Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το «δίπλωμα» της διόρθωσης και η επόμενη μέρα

Στις 1.480 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης. Πέρασαν τα πακέτα για την Mytilineos, στα 37,02 υποχώρησε η μετοχή. Διαφοροποίηση από Motor Oil και Titan. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Το «δίπλωμα» της διόρθωσης και η επόμενη μέρα

Δευτερόλεπτα κράτησε το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς από εκεί και πέρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακολούθησε τον αρνητικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και μάλιστα με διαθέσεις σχετικής υπεραπόδοσης στις απώλειες.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν ελάχιστες οι βοήθειες που πήρε ο Δείκτης από τα θεωρούμενα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, ενώ σαφώς επιδεινούμενη είναι η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (στα σημερινά χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους).

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, εκτός από διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά deals, placements και αποτελέσματα α΄ τριμήνου των Εισηγμένων θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, όμως κάποιες πρώτες ενδείξεις κόπωσης, άρχισαν να είναι τουλάχιστον ευδιάκριτες, στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “την ώρα που η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αναζητεί τον επόμενο ανοδικό καταλύτη, το placement μετοχών της Μυτιληναίος, ήλθε λίγο μετά τη διάθεση μετοχών Jumbo από τον Απόστολο Βακάκη, τραβώντας νέα ρευστότητα από τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να τοποθετηθούν στο Χ.Α. και μάλιστα σε τόσο κοντινό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις οι μεγαλομέτοχοι, αξιοποιώντας την υψηλή ζήτηση, έδωσαν παραπάνω μετοχές από αυτές, που έβγαλαν αρχικά προς διάθεση. Από την πλευρά των αγοραστών, ο επενδυτικός ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος (long only funds). Μένει να φανεί αν οι κινήσεις των βασικών μετόχων, είναι ένδειξη βραχυχρόνιας κορύφωσης του τελευταίου ανοδικού κύματος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”.

Στην περίπτωση της Μυτιληναίος το placement, που σχετίζεται με την προετοιμασία για το dual listing του τίτλου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφορούσε 7,2 εκατ. μετοχές (το 5,04% της Εισηγμένης), αντί για 4,5 εκατ. μετοχές που ήταν το αρχικό πλάνο, στην τιμή των 35,5 ευρώ. Οι leading syndicators ήταν η Citi και η Morgan Stanley, ενώ στη διαδικασία μετείχε και η Euroxx Sec. Η συνολική αξία της συναλλαγής έφτασε τα 255,6 εκατ. ευρώ. Πωλητές ήταν οι Frezia LTD και η Kilteo LTD οι οποίες είναι συμφερόντων του Ευάγγελου Mυτιληναίου. Να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Mυτιληναίος κατείχε το 26,54% των μετοχών και η διάθεση του “πακέτου” θα οδηγήσει το ποσοστό στο 21,5%.

Η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 36,5 ευρώ (-6,27%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 37,02 ευρώ (-4,93%), ενώ απέσπασε το 72,4% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς πέρασαν μέσω του Χ.Α. και τα “πακέτα” στα 35,5 ευρώ.

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη και στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, την ώρα που οι Διεθνείς Αγορές, με βραχύβια διορθωτικά διαλείμματα, κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά, δημιουργώντας προϋποθέσεις για επιλεκτικές τοποθετήσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στην περίπτωση των αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “το να πραγματοποιεί μια Εταιρεία κάθε χρόνο κέρδη δημιουργεί μια βεβαιότητα στους μετόχους της για τη βιωσιμότητα της, την ικανότητα του management και την ανταμοιβή σε μερίσματα. Τα μερίσματα δεν έρχονται πάντα, αφού οι καταστάσεις μπορεί να επιβάλλουν μια συντηρητική πολιτική στο ταμείο, υπάρχει ωστόσο η υπόσχεση ότι ακόμα και αν τα πράγματα στραβώσουν στην επόμενη χρήση, η ανταμοιβή μπορεί να είναι υψηλότερη. Και αυτή η στάση δημιουργεί μετόχους/επενδυτές οπαδούς”.

