Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι αγοραστές

Η επικαιρότητα προϊδεάζει για αυξημένο stock picking, εν αναμονή και των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Οι καυτές επιχειρηματικές εξελίξεις, η συγκυρία και οι κινήσεις των long.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι αγοραστές

Με πλήρη σύνθεση σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -μετά τη χθεσινή αργία στο LSE- και την προσοχή των επενδυτών τόσο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη όσο και στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

Και μόνο που έπρεπε να περάσουν 24 χρόνια για να επισκεφθεί το Βερολίνο Γάλλος πρόεδρος λέει πολλά. Το δε κοινό άρθρο Μακρόν-Σολτς στους Financial Times με τη διαπίστωση/προειδοποίηση πως «η Ευρώπη είναι θνητή» τα λέει σχεδόν όλα. Το επίδικο την Κυριακή 9 Ιουνίου και από την επόμενη ημέρα.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, εύλογα οι επενδυτές ήταν μάλλον επιφυλακτικοί στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον DAX στις 18.774,71 (0,43%) και τον CAC40 στις 8.132,49 (0,46%), λιγότερο όμως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου με τράπεζες και ΟΤΕ οι long ενίσχυσαν τις θέσεις τους στον μεν Δείκτη Τραπεζών στις 1.325,21 (1,59%), στον δε Γενικό Δείκτη στις 1.481,23 μονάδες.

Τα ενδοσυνεδριακά των 1.325,21 και 1.494,49 αντίστοιχα είναι οι νέες (επικαιροποιημένες) αντιστάσεις βραχυπρόθεσμα, κατ' αρχήν για σήμερα.

Στα 82 εκατ. η αξία συναλλαγών -με μόλις 2,8 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 40 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές, Mytilineos, Εθνική, Eurobank- αλλά με συγκριτικά αυξημένο τζίρο, κυρίως στον ΟΤΕ, προς το «κλείσιμο» της συνεδρίασης.

Παρότι λείπει η μεγάλη είδηση/εξέλιξη, η ημέρα είναι μεστή, η επικαιρότητα προϊδεάζει για αυξημένο stock picking.

Κατ' αρχάς οι εξελίξεις στον ΟΤΕ -με επίκεντρο τη θυγατρική Telekom Romania Mobile- που αναλύει η Μαρία Μόσχου ήταν ο κύριος λόγος της χθεσινής ισχυρής αντίδρασης για τη μετοχή. Με άνοδο 2,98% στα 14,16 ευρώ, με συναλλαγές 213 χιλ. τμχ.

Παράλληλα εξελίσσονται οι επαφές BCPartners-CVC Capital για τη Nova, πρακτικά τα telecoms έχουν ξανά επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συν τω χρόνω τα μεγάλα σχέδια της Mytilineos στην ιταλική αγορά διευρύνουν ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια της εισηγμένης, το δε γεγονός και μόνο πως ήταν από τα βασικά θέματα σε εφημερίδες κύρους, λ.χ. Il Sole24Ore, καταδεικνύει τη συνεχή μεγέθυνση του group. Εμφανώς ασφυκτιά στη «ρηχότητα» του ΧΑ, υλοποιώντας μεθοδικά τις ενέργειες εισόδου στο LSE/FTSE100. Σημειωτέον πως η χθεσινή θεματογραφία της συγκεκριμένης εφημερίδας ήταν η μόνη ελληνικού περιεχομένου για φέτος. Με 1,52% στα 37,50 ευρώ η μετοχή, στις 640 χιλ. τμχ. οι συναλλαγές. Και με αυξημένη στάθμιση, από σήμερα, στους δείκτες FTSE/Russell (All World etc).

Σε αυτή τη συγκυρία, η Motor Oil ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη Q1, η Optima Bank περιμένει ισχυρό 3μηνο, η διοίκηση διπλασιάζει το ποσό επιβράβευσης που προτείνεται να λάβουν οι 1.429 εργαζόμενοι. Με 1,57% στα 28,44 και συναλλαγές 85,4 χιλ. τμχ.

Στο επίκεντρο και ο όμιλος Viohalco, με την επικείμενη διαδικασία δημόσιας πρότασης/είσοδο της Noval Property στο ΧΑ. Η Πέννυ Κούτρα αναφέρεται στο discount, τον πήχη για τα κεφάλαια και το free float. Profit taking και στα τρία χαρτιά του ομίλου, με σημαντικές απώλειες 4,31% για τον τίτλο της Cenergy Holdings στα 8,43 ευρώ.

Στα 5,7 δισ. ο δανεισμός -μέσω TLTROs- που ξεπλήρωσαν οι τράπεζες στο 3μηνο, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου, αλλά και «καρφιά» του Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις -όπως δηκτικά αναφέρει ο ΧΑΜαιλέων. Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης της Eurobank για το παρόν και το μέλλον της αποταμίευσης στην Ελλάδα.

Με θετικό πρόσημο το συστημικό «καρέ», μεγαλύτερη άνοδος 2,34% για τον τίτλο της Εθνικής, στα 8,49 ευρώ. Δεύτερη η Eurobank με 1,87% στα 2,12 ευρώ, το δίδυμο που υπεραποδίδει έναντι Πειραιώς (3,809) και Alpha Bank (1,718).

Mε αυτή την τάση σε blue chips και τραπεζικά, η αφορμή δύσκολα θα περνούσε αναξιοποίητη από παίκτες ενεργούς σε συγκεκριμένα mid/small caps. Μπήτρος (0,595), Δομική Κρήτης (4,63), Revoil (1,675), Intracom Holdings (3,64), Premia (1,216) αλλά και σε μία ειδικών χαρακτηριστικών ομάδα εισηγμένων (στην ΕΝαλλακτική Αγορά), όπου με συναλλαγές αξίας... περιπτέρου διαμορφώνεται πολλαπλάσια χρηματιστηριακή αξία.

Με τα γνωστά 200 τμχ. η νέα άνοδος 9,98% για τον τίτλο της DotSoft στα 8,90 ευρώ, με 433 τμχ. τα νέα υψηλά του 1,45 της Doppler.

Επίσης δεν περνά απαρατήρητη η σταθερή άνοδος της μετοχής της ΛΑΜΨΑ, με ελάχιστα κομμάτια καθημερινά, που όμως έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση της αποτίμησης, σε νέα υψηλά των 37 ευρώ ο τίτλος, στα 790,4 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία (που σύμφωνα με χρηματιστές, δείχνει να είναι το ζητούμενο).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v