Χρηματιστήριο: Απέτρεψε τα… χειρότερα η Coca Cola

Πτώση στις 1.471 μονάδες για τον ΓΔ με την Coca Cola (+2,27%) σε ρόλο αναχώματος. Ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, Viohalco, Titan. Ανοδος για Intracom. Ξανά κάτω από τα 100 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Απέτρεψε τα… χειρότερα η Coca Cola

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδες, ο τζίρος συμπλήρωσε τέσσερις συνεδριάσεις χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, εικόνα “εγκατάλειψης” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δείχνουν να κρατάνε επαφή με τα πρόσφατα πολυετή υψηλά, καθαρά και μόνο από το συνεχιζόμενο “rotation” σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τον ρόλο του “σωματοφύλακα” σήμερα τον ανέλαβε η μετοχή της ΕΕΕ (+2,27%), γνωστός “μπαλαντέρ” της Αγοράς που έχει “συνηθίσει να επιστρατεύεται σε δύσκολες συνεδριάσεις”, συνεπικουρούμενη από την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+0,18%).

Η τεχνική εικόνα της Εγχώριας Αγοράς δείχνει την απαρχή κλίσης, η οποία θα ενταθεί αν ο Γενικός Δείκτης αρχίσει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1470 μονάδων, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και κινήσεις “stop long”, από τα πιο γρήγορα χαρτοφυλάκια, αν ο Δείκτης κινηθεί χαμηλότερα των 1460 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Δείκτη, το οποίο εύκολα διαμορφώνεται από εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρή “χαρτιά”, το σίγουρο είναι ότι η Αγορά έχει αρχίσει να χάνει σε “φρεσκάδα” και ενδιαφέρον και αυτό επιβεβαιώνεται, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, από την καθημερινή αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Δείχνει περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη μίας είδησης – καταλύτη, πιθανότατα ενός deal που θα επαναφέρει το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, μία επιχειρηματική συμφωνία που θα επιβεβαιώσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, θα ανανεώσει το ενδιαφέρον και θα δώσει “καύσιμα” για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα επικρατήσει ο “νόμος της βαρύτητας” και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Χωρίς διάθεση αλλαγής και η επιφυλακτική εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην Ευρωζώνη, που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Motor Oil, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy. Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου από την Ausriancard”.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (Επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

Προβληματισμός επικρατεί και για την εικόνα που βγάζει ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, όχι μόνο γιατί ο κλαδικός του δείκτης επέστρεψε σήμερα σχεδόν το σύνολο από τα χθεσινά κέρδη, αλλά και διότι, αργά αλλά σταθερά, δείχνει να επιστρέφει σαν η πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών. Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε πέντε πτωτικές, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα σημεία – κλειδιά είναι οι 1539 και 1460 μονάδες. Διάσπαση ενός από τα δύο όρια θα σηματοδοτήσει ακόμα και την μεσοπρόθεσμη τάση.

Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη εναλλαγή των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως, “κρύβει” την ένταση της διόρθωσης, που είναι σαφώς πιο αξιοσημείωτη σε επιμέρους μετοχές, όλων των κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά στην συνέχεια.

Σταθεροποιητικά, ή ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,93% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,46% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,571% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1487,42 (+0,42%) και 1470,44 μονάδων (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1472,37 (-0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1471,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,65%.

Ο τζίρος στα 96,4 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 96,4 εκατ., τα 86,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