Ελεγχόμενες απώλειες, όπως προαναφέρθηκε, για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά και την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο, έναντι εκτίμησης ότι θα φθάσει στο 2,1%. Πάντως η πορεία του είναι σταθερά πτωτική, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των μεγεθών της Nvidia αλλά και των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, υπό την ελπίδα ότι τα τελευταία θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις της Τράπεζας αναφορικά με τη μείωση επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές S&P 500 και Nasdaq.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “οι πωλήσεις βασικών μετόχων, τόσο σε τίτλους υψηλής, όσο και χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν είναι θετική ένδειξη για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση και δεν μπορεί να αποκλειστεί διόρθωση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να ‘χωνευτεί’ η προσφορά των νέων ‘χαρτιών’. Αν ο Δείκτης δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1460 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων”.

Ο πληθωρισμός Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, επανέφερε σε ανοδική φορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,87% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,45% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,524% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,51% διαμορφώθηκε η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου λήξης 2034 από τον ΟΔΔΗΧ. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 835 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1496,54 (+0,01%) και 1478,23 μονάδων (-1,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1480,32 (-1,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1480,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,09%.

Ο τζίρος στα 432 εκατ., από τα οποία τα 265,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΡΦ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΚΑΤ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 432 εκατ., τα 417,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το 1481 ΓΔΧΑ είναι κοντινή στήριξη στην παρούσα. Με κατοχύρωση και μόνο, μπορεί να δοκιμάσει το 1467 που είναι και ‘Intraday stop’. Το 1498 είναι κοντινή αντίσταση και 1507 κύρια”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές μετριάζουν τον ενθουσιασμό τους ενόψει της δημοσίευσης των πρακτικών της FED για το μήνα Απρίλιο και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της NVDA για τα πρώτο τρίμηνο”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να ακολουθήσει τις Διεθνείς Αγορές Το placement στην Μυτιληναίος θα επηρεάσει την πορεία της μετοχής”, αναφέρει η Optima Bank.

Οι επενδυτές θα διατηρήσουν την επιλεκτική τους στάση, μετά και τις μέτριες ενδείξεις από τις Αμερικανικές Αγορές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Στο επίκεντρο σήμερα θα βρεθούν τα πρακτικά της FED, όπου θα αναζητηθούν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων. Στο εσωτερικό, η Fourlis ανακοίνωσε EBITDA (OPR) στα 6,5 εκατ. ευρώ με εκείνα της Λιανικής του Ομίλου (εξαιρείται η Trade Estates) να είναι θετικά στα 0,8 εκατ. ευρώ, από ζημιές 0,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα EBITDA (OPR) των καταστημάτων ΙΚΕΑ από 2 εκατ. ευρώ, στα 3,8 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔΧΑ πραγματοποιεί μια πλαγιοανοδική κίνηση μετά την ανοδική διάσπαση των 1440 μονάδων στις 23 Απριλίου Ήτοι έχει κερδίσει 4 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο μήνα με την συνεισφορά του Τραπεζικού κλάδου, της ΕΕΕ και της TITC, εκ των Δεικτοβαρών τίτλων. Εκτιμούμε ότι η μεγαλύτερη στήριξη του ΓΔΧΑ εντοπίζεται σε αυτήν την περιοχή διάσπασης των 1450 - 1440 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν στηρίξει την τελευταία άνοδο του Χρηματιστήριου, μαζί με άλλους 4 τίτλους της βαριάς Βιομηχανίας της Χώρας. Η άνοδος δεν έχει ακόμα περάσει σε όλο το ταμπλώ και αυτό είναι το ζητούμενο για το επόμενο διάστημα. Θα δούμε κάποια στιγμή ράλι και σε αυτές τις μετοχές, ή θα εφαρμοστεί το ‘sell in May and go away’; Όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται υψηλότερα του 1460±, ή μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Η κάθε υποχώρηση είναι φυσιολογική και υγιής. Δίνει την δυνατότητα αναδιαρθρώσεων και νέων τοποθετήσεων”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να δοκιμάζει τις 1500 μονάδες που αποτελούν και τα υψηλά 13 ετών. Εκτιμούμε ότι, η οριστική διάσπαση των 1500 μονάδων δεν θα είναι άμεση, τονίζει ο Γιώργος Πήττας.

