Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάτησε τις 1.500 με οδηγό τις τράπεζες

Καθαρά ανοδική συνεδρίαση για την εγχώρια αγορά. Alpha Bank, Eurobank, Titan, Helleniq Energy έδωσαν ώθηση στην αγορά. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Συναλλαγές 113 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πάτησε τις 1.500 με οδηγό τις τράπεζες

“Σε κάθε περίπτωση και επειδή είθισται οι Αγορές να ξαναδοκιμάζουν επίπεδα που έχουν δοκιμάσει, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό του “retest” των τιμών υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1500 μονάδων, όμως αυτή η προσπάθεια, για να έχει αίσιο αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί καλύτερο ‘μίγμα’ θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και μεγαλύτερη συμμετοχή από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής.

Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ανεβοκατεβαίνει το επίπεδο των 1500 μονάδων και τα νέα υψηλά 157 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 13/4/2011 και στις 1531,04 μονάδες).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τις σημερινές συναλλαγές και παρά τον θετικό βηματισμό των βασικών δεικτών, η “μεγάλη εικόνα” στο ταμπλώ ήταν επιφυλακτική, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελεική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών και η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής συντελέστηκε με περιορισμένο αριθμό μετοχών, κυρίως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με επικεφαλής και σήμερα, τους Βαρύδεικτους Τραπεζικούς τίτλους.

Από τα μη Τραπεζικά blue chips, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,18%), καθώς σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και οι αναλυτές περιμένουν ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας.

Σε θετικό βηματισμό και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την λήξη των συναλλαγών της Παρασκευής, ο Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και οριακά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 40000 μονάδων (40003,59 μονάδες), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Στην τρέχουσα εβδομάδα, αναμένονται οι ανακοινώσεις των προκαταρκτικών στοιχείων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δεικτών PMI για τον Μάιο, την Πέμπτη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, ωστόσο η ανακοίνωση κερδοφορίας της Nvidia στις 22 Μαΐου αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που δημιούργησαν θετικό κλίμα και διαθέσεις, πολύ πιο επιλεκτικό το αγοραστικό ενδιαφέρον στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, ενώ αυξημένη προσοχή απαιτούν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς σημαντικός αριθμός τίτλων διεκδικεί υψηλότερες αποτιμήσεις, με ελάχιστες συναλλαγές και “ανοιχτές” εντολές αγορών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρου αναλυτή και στενού συνεργάτη της στήλης, “μετά την ολοκλήρωση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024 και τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ‘νηοπομπή’ από ‘εισαγόμενες’ θετικές εκθέσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, στις 31/5. Η προσοχή και στην μετοχή της Εθνικής καθώς, αν ‘κλειδώσει” η διενέργεια placement Ιούνιο - Ιούλιο, η μετοχή θα συνεχίσει να ‘προσέχεται”.

Από εκεί και πέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι 1505 μονάδες “κλώτσησαν” τον Γενικό Δείκτη και μένει να φανεί αν υπάρχει ο απαιτούμενος “συσχετισμός δυνάμεων”, που θα πετύχει την ανοδική διαφυγή.

Συνεχίζεται η ήπια αναρρίχηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,84% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,45% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,495% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1505,07 μονάδες (+0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1500,75 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1502,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Ο τζίρος στα 114,1 εκατ., από τα οποία τα 9,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΠΣΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΠΡΕΜΙΑ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 114,1 εκατ., τα 94,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Δοκιμάζει την κύρια αντίστασή της η ΚΛΜ. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 1,87. Θυμίζουμε ότι το free float ειναι πολύ μικρό, ενώ δεν έχουμε ακόμα εικόνα με το αν θα γίνει ΑΕΕΑΠ, ή όχι” αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές τοποθετούνται ενόψει των βασικών εταιρικών αποτελεσμάτων αυτής της εβδομάδας και της δημοσίευσης των πρακτικών της FED την Τετάρτη”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί. Η ΔΕΗ δημοσιεύει σήμερα αποτελέσματα και αύριο η Optima Bank”, υπενθυμίζει η Optima Bank.

