Δεν βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη με μεικτή εικόνα τόσο για τον τραπεζικό κλάδο, όσο και για τα blue chips. Στα 120 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Πτώση για Coca Cola λόγω μερίσματος.

Δεν βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση σημαντικού volatility αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ξεκίνησε με διαθέσεις ήπιας αντίδρασης, όμως μετά τις 13.00 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα από την στήριξη των 1438 μονάδων, βάζοντας ταυτόχρονα σε δοκιμασία και τις “αντοχές” των “long”, για να ακολουθήσει νέα αντίδραση από την περιοχή των 1433 μονάδων.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, για το οποία έπαιξε ρόλο και η εκκίνηση της συνεδρίασης της Wall Street στο “βαθύ κόκκινο” και η σημερινή συνεδρίαση δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσθέσει ανησυχίες, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς η μία τεχνική στήριξη καταρρέει μετά την άλλη, με τους αναλυτές να αδυνατούν να προβλέψουν που θα φρενάρει η διόρθωση, αν ο Δείκτης αρχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1438 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1414 μονάδες.

Η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να είναι “ειδικών συνθηκών” και δεν ενδείκνυται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς θα συμπέσει με την λήξη του χρηματιστηριακού πενταμήνου και με τις τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ το βράδυ η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι εν δυνάμει πωλητές πήραν λιγότερο επιθετικές πρωτοβουλίες, εξ ου και ο σχετικά χαμηλότερος τζίρος, όμως αποδείχθηκαν ικανές προκειμένου να πιέσουν τους βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, πριν την αντίδραση που ήλθε κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και η οποία δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με διαθέσεις αντίδρασης και οριακά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του δείκτη για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό.

Ταυτόχρονα οι traders τιμολογούν τα στοιχεία από την έκθεση “Beige Book” της Fed σύμφωνα με τα οποία “η Αμερικανική Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, αλλά οι Επιχειρήσεις έγιναν πιο απαισιόδοξες όσον αφορά το μέλλον ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό”.

Υπό επανεξέταση και τα στοιχεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2024 από ότι είχε μετρηθεί αρχικά, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 1,3%, έναντι αρχικής μέτρησης 1,6%. Η αναθεωρημένη μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστρέφοντας στην Εγχώρια Αγορά, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών θυμίζει τον “Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας”, ως mini ορόσημο αναμένεται να λειτουργήσει το MSCI rebalancing, στο κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης, καθώς αναμένονται αναδιαρθρώσεις θέσεων, λόγω αυξομείωσης σταθμίσεων και πάρα πολλά θα κριθούν από την “ετυμηγορία” της Fitch και κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να δώσει αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά.

Για τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, οποιαδήποτε αντίδραση του Δείκτη που δεν θα μπορέσει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1485 μονάδων, μόνο σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις, θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Μεγάλη προσοχή και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που συμπλήρωσε επτά πτωτικές, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις και τον κλάδο να δείχνει ότι παραμένει “πρώτη επιλογή” των “profit takers”.

Καμία ουσιαστική διάθεση αλλαγής εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι traders που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, περιμένουν τα “βαριά χαρτιά” να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών αλλά, πολύ περισσότερο, μετά την αναθεωρημένη, προς τα κάτω, μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,93% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,56% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,665% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1449,49 (+0,50%) και 1433,71 μονάδων (-0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1440,38 (-0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1439,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.