Σε πρώτη φάση, όσες φορές ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 1500 μονάδες, η προσφορά αυξήθηκε σημαντικά.

Τα placements Δεικτοβαρών μετοχών σε χαμηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με τις πρώτες αποκοπές μερισμάτων επηρεάζουν αρνητικά τον Γενικό Δείκτη.

Οι ΑΛΦΑ και ΒΙΟ ήταν οι πρωταγωνιστές αυτή την εβδομάδα, από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, παίρνοντας την σκυτάλη από ΕΤΕ και TITC, χωρίς να πραγματοποιήσουν όμως υψηλά 52 εβδομάδων.

H Αγορά έχει πραγματοποιήσει σημαντική άνοδο τον τελευταίο μήνα με συνεχές “rotation” στις μετοχές της υψηλής κυρίως κεφαλαιοποίησης και η περιοχή των 1500 μονάδων είναι ένα καλό σημείο για προσωρινή τουλάχιστον στάση.

Στο εξωτερικό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα το βράδυ τα πρακτικά της FED κυρίως ως ένδειξη για την απόφαση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,6), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-1,07%) και Eurobank (-1,36%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν Alpha Bank (-2,04%) και Πειραιώς (-1,35%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1314,92 μονάδες (-1,5%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1317,11 (-1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1316,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,39%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1115 - 1100 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οριακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι Motor Oil (+3,34%) και TITC (+1,43%).

Με δύο πτωτικές και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις η μετοχή της Jumbo έφτασε σήμερα να υποχωρεί μέχρι τα 26,70 ευρώ (-1,98%) και χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement στα 27,20 ευρώ, για να ακολουθήσει αντίδραση με κλείσιμο στα 27,20 ευρώ (-0,15%). Η επόμενη στήριξη στα 26,34 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 16,65 ευρώ (κλείσιμο 23/4) συνεχίζει να κινείται ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-1,98%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε χαμηλά 5μηνου. Οι αντιστάσεις στα 15,72 – 15,75 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 16,77 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 14,57 ευρώ.

Η προσοχή και στον τίτλο της Autohellas (-3,23%), που συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του δείκτη FTSE25.

Μετά το χθεσινό -3,30%, σήμερα η μετοχή της Motor Oil (+3,34% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) ήταν η μοναδική από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στα 27,94 – 28,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 25,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση είτε από την Ίδια, είτε από Θυγατρική αυτής του συνόλου των μετοχών που κατέχει η Ελλάκτωρ στην “ΗΛΕΚΤΩΡ” και αντιπροσωπεύουν το 94,44% του εκδοθέντος και πλήρως καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της “ΗΛΕΚΤΩΡ”. Στο πλαίσιο αυτό η ΜΟΗ απέστειλε σήμερα προσφορά, η οποία υπόκειται σε όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ευρώ 114,7 εκατ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της TITC (+1,43%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα, ή σε υψηλά 16,5 ετών.

“Καθώς πλησιάζει η εισαγωγή της Θυγατρικής σε Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, αναμένουμε από την Αγορά να υιοθετήσει σταδιακά μια προσέγγιση SOTP (αθροιστική αποτίμηση) στην μετοχή της TITC, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκρυστάλλωση αξίας >700 εκατ. ευρώ, ή 9 ευρώ/μετοχή, δεδομένων των χαμηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου που συνδέονται σε Περιουσιακά Στοιχεία των ΗΠΑ”, σημειώνει η Eurobank Equities, που αυξάνει την τιμή - στόχο για την TITC από τα 31, στα 40,5 ευρώ, με τη σύσταση να διατηρείται “buy”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+116,48%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+108,88%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+91,04%), ΦΒΜΕΖΖ (+85,56%), MONTA (+80,63%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,71%), ΞΥΛΠ (+54,94%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΥΠ (+3,70%), ΤΖΚΑ (+1,55%), ΜΟΝΤΑ (+1,47%), ΜΙΓ (+1,79%), MED (+3,23%), ΓΕΒΚΑ (+1,27%).

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωση η ΦΡΛΚ (-2,38%).

Πωλήσεις από Ιδιωτική ΑΧΕ στην ACAG (-1,62%).