H ζώνη λίγο κάτω από τις 1500 μονάδες έχει γίνει σημαντική αντίσταση και χρειάζεται και αύξηση τζίρου για την κατοχύρωση. Το 1470 επίπεδο από την άλλη, είναι η στήριξή μας και σε περίπτωση κατοχύρωσης είναι δεδομένο ότι θα βγάλει πωλητές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων και όσο συντηρούνται τα δύο επίπεδα, θα δούμε χρονικά μία συσσώρευση, μέχρι η Αγορά να μας δώσει την λύση του σχηματισμού. Σήμερα είναι η δεύτερη συνεδρίαση, που στο επάνω της Αγοράς οι πωλητές εύκολα σταματήσανε την κίνηση. Κάτι πάει να προεξοφλήσει το Ευρώ, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6/6. Με στήριξη το 1,0820 έχει δοθεί αγοραστικό σήμα στην τάση και στόχο τη ζώνη του 1,10 ανά Δολάριο ΗΠΑ. Το Σικάγο, επίσης, δίνει 99,1% πιθανότητα να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed στην ερχόμενη συνεδρίαση την 12/6”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών για το 1ο τρίμηνο, της Lavipharm, της Autohellas, της Aegean, της Infoquest είναι ικανοποιητικές και ελπιδοφόρες για τη συνέχεια και σε κάποιες περιπτώσεις (Όμιλος Ideal, ΕΧΑΕ, Epsilon Net) εξαιρετικές, σε συνέχεια εκείνων των Τραπεζών. Παράλληλα, ο μέχρι τώρα απολογισμός των ύψους 3,4 δισ. ευρώ placements 8 Εισηγμένων (Alpha, ETE, Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίος, Helleniq Energy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ACAG/Λύκος) των τελευταίων 9 μηνών, συνιστούν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές των Εταιρειών από τους Διεθνείς επενδυτές, ενώ στο εγγύς μέλλον πιθανολογούνται και νέα, όπως για το 18% της ΕΤΕ, το νέο ποσοστό στη Helleniq Energy, ‘πακέτο’ της Trade Estate και της Viohalco/Cenergy κοκ., σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Ταυτόχρονα, σε βάθος χρόνου ο κανονισμός του Χ.Α. θα αναγκάσει αρκετές Εταιρείες να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες διασποράς, αν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρυθμιζόμενη Αγορά.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεδομένα δεν σηματοδοτούν στην παρούσα φάση την εκδήλωση αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από πλευράς Εγχώριων επενδυτών, ενώ την ίδια ώρα οι Διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι οι γενναιόδωρες αποδόσεις που έχουν ήδη καταγράψει (+14% ο ΓΔ & +22% οι Τράπεζες για φέτος) συνιστούν ισχυρό κίνητρο για κατοχύρωση κερδών, σε συνέχεια της φανερής αδυναμίας για υπέρβαση των 1500 μονάδων του ΓΔ με τα παρόντα συναλλακτικά δεδομένα.

Σαν αποτέλεσμα, τόσο ο ΓΔ όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καλούνται να επιβεβαιώσουν κρίσιμα όρια στήριξης, στην περιοχή των 1470 για τον πρώτο και των 3540 μονάδων για το δεύτερο.

Eν όψει της συνεδρίασης της Παρασκευής, κατά την οποία θα γίνει το rebalancing, σε συνέχεια των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης των δεικτών των Ελληνικών μετοχών του MSCI Standard Greece και της εισόδου νέων μετοχών στον ΜSCI Small Cap, αλλά και της ετυμηγορίας του Οίκου Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ στις 30/6 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση του FTSE25 από το Χρηματιστήριο.

Στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα της Nvidia που διαθέτει τους κορυφαίους επεξεργαστές για να τρέχουν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών με τις πωλήσεις του 1ου τριμήνου να ξεπερνούν τα $26 δισ. και την ύψους $2,7 τρισ. κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τη κεφαλαιοποίηση του συνόλου των μετοχών του δείκτη DAX 40 που ανέρχεται σε $2,5 τρισ. περίπου !

Όμως, η εξέλιξη αυτή δεν απέτρεψε τη διόρθωση των δεικτών στη Wall Street, καθώς προηγουμένως είχαν καταγράψει ιστορικά ρεκόρ, με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες να συγχρονίζονται.

Παράλληλα, στις 6 Ιουνίου η ΕΚΤ θα αναγγείλει την 1η επιτοκιακή μείωση, χωρίς ωστόσο να αναμένεται η αναγγελία και επόμενης καθώς “η μάχη με τον πληθωρισμό συνεχίζεται”.