Ο τζίρος στα 122 εκατ., από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, OPTIMA, ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 122 εκατ., τα 110,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ήδη ο ΓΔ δοκιμάζει την ζώνη των υψηλών του Μαρτίου. Μέχρι στιγμής δεν δείχνει κάποια σημάδια αντίδρασης με κύριο πλέον επόμενο επίπεδο το 1414. Καλό θα ήταν από εδώ και πέρα να κοιτάμε ξεχωριστά τις μετοχές που μας ενδιαφέρουν και να μην επικεντρωνόμαστε στην κίνηση του ΓΔ, μιας και είναι αδύνατον να κινηθούν όλες μαζί χρονικά”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, σε ολόκληρη την καμπύλη, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου κάτι που ισχύει και για τα Ελληνικά ομόλογά. Αυτό εν αναμονή και της αυριανής πρώτης μέτρησης του πληθωρισμού Μαΐου στην Περιοχή, όπου αναμένεται μια περισσότερο μετριασμένη άνοδος σε μηνιαία βάση (εκτίμηση +0,2%). Στο εσωτερικό, σε αυτό το πλαίσιο ο ΓΔΧΑ έχασε την περιοχή ισορροπίας των 1450 - 1440 μονάδων και περαιτέρω υποχώρηση ενδέχεται να πυροδοτήσει πωλήσεις βραχυπρόθεσμα. Επικεντρωνόμαστε σε Εισηγμένες που διατηρούν ένα ελκυστικό επενδυτικό προφίλ”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές παίρνουν το μήνυμα από την πτώση στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της πολιτικής της FED, ενόψει των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές,, με την Coca Cola, τον ΟΠΑΠ και τη Cenergy να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό μπορεί να διατηρήσει τη μεταβλητότητα στην Εγχώρια Αγορά. Τα αποτελέσματα και οι προοπτικές θα είναι στο επίκεντρο, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να περιορίσει την πτώση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Το Χ.Α. θέλει να ‘ξεχάσει’ το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου το συντομότερο δυνατό, με τους πωλητές να επιβεβαιώνουν τον άγραφο χρηματιστηριακό κανόνα ‘sell in May’, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι επενδεδυμένοι “longs” ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σύντομα ο καταλύτης που θα ξαναοδηγήσει την Αγορά προς τα υψηλά 13 ετών, με τις 1500 μονάδες του ΓΔ, πάντως, να αποτελούν “σκληρό καρύδι” υπό τη μορφή της διαγραμματικής και ψυχολογικής αντίστασης.

Παρ’ όλα αυτά η συνολική μηνιαία μεταβολή του ΓΔ είναι οριακή και άρα δεν ήρθε “το τέλος του Κόσμου” για το Χ.Α., όπως κάποιοι ίσως θέλουν να πιστέψουν.

Η χρηματιστηριακή ζωή συνεχίζεται, ενώ αύριο Παρασκευή ακολουθεί η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση (rebalancing) της ομάδας δεικτών MSCI, με το Ελληνικό ενδιαφέρον να αφορά στις ανακοινώσεις για τους συντελεστές στάθμισης και την πιθανή είσοδο νέων επιμέρους μετοχών σε αυτούς.

Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την έκθεση - ετυμηγορία της Fitch, ενός από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης Παγκοσμίως, σχετικά με την πορεία του Ελληνικού αξιόχρεου και της Εθνικής Οικονομίας.

Διεθνώς (και επειδή η στήλη αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στις Αγορές ομολόγων) οι αποδόσεις (yields) έχουν πάρει εδώ και δύο εβδομάδες την ανιούσα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να έχει ανέβει σε υψηλό 6 μηνών, παρά την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Για τη συνέχεια επισημαίνουμε την όχι και τόσο καλή “παράδοση” των Χρηματιστηρίων κατά τους Θερινούς μήνες, όμως “οι παραδόσεις είναι για να σπάνε”.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική εικόνα των Διεθνών Αγορών μας καλεί σε εγρήγορση, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια (υψηλή ρευστότητα, χαμηλοί δείκτες μεταβλητότητας, στόρι τεχνητής νοημοσύνης κλπ) εμπεριέχει υψηλά ρίσκα, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας τεχνικών αναλυτών (IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (Alpha Bank -2,42%, Εθνική +0,05%, Eurobank +0,74%, Πειραιώς -0,25%).

Μεταξύ 1276,17 (+1,17%) και 1252,01 μονάδων (-0,75%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1206,66 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1257,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1325 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1247 – 1244, 1226, 1205, 1153 και 1125 - 1106 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 μονάδες.

Καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διακρίθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,12%), ΒΙΟ (+2,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,58%), ΔΕΗ (+1,07%), ΜΠΕΛΑ (+1,73%), ΚΟΥΕΣ (+0,94%), ΟΤΟΕΛ (+0,84%), CENER (+2,24%), TITC (+1,31%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,05%)

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΕΕΕ (-2,75%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,93 ανά μετοχή.

Ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Cenergy (+2,24%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δείχνει να διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, καθώς άρεσαν στην Αγορά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη Η πρώτη στήριξη στα 7,06 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 9,00 ευρώ.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,84%) παραμένει στην σύνθεση του FTSE25, αλλά ο τίτλος συνεχίζει να δείχνει αδύναμος. Σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,42 ευρώ, ενώ για μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 5,90 – 5,98 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+123,63%), ΚΟΥΑΛ (+95,72%), MONTA (+85,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+74,10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,10%), OPTIMA (50,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+7,01%), ΓΕΒΚΑ (+1,64%), ΑΣΤΑΚ (+3,81%), ΜΕΝΤΙ (+2,46%), ΕΛΙΝ (+2,18%), ΚΟΡΔΕ (+1,59%), ΛΑΝΑΚ (+4,44%), ΔΟΜΙΚ (+2,83%), ΜΕΒΑ (+2,12%).