Η Εγχώρια Αγορά θα συσσωρεύσει γύρω από τα υψηλά 13 ετών, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον από τα αποτελέσματα και τις προοπτικές θα προσφέρει στήριξη”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Το ανοδικό ‘χάσμα’ στις 1460 -1455 μονάδες αποτελεί την πλησιέστερη στήριξη. Σήμερα η ∆ΕΗ ανακοινώνει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου, την Τρίτη οι Optima Bank & Fourlis, την Τετάρτη οι ΕΛΧΑ & Infoquest και την Πέμπτη οι Lavipharm & Ideal”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα σημαντικότερα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας ανακοινώνονται την Πέμπτη και Παρασκευή με τους δείκτες Μεταποίησης και Υπηρεσιών PMI Μαΐου (Πέμπτη) και το Γερμανικό ΑΕΠ και τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ (Παρασκευή) να έχουν τον πρώτο λόγο. Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί και στα πρακτικά της FED που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη το βράδυ. Στο μέτωπο εταιρικών αποτελεσμάτων εξωτερικού τα φώτα πέφτουν στην Nvidia, που δημοσιεύει την Τετάρτη (μ.σ. των ΗΠΑ) ως την πλέον αντιπροσωπευτική Εταιρεία για την πορεία της τεχνητής νοημοσύνης. Στο εσωτερικό σημειώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει η ΔΕΗ το Α΄ τρίμηνο του 2024. Για τον ΓΔΧΑ βλέπουμε διακυμάνσεων συνέχεια με την περιοχή των 1430 με 1450 μονάδων να αποτελεί κρίσιμη στήριξη στην παρούσα φάση”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η ΑΛΦΑ, μετά από μεγάλο διάστημα, κατάφερε να αλλάξει επίπεδο, ενώ οι διανομές μερισμάτων μαζί με τις αγορές ιδίων, έχουν κάνει την διαφορά στην προσέλκυση των επενδυτών στον κλάδο. Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και Ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τις τιμές - στόχους στις Τράπεζες, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο όμιλος ΒΙΟ ήταν ένας ακόμα πρωταγωνιστής την εβδομάδα που πέρασε, καθώς και η Μητρική και οι Θυγατρικές κατέγραψαν νέα υψηλά. Ειδικά ο τίτλος της ΕΛΧΑ άφησε και ανοδικό “χάσμα” δείχνοντας μεγαλύτερη δυναμική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Όμιλος, σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά, είναι υποτιμημένος. Από την άλλη ο βασικός μέτοχος θα προσπαθήσει να τονώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά να αυξήσει το free float του Ομίλου, με σκοπό να πιάσει και τους στόχους της ΕΧΑΕ.

Από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση η ΛΑΒΙ κατάφερε να αλλάξει επίπεδο δοκιμάζοντας τιμές στα 1,00 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η Εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα, γεγονός που προσελκύει νέους επενδυτές και traders.

Η ΔΕΗ, τεχνικά, συνεχίζει να έχει επαφή με το επίπεδο λίγο κάτω από το 12, που αν καταφέρει να κατοχυρώσει μπορεί να κάνει την διαφορά στην τάση.

Αν κάποιος δει το γράφημα του ΓΔ, θα συνειδητοποιήσει ότι το τελευταίο 8μηνο είχαμε 6 ανοδικούς και 2 σταθεροποιητικούς μήνες και μάλιστα χωρίς ουσιαστική διόρθωση, κάτι που δείχνει ότι οι αγοραστές είναι μόνιμοι και οι πωλητές δύσκολα αποχωρίζονται την Αγορά.

Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το καλύτερο είναι ότι όσο το Χ.Α. κινείται χωρίς υπερβολές, δύσκολα μπορεί να αλλάξει, μεσοπρόθεσμα, τάση, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8), ΕΤΕ (7,8), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,7), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,6), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+2,43%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (+0,73%), ΕΥΡΩΒ (+1,57%) και ΠΕΙΡ (-0,05%).