Πιο σημαντικό ωστόσο για την Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα των κρίσιμων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς Μακρόν και Σολτς από κοινού πλέον αναγνωρίζουν την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία που ήδη μένει πίσω σε σχέση με τους Ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Κίνα κυρίως, με τις Αγορές να κινούνται με αυξημένη νευρικότητα αποτυπώνοντας το κλίμα αυξημένων αβεβαιοτήτων του Πλανήτη”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,7), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (-1,55%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΤΕ (-1,18%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-2,21%) και ΕΥΡΩΒ (-0,94%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1298,58 μονάδες (-2,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1307,34 (-1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1306,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,38%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153 και 1122 - 1105 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην αποπληρωμή 5,7 δισ. ευρώ του δανεισμού που είχαν αντλήσει οι Ελληνικές Τράπεζες από την ΕΚΤ, μέσα από τα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης TLTRO, προχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank. Μετά τις αποπληρωμές του πρώτου τριμήνου, η συνολική δανειακή έκθεση στο Ευρωσύστημα (όσον αφορά τις πράξεις TLTRO) περιορίσθηκε αθροιστικά στα 10,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη Ελληνική Τράπεζα που μηδένισε την έκθεσή της στον δανεισμό μέσω των προγραμμάτων TLTRO είναι η Εθνική”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι EEE (+2,27%), ΕΛΠΕ (+0,18%), CENER (+0,36%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές και ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,27%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η πρώτη αντίσταση στα 33,00 ευρώ και οι στηρίξεις στα 30,36 και 27,81 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλησιάζει η 8/6/2024, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος lock up 180 ημερών για ΤΑΙΠΕΔ - Όμιλο Λάτση, όσον αφορά το υπόλοιπο της συμμετοχής τους στα Ελ. Πετρέλαια και ο τίτλος θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των traders, εν μέσω φημών για διάθεση νέου ποσοστού. Σύμφωνα τις τελευταίες ανακοινώσεις η POIH Investments Limited, έμμεσα μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., κατέχει 123510479 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ή ποσοστό 40,41% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 95301987 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ή ποσοστό 31,18% επί του συνόλου των δικαιωμάτων των ΕΛΠΕ.

Αν ο τίτλος συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 8,81 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 7,86 – 7,73 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ο τίτλος της Viohalco (-4,04%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχοντας επιθετικούς “profit takers”. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,91 (ημερήσιο “stop long”), 5,73 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,66 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 6,61 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+118,68%), ΚΟΥΑΛ (+101,64%), MONTA (+87,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,68%), ΞΥΛΠ (+74,31%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+62,29%), OPTIMA (+50,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “Μοτοδυναμική” (-4,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,12198534 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,115886076 ανά μετοχή) και μετοχές της “CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ - Δ.Ο.Ε.Ε.” (+0,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,25 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Το εύρος τιμών για τη διάθεση νέων μετοχών στη δημόσια προσφορά που θα λάβει χώρα από αύριο 29 Μαϊου έως και την Παρασκευή 31 Μαϊου έδωσε στη δημοσιότητα η Noval Property. Η δημόσια προσφορά αφορά σε έως 17.388.025 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ, με είσοδό τους στη συνέχεια στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου. Ως ανώτατη τιμή διάθεσης ορίστηκαν τα €2,82, με την κατώτατη τιμή του εύρους να προσδιορίζεται στα 2,6 ευρώ.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΠΤΚ (+7,56%), ΦΛΕΞΟ (+3,18%), ΣΠΙ (+1,47%), ΙΝΤΕΤ (+1,57%), ΙΚΤΙΝ (+0,37%), ΜΟΝΤΑ (+0,85%), ΜΙΓ (+0,91%), ΜΕΒΑ (+0,52%), ΙΑΤΡ (+0,93%), ΚΥΡΙΟ (+3,07%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η OPTIMA bank (+0,34%), εν όψει εισόδου στον MSCI Small Cap.

Σε χαμηλά εξαμήνου ΕΥΑΠΣ (-2,50%) και ΙΝΤΕΚ (-2,13%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η DIMAND (-0,81%).

