υπολογίζει σε 3,5 δισ. τα placements που έχουν πραγματοποιηθεί σε 9μήνες (και τι ακολουθεί).
Κοινός τόπος πως, την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της κάλπης (9 Ιουνίου) με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στην στρατηγική της Ν.Δ τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και για την συνεδρίαση της ΕΚΤ (6 Ιουνίου) με τους επενδυτές-στην πλειονότητα τους- να προεξοφλούν την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Κατά 25 μ.β (στο 3,75% το βασικό) και με αβέβαιη την συνέχεια. Ενα πιθανό ενδεχόμενο- σε απολύτως ρευστό περιβάλλον όμως) παραπέμπει σε δεύτερη μείωση στην συνεδρίαση της 12 ης Δεκεμβρίου- αλλά και με τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου) όλα είναι ανοιχτά.
Προφανώς ο βαθμός αβεβαιότητας θα επηρεάσει τη στάση traders, με τους πρώτους να εστιάζουν στο "ταμείο" Μαϊου- στις 5 συνεδριάσεις που υπολείπονται- και 5μηνου. Οι δεύτεροι έχουν την δυνατότητα να αναμένουν για το ενδεχόμενο ενός επόμενου κύκλου, που για το ΧΑ θα συνιστούσε πειστική υπέρβαση των 1.510-1.520 μονάδων για τον ΓΔ. Και των 1.360 για τον ΔΤΡ και των 2.680-2.700 για τον FTSE25.
Βραχυπρόθεσμα, το stock picking, το πιθανότερο να συνεχιστεί-έως την Παρασκευή- η 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI- συνδυαστικά με την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή, τα οικονομικά μεγέθη και οι όποιες επιχειρηματικές κινήσεις θα είναι κυρίαρχα.
Αύριο το απόγευμα η διοίκηση της ΕΧΑΕ παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 3μηνου. Την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings.
Στα 28 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, με την κοινότητα να εστιάζει στην διαδικασία απόκτησης της ΗΛΕΚΤΩΡ. Στα 15,08 του ΟΠΑΠ- από τις μόλις 6 των 25 του δείκτη, με θετικό πρόσημο την Παρασκευή, ενδεχομένως να "χρωστά" ανοδική κίνηση πάνω από τα 15,20 ευρώ.
Στα 8,81 ευρώ ο τίτλος της Cenergy Holdings- με την αποτίμηση στα 1,675 δισ πολύ δύσκολα η διοίκηση θα προχωρούσε στο πολυαναμενόμενο placement, και μάλιστα σε συγκυρία που επικεντρώνεται στην εισαγωγή της Noval Property στο ΧΑ. Τετάρτη ξεκινούν οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά της ΑΕΕΑΠ, ολοκληρώνονται την Παρασκευή, στην Κύρια Αγορά η είσοδος της εταιρείας.