Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάταξη υπέρ των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις από ξένα funds συνεχίζονται, στη σκιά της πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια. Στο στόχαστρο οι τράπεζες κυρίως, λόγω υπεραπόδοσης έναντι blue chips και αγοράς.

Διάταξη υπέρ των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, νέες απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Mετά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street -η χειρότερη για τον DJIA εδώ και έναν χρόνο-, η στάση των traders δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο.

Ενδεικτικά, κατά 0,85% διορθώνει ο DAX στις 18.537 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή να «γυρίζει» πλέον αρνητική στο 0,90%. Ωστόσο, παραμένει 2,46% θετική σε μηνιαίο, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας και πέντε πριν το κλείσιμο βιβλίων Μαΐου.

Ανάλογη εικόνα για CAC40 και FTSE100, αναπόφευκτο το νέο πτωτικό gap για τους επενδυτές στο ΧΑ, ενεργοποιώντας εντολές πώλησης από την πρώτη κιόλας. Στο στόχαστρο ο τραπεζικός κλάδος, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσής του έναντι blue chips και αγοράς.

Στις 1.292 (-1,15%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.568 (0,60%) ο FTSE25, με τον Γενικό Δείκτη ξανά χαμηλότερα των 1.475 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους βραχυπρόθεσμους ενεργούν με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση.

Στο μείον 2,36% η εβδομαδιαία υποχώρηση για τον ΔΤΡ, αλλά ακόμη κρατά κέρδη 2,15% στον μήνα και 21,68% από την αρχή του έτους.

Πρακτικά οι πιο μεσοπρόθεσμοι έχουν περιθώρια μερικής κατοχύρωσης θέσεων (σε 3μηνο, 5μηνο), κάτι που κυρίως εγχώριοι θεσμικοί αξιοποιούν από τη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι θεσμικοί έχουν φτάσει το ενεργητικό των υπό διαχείρισή τους Αμοιβαίων Κεφαλαίων στα μεγέθη των 19 δισ., σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο, εύλογα δηλαδή «κλειδώνουν» μέρος κερδών, κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά.

Ομως, δεν είναι και πολύ διαφορετική η εικόνα για την πλειονότητα των blue chips, καθώς πιέσεις από ξένα funds συνεχίζονται και σήμερα. Ενδειξη για την ενεργό παρουσία ξένου πωλητή δόθηκε από προχθές, στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Από τις βασικές επιλογές συντηρητικών χαρτοφυλακίων, αμυντικό χαρτί με υψηλή μερισματική απόδοση, συχνά λογίζεται ως σηματωρός.

Η ισχυρή διόρθωση, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές (σχεδόν ενός εκατ. μτχ.), εκλήφθηκε ως «καμπανάκι» από αρκετούς. Παράλληλα, «βάρυναν» τα κοντινά placements σε Jumbo και Mytilineos, με συνέπεια η τάση να αλλάξει σε short (από long).

Πωλητές σε Mytilineos (36,78), Εθνική (8,242), Πειραιώς (3,711), Αlpha Bank (1,6945), Motor Oil (28,34), αγοραστές σε ΔΕΗ (11,62), ΟΠΑΠ (15,03)

Στα 268,8 εκατ. ο κύκλος εργασιών της Aegean στο Q1, βελτιωμένα ebitda αλλά και ζημιές 21 εκατ. ευρώ, με τον Γιώργο Σαββάκη να αναλύει νωρίτερα τα τεχνικά δεδομένα για τη μετοχή, όπως και της Autohellas.
Στα 12,31 (-0,71%) η μετοχή της AEGEAN, στα 11,98 (-0,17%) της Autohellas.

Ξεκάθαρα υπέρ των πωλητών η διάταξη, καθώς υπερτερούν σε 41 μετοχές -έναντι 19-, με κύριο χαρακτηριστικό την ελεγχόμενη μεν προσφορά αλλά την περιορισμένη ζήτηση, απουσία καταλυτών, όπως σημείωναν χρηματιστές.

Στα 6,1 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών -χωρίς προσυμφωνημένες εντολές- στο ημίωρο της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v