Εμφάνιση αξιοσημείωτου πωλητή σε ΠΑΠ (-4,38%).

Ακόμα ένα ιστορικά υψηλό σε κλείσιμο για DotSoft (+9,55%), σήμερα μόλις με 80 κομμάτια.

Αύξησαν συναλλαγές Revoil (+2,39%) και Πετρόπουλος (+1,62%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+5,49%). Πονταρίσματα από όσους περιμένουν κάποια ενδιαφέρουσα είδηση στην αυριανή συνέλευση.

Επιστροφή αγοραστών στην ΞΥΛΚ (+0,75%).

Πλαγιοανοδικά από τα 10,40 ευρώ (κλείσιμο 13/5) η Κρι Κρι (+2,28%).

Με 9 πτωτικές, στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (-1,23%).

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλείσιμο κάτω από την τιμή του πρόσφατου placement (6,00 ευρώ) η ACAG (-0,50%).

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,70%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Εταιρεία SunriseMezz, κατά τον Μάϊο 2024, εισέπραξε τοκομερίδια που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους €1,2 εκατ. Παράλληλα, η Εταιρεία Phoenix Vega Mezz, κατά τον Μάϊο 2024, εισέπραξε τοκομερίδια που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους €2,3 εκατ.”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1470 - 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1438, 1335 - 1323 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 3540, 3500 – 3490, 3460, 3280, 3240 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3213 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0874 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα των $2355 ο Χρυσός, στα $32 ισορροπεί το Ασήμι.

Προς τα $67750 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3845 το Ethereum.

“H Fed πρέπει να περιμένει να καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος στον πληθωρισμό προτού μειώσει τα επιτόκια”, δήλωσε στο CNBC ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Νιλ Κασκάρι.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο για δέκατο τέταρτο διαδοχικό μήνα, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο - ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος καταγράφει τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές, ενισχύθηκε 0,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η άνοδος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 7,4%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 102,2 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή -στόχο για τη μετοχή της TITC στα 38,2, από 26,5 ευρώ δίνει η NBG Securities, διατηρώντας σύσταση “outperform”. Σύμφωνα με την Χρηματιστηριακή, “η TITC είναι μεταξύ των λίγων Ελληνικών Επιχειρήσεων που είναι όντως διεθνής, κάτι που δείχνει να αποδίδει πρόσφατα”.

Στα 8,2 ευρώ η εύλογη αξία της Πλαστικά Θράκης, σύμφωνα με την Eurobank Equities. H Χρηματιστηριακή τοποθετεί την εύλογη αξία της Επιχείρησης μεταξύ 314 και 424 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΟΕΛ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Quest, ΟΠΑΠ, Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.047 συμβόλαια).

Στα 3.752 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.717 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 877 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 877 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 394, 347 για τον Ιούνιο και 47 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.571), κινήθηκε μεταξύ 3.568,25 και 3.599 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 14, 14 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.315), κινήθηκε μεταξύ 1.314,25 και 1.315,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.708,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.515), Πειραιώς (4.160), Εθνική (234), ΔΕΗ (311), Alpha Bank (5.006), ΑΔΜΗΕ (204), Viohalco (369), Ελλάκτωρα (400), Cenergy (222), Τέρνα Ενεργειακή (303), ΕΧΑΕ (205), Ιντρακόμ (458), ΟΠΑΠ (180), ΟΤΕ (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 171.170, Πειραιώς 102.961, Eurobank 28.316, ΑΔΜΗΕ 26.983, ΓΕΚ 15.818, ΔΕΗ 33.392, Εθνική 10.464, Τέρνα Ενεργειακή 32.348.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.629.437 τεμ., (από 61.637.949 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.129.925), ΟΠΑΠ 1.789.302 τεμ. (1.776.656), Εθνική 12.189.963 τεμ. (12.189.936), ΟΤΕ 1.638.893 τεμ. (1.634.970), Πειραιώς 11.053.829 τεμ. (10.790.446) Intralot 1.078.217 τεμ. (1.068.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v