Έξι συνεχόμενες πτωτικές και εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (-2,27%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,23%), ΓΚΜΕΖΖ (-2,58%) και ΙΛΥΔΑ (-0,90%) και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές για ΦΒΜΕΖΖ (-1,58%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-2,92%), ΠΡΟΦ (-0,79%) και REALCONS (-0,51%).

Πτωτικό τρίο συμπλήρωσε η ΠΕΡΦ (-3,52%), που σήμερα διακίνησε και “πακέτο” 50000 τεμ. στα 6,95 ευρώ.

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου στην ΦΡΙΓΟ (-8,96%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 13/5 για Κρι Κρι (+0,90%).

Επιστροφή αγοραστών σε Premia (+0,85%), ΔΑΑ (+1,99%) και Πλ. Θράκης (+1,24%).

Αύξησαν συναλλαγές Αλουμύλ (+0,72%), Έλαστρον (-4,64%) και ΕΧΑΕ (-3,21%).

Πέντε “πακέτα”, συνολικά 300000 τεμ., όλα στα 5,29 ευρώ, πέρασαν για την ΙΝΚΑΤ (-0,38%).

Βγήκε μικρό “bid” στον Μπήτρο (+7,11%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (+1,30%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), εν μέσω πονταρισμάτων για σημαντικές ανακοινώσεις αύριο.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1329 - 1320 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3500, 3460, 3280, 3226 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3205 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει να πιέζεται το Πετρέλαιο, στο 1,0837 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

“Το Δολάριο μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία για μεγαλύτερο διάστημα, αν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, την ώρα που άλλες Κεντρικές Τράπεζες προχωρήσουν σε μείωση του κόστους δανεισμού”, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Χαμηλότερα των $2400 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $31,5 διολισθαίνει το Ασήμι.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $70000 το Bitcoin, προς τα $3750 διορθώνει το Ethereum.

Η απόδοση των 10ετων Κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε υψηλό 11 ετών, εν μέσω στοιχημάτων για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της BoJ φέτος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο RTE One της Ιρλανδίας ότι “είναι πιθανή τον επόμενο μήνα, 6/6, μια μείωση επιτοκίων, καθώς η ταχεία αύξηση των τιμών καταναλωτή συγκρατείται πλέον σε μεγάλο βαθμό”.

Σχολιάζοντας στη Handelsblatt, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, προέτρεψε για προσοχή μετά την πιθανή πρώτη μείωση. “ακόμα και αν τα επιτόκια μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα μειώσουμε περαιτέρω σε επόμενες συναντήσεις. Δεν είμαστε σε αυτόματο πιλότο”, τόνισε.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν χαμηλότερα για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Απρίλιο, στις ΗΠΑ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε η μέση τιμή πώλησης. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 1,9%, σε σχέση με τον Μάρτιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,14 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Τον Μάρτιο είχαν υποχωρήσει 3,7% από τα υψηλά έτους, στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τον Φεβρουάριο. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,3 δισ., στα 102,7 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό η ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικούς τίτλους, έναντι 109 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.289 συμβόλαια).

Στα 3.802 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.726 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 873 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 873 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 441, 435 για τον Ιούνιο και 6 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.585,25), κινήθηκε μεταξύ 3.585,25 και 3.627 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.341).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.757).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (113.367 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (887), Πειραιώς (7.221), Εθνική (613), ΔΕΗ (942), Alpha Bank (8.316), ΕΛΧΑ (183), Ελλάκτωρα (501), Τέρνα Ενεργειακή (241), ΑΔΜΗΕ (661), Viohalco (256), ΓΕΚ (142), Μυτιληναίο (1.241), ΟΠΑΠ (316).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 172.418, Πειραιώς 96.836, Eurobank 28.743, ΑΔΜΗΕ 26.847, ΓΕΚ 15.767, ΔΕΗ 33.797, Εθνική 10.881, Τέρνα Ενεργειακή 32.382.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.895.716 τεμ., (από 62.910.355 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.129.925 τεμ. (52.226.261), ΟΠΑΠ 1.753.779 τεμ. (1.743.058), Εθνική 12.837.918 τεμ. (12.837.918), ΟΤΕ 1.674.351 τεμ. (1.668.861), Πειραιώς 11.135.105 τεμ. (11.323.736) Intralot 1.065.715 τεμ. (1.040.715).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v