Δέκα οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,49%).

Επιστροφή αγοραστών σε OPTIMA bank (+1,38%), που ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερα κλείσιμο, εν όψει εισόδου στον MSCI Small Cap.

Συνεχίζονται οι μικρές αγορές από “insiders” στην ΑΣΚΟ (0%).

Μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις, όσων απογοητεύτηκαν από την μη είσοδο της ΙΝΚΑΤ (+1,56%) στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε χαμηλά 5μηνου, αλλά συνεχίζει να έχει προσφορά η ΦΡΙΓΟ (-0,83%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+2,24%) και Κρι Κρι (+1,82%).

Αρχίζει κάτι να κινείται στα Πλ. Κρήτης (+1,95%). Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκτιμήσεις της Διοίκησης είναι ότι “για το 2024 πρέπει να αναμένεται αύξηση του όγκου πωλήσεων και της κερδοφορίας του Ομίλου κατά 7-10% σε σχέση με το 2023”. Ο τίτλος παίζει με p/e οριακά ψηλότερα του 10, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 429,85 εκατ., τα ίδια κεφάλαια στα 395,33 εκατ. (31/12/2023) και το καθαρό ταμείο (συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων) στα 104,6 εκατ. ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1414 και οι επόμενες στις 1337 - 1324 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3460 και οι επόμενες στις 3280, 3245 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3216 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0844 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει υψηλότερα των $2365 ο Χρυσός, προς τα $31,55 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $68200 το Bitcoin, προς τα $3780 κινείται το Ethereum.

“Η Κατασκευαστική Εταιρεία China Vanke, που υποστηρίζεται από το Κινεζικό Κράτος, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με μεγάλες Τράπεζες για δάνειο περίπου 50 δισ. γουάν ($6,9 δισ.). Εάν υπογραφεί αυτή η δανειακή συμφωνία στήριξης, θα είναι η μεγαλύτερη στην Περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, μετά από τα $14 δισ. που είχε συμφωνήσει στην Ταϊβάν το 2022, η National Housing and Urban Regeneration Center” σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg.

“Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ξεκινήσει επίσημα μια δευτερογενή προσφορά μετοχών της Aramco, ήδη από την Κυριακή, μια συμφωνία που θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από $10 δισ. και να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους της τα τελευταία χρόνια”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Τον Απρίλιο, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ ήταν 6,4%, από 6,5% τον Μάρτιο. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% τον Απρίλιο, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ βελτιώθηκε. Ο δείκτης κλίματος που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε στο 96 τον Μάιο, από 95,6 τον προηγούμενο μήνα, λίγο λιγότερο από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 219000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου, από 216000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 218000.

O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν ή δύο μήνες κατέγραψε πτώση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 7,7% σε σχέση με τον Μάρτιο, στις 72,3 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 7,4%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 100,2 δισ. ευρώ.

Οι Citi και JP Morgan εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, για το πρώτο τρίμηνο, ήταν συνεπή με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και το consensus. H Citi δίνει σύσταση “buy” με τιμή - στόχο τα 18,50 ευρώ και η JPM σύσταση “overweight” με τιμή - στόχο τα 20 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ και με το αρνητικό η CENER.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Quest, Autohellas.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.931 συμβόλαια).

Στα 3.620 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.731 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 853 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 703, 599 για τον Ιούνιο και 104 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.487,75), κινήθηκε μεταξύ 3.471,75 και 3.510,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 26, 26 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.265), κινήθηκε μεταξύ 1.265 και 1.272,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.488).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.225), Πειραιώς (6.943), Εθνική (734), ΔΕΗ (561), Alpha Bank (20.375), ΑΔΜΗΕ (1.085), Viohalco (238), Ελλάκτωρα (233), Ιντρακάτ (577), Τέρνα Ενεργειακή (303), ΕΧΑΕ (553), Ιντρακόμ (420), ΟΠΑΠ (103), ΟΤΕ (144), Αεροπορία Αιγαίου (278), ΕΛΧΑ (191), ΓΕΚ (212), Μυτιληναίο (179), Lamda Development (192).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 172.293, Πειραιώς 105.095, Eurobank 29.146, ΑΔΜΗΕ 26.062, ΓΕΚ 15.924, ΔΕΗ 33.196, Εθνική 10.440, Τέρνα Ενεργειακή 32.562.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.278.142 τεμ., (από 61.278.674 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.742.251 τεμ. (1.758.278), Εθνική 12.039.936 τεμ. (12.189.963), ΟΤΕ 1.644.251 τεμ. (1.646.294), Πειραιώς 10.811.710 τεμ. (10.811.710) Intralot 1.078.217 τεμ. (1.078.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v