Στη μάχη για την δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. προηγείται η Eurobank (7,957 δισ.) και ακολουθεί η Εθνική (7,793 δισ.).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,60 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,545 – 1,537 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,972 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,82, 6,65 και 6,623 – 6,504 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 2,019 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,78, 1,72 – 1,692 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,72 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,698, 3,409 – 3,39 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1349,28 μονάδες (+1,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1335,48 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1338,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,12%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε τιμές Νοεμβρίου 2015, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1110 - 1098 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πώληση μικτού χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, μικρών Επιχειρήσεων, καταναλωτικά) ετοιμάζεται να προχωρήσει η Eurobank. Η Τράπεζα ταξινόμησε στο τέλος του 2023 το παραπάνω χαρτοφυλάκιο (χαρτοφυλάκιο Leon) στα προοριζόμενα προς πώληση, καθώς είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς Επενδυτές για την πώλησή του. Αναγνώρισε, μάλιστα, πρόσθετη ζημιά απομείωσης 55 εκατ. ευρώ, η οποία επιβάρυνε τα αποτελέσματα χρήσης 2023. Τον περασμένο Μάρτιο, αναθεώρησε την περίμετρο του χαρτοφυλακίου, προσθέτοντας δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 240 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ύψος της μικτής λογιστικής αξίας από 398 εκατ. ευρώ, ανήλθε σε 638 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, το τίμημα που αναμένεται να εισπράξει η Τράπεζα από την πώληση του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 232 εκατ. ευρώ (36,3% της μικτής λογιστικής αξίας). Η πρόβλεψη απομείωσης ανέρχεται, ως εκ τούτου, σε 406 εκατ. ευρώ”.

Σαφές προβάδισμα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-2,98%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,57%), ΟΤΟΕΛ (-0,48%), CENER (-2,18%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Από σήμερα, οι μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,98%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,7514561650 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,7138833568 ανά μετοχή).

Η Εισηγμένη θα ανακοινώσει τα βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο 2024, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της Jumbo (+1,84%), στην προσπάθεια να διακοπεί η πλαγιολισθητική κίνηση που ξεκίνησε από τα 30 ευρώ (κλείσιμο 8/5), μετά την διενέργεια του mini placement, 4 εκατ. μετοχών, από τον βασικό μέτοχο στα 27,20 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 28,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 26,34 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+124,73%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+104,28%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,66%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+74,53%), MONTA (+72,25%), ΞΥΛΠ (+71,08%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+68,02%), ΠΕΡΦ (+53,1%), REALCONS (+52,09%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust Συμ. (-2,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,5629872036 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,5348378434 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Revoil (-0,89%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0485 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,046075 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+10,42%), ΒΙΟΤ (+7,75%), MED (+5,64%), ΔΡΟΜΕ (+4,55%), ΜΙΝ (+0,89%), ΠΑΙΡ (+0,88%), ΚΥΡΙΟ (+1,09%), ΑΛΜΥ (+1,25%), ΜΟΝΤΑ (+4,78%).

Βασικός μέτοχος πούλησε στις 15/5 165000 τεμ. ΒΙΟΚΑ (-1,50%), με μέση τιμή πώλησης στα 2,74 ευρώ.

Σποραδικές αγορές ψηλότερα των 12,00 ευρώ για Epsilon Net (+0,33%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΑΤΟΚ (-10%) και ΦΟΥΝΤΛ (-1,05%) και τρεις για ΓΚΜΕΖΖ (-3,64%).

Πρώτη συνεδρίαση ουσιαστικής διόρθωσης για OPTIMA bank (-2,40%) μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Σε νέα χαμηλά 79 μηνών ο Ικτίνος (-3,46%).

Δίπλωσε τις διορθωτικές συνεδριάσεις η ΠΡΟΦ (-2,80%), μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (-0,70%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 9/5 για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+1,25%).

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 3,65 ευρώ (κλείσιμο 30/4) η Ιντρακόμ (+0,94%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΛΜ (+1,52%).

Το απόλυτο “κουβάδιασμα” σήμερα για τους traders από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-3,99% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Ο τίτλος ξεκίνησε τις συναλλαγές με “flying start” αναρριχήθηκε μέχρι το +6,34% και μετά “άδειασε” μέχρι το -6,10%, διακινώντας το υψηλότερο όγκο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).

Κάποια στιγμή θα δώσει σημαντική κίνηση η Doppler (+9,38%). Προς το παρόν αναμένονται τα νέα από την γ.σ. στις 31/5.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1326 - 1318 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3218 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3202 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και από τους δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0861 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Άφησε πίσω του τα $2425 ο Χρυσός (το πρωί αναρριχήθηκε μέχρι τα $2454 και σε νέα ιστορικά υψηλά), πάνω από τα $32,2 το Ασήμι.

Πάνω από τα $67300 το Bitcoin, προς τα $3110 αναρριχάται το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια χορήγησης δανείων ενός έτους και πέντε ετών στο 3,45% και 3,95% αντίστοιχα.

“Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να συμβαδίζει με τη σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ. Ο Ιούνιος φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά οι αποφάσεις για τυχόν επόμενα βήματα καθορίζονται καλύτερα από τα εισερχόμενα δεδομένα” σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς.

O αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, δήλωσε ότι “τα στοιχεία του Απριλίου για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς οριστικά συμπεράσματα”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 104,3 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε εξωτερικούς κραδασμούς και εφαρμόζοντας οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης φαίνεται να βελτιώνονται λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας ή «Ελλάδα 2.0»), των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων και των σωρευτικών επιπτώσεων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμών της στη ζώνη του ευρώ παραμένει υψηλό, σημειώνει η DBRS σε ανάλυσή της για το επενδυτικό κενό.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank δίνει η Jefferies σε ανάλυσή της. Ο Οίκος δίνει στόχο τα 2,7 ευρώ, από 2,6 ευρώ προηγουμένως.

Στο γκρουπ των Επενδυτικών Οίκων που δίνουν τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος άνω των 45 ευρώ εντάσσεται και η Piraeus Securities, βάζοντας τον πήχη στα 48,5 ευρώ (από 44,5 ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΑΡΑΙΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, TITC και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρας.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.117 συμβόλαια).

Στα 3.701 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.229 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 883 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 893 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 316, 295 για τον Ιούνιο και 21 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.669,75), κινήθηκε μεταξύ 3.641,5 και 3.669,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.345,5), κινήθηκε μεταξύ 1.345,5 και 1.345,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.732).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.946), Πειραιώς (7.554), Εθνική (330), ΔΕΗ (802), Alpha Bank (10.106), ΕΛΧΑ (634), Ελλάκτωρα (247), Ελ. Πετρέλαια (178), Τέρνα Ενεργειακή (360), Αεροπορία Αιγαίου (200), ΑΔΜΗΕ (120), Viohalco (296), ΕΧΑΕ (186), Ιντρακόμ (353), Cenergy (160), Μυτιληναίο (214), ΟΠΑΠ (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 177.797, Πειραιώς 88.030, Eurobank 29.073, ΑΔΜΗΕ 26.710, ΓΕΚ 15.760, ΔΕΗ 33.499, Εθνική 10.753, Τέρνα Ενεργειακή 32.602.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.739.634 τεμ., (από 63.622.695 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 52.129.925 τεμ. (52.131.135), ΟΠΑΠ 1.738.068 τεμ. (1.741.037), Εθνική 12.837.918 τεμ. (12.692.918), ΟΤΕ 1.716.164 τεμ. (1.705.181), Πειραιώς 11.401.736 τεμ. (8.323.736) Intralot 1.040.715 τεμ. (1.028.